Kinesisk coleslaw

Här har jag hittat på en coleslaw med kinesiska smaker - en slags kinesisk kålsallad. Passar som grönsakstillbehör till buffé, grillat och fest. Kål är riktigt billigt och gott. Så detta är ett perfekt tillbehör att dubblera receptet på om du behöver grönsakstillbehör till många personer. Kan förberedas flera dagar innan och förvaras i kylen. Vid servering så lägger du upp lite i taget på fat eller skål samt garnerar.
Lagar du till många så är ett tips att använda en matberedare att strimla kålen med.
Kålsalladen får smak av soja, söt hoisinsås, sesamolja, svart kinesisk vinäger samt ostronsås.
Du kan ta rödkål, vitkål, spetskål, salladskål eller blanda.
Kålsalladen kan garneras som på bilden med rostade cashewnötter, rostad lök samt strimlad salladslök. Andra alternativ är rostade sesamfrön, jordnötter, solrosfrön eller pumpafrön. Gröna groddar kan man också garnera med.
Vill du dryga ut kålsalladen så kan du ta i sköljda kokta adzukibönor, gröna sojabönor, vita bönor, gröna linser, strimlad morot, strimlad rättika, skivat äpple med mera.
Du hittar soja, hoisinsås med mera i välsorterade butiker eller asiatisk matbutik.

6 portioner Kinesisk coleslaw

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 900 gram rödkål ca 0,5 huvud
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl ljus soja
  • 3 msk mörk soja
  • 2 msk ostronsås
  • 2 msk hoisinsås
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk Sriracha chilisås
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk matolja som solrosolja
  • 1 tsk sesamolja
  • Att garnera med: 1 dl cashewnötter
  • 1 dl rostad lök
  • 2 salladslökar

Tillagning

  1. Strimla rödkålen så fint du kan.
  2. Lägg i en skål och massera in saltet några minuter tills kålen är mjuk. Vill du inte få mörkröda händer så använd plasthandskar eller fryspåsar på händerna om du lagar med rödkål.
  3. Tillsätt och smaka av med ljus soja, mörk soja, ostronsås, hoisinsås, socker, chilisås, matolja, sesamolja samt svartpeppar.
  4. Kan serveras direkt men blir godare om den får stå att marinera i kylen några timmar eller över natten. Kan förberedas i god tid.
  5. Vid servering så garnerar du med grovt krossade rostade cashewnötter, rostad lök samt strimlad salladslök.
E-mail
Inga röster än

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer