Kinesisk coleslaw

Här har jag hittat på en coleslaw med kinesiska smaker - en slags kinesisk kålsallad. Passar som grönsakstillbehör till buffé, grillat och fest. Kål är riktigt billigt och gott. Så detta är ett perfekt tillbehör att dubblera receptet på om du behöver grönsakstillbehör till många personer. Kan förberedas flera dagar innan och förvaras i kylen. Vid servering så lägger du upp lite i taget på fat eller skål samt garnerar.
Lagar du till många så är ett tips att använda en matberedare att strimla kålen med.
Kålsalladen får smak av soja, söt hoisinsås, sesamolja, svart kinesisk vinäger samt ostronsås.
Du kan ta rödkål, vitkål, spetskål, salladskål eller blanda.
Kålsalladen kan garneras som på bilden med rostade cashewnötter, rostad lök samt strimlad salladslök. Andra alternativ är rostade sesamfrön, jordnötter, solrosfrön eller pumpafrön. Gröna groddar kan man också garnera med.
Vill du dryga ut kålsalladen så kan du ta i sköljda kokta adzukibönor, gröna sojabönor, vita bönor, gröna linser, strimlad morot, strimlad rättika, skivat äpple med mera.
Du hittar soja, hoisinsås med mera i välsorterade butiker eller asiatisk matbutik.

6 portioner Kinesisk coleslaw

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 900 gram rödkål ca 0,5 huvud
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl ljus soja
  • 3 msk mörk soja
  • 2 msk ostronsås
  • 2 msk hoisinsås
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk Sriracha chilisås
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk matolja som solrosolja
  • 1 tsk sesamolja
  • Att garnera med: 1 dl cashewnötter
  • 1 dl rostad lök
  • 2 salladslökar

Tillagning

  1. Strimla rödkålen så fint du kan.
  2. Lägg i en skål och massera in saltet några minuter tills kålen är mjuk. Vill du inte få mörkröda händer så använd plasthandskar eller fryspåsar på händerna om du lagar med rödkål.
  3. Tillsätt och smaka av med ljus soja, mörk soja, ostronsås, hoisinsås, socker, chilisås, matolja, sesamolja samt svartpeppar.
  4. Kan serveras direkt men blir godare om den får stå att marinera i kylen några timmar eller över natten. Kan förberedas i god tid.
  5. Vid servering så garnerar du med grovt krossade rostade cashewnötter, rostad lök samt strimlad salladslök.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer