Coleslaw med äpple

Coleslaw med äpple, strimlad vitkål, majonnäs och gräddfil. Riktigt gott till grillat, på buffé eller till det mesta. Sås och tillbehör i ett. Billigt är det också. Lätt att laga och förbereda för flera. Använd då en matberedare att strimla kål och äpple med.
Blir också gott med spetskål eller rödkål. Vidare kan man ha i fint finriven rotselleri, morot och rödlök. Om du gillar ingefära kan du ha i någon tsk finriven färsk ingefära eller några krm torkad ingefära. Istället för socker kan man ha i honung.
Citronsaft är med för att äpplet inte ska mörkna.
Vill du ha en vegan coleslaw så kan du använda Oatly fraiche istället för majonnäs och gräddfil.

4 portioner coleslaw med äpple

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 500 gram vitkål
  • 1 äpple
  • 4 msk majonnäs
  • 2 dl gräddfil
  • 1 msk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk citronsaft

Tillagning

  1. Strimla vitkålen fint för hand, mandolin eller i matberedare.
  2. Blanda den med saltet och massera kålen mjuk några minuter.
  3. Skölj och riv äpplet grovt med eller utan skal. Blanda ihop med kålen.
  4. Tillsätt majonnäs, gräddfil, socker, citronsaft samt smaka av med salt och peppar.
  5. Kan serveras direkt men blir godare om den får stå några timmar i kylen.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer