Kinesisk coleslaw

Introduktion och förberedelse

Kinesisk coleslaw är min variant på vitkålssallad smaksatt med kinesiska smaker. Passar som grönsakstillbehör till buffé, grillat och fest. Kål är riktigt billigt och gott.

Ett passande tillbehör att dubblera receptet på om du behöver grönsakstillbehör till många personer. Kan förberedas flera dagar innan och förvaras i kylen. Vid servering så lägger du upp lite i taget på fat eller skål samt garnerar.

Lagar du till många så är ett tips att använda en matberedare att strimla kålen med.

Kålsalladen får smak av soja, söt hoisinsås, sesamolja, svart kinesisk vinäger samt ostronsås. Skippa ostronsåsen om du vill ha en vegan coleslaw.

Du kan ta rödkål, vitkål, spetskål, salladskål eller blanda.

Kålsalladen kan garneras som på bilden med rostade cashewnötter, rostad lök samt strimlad salladslök.

Andra alternativ är rostade sesamfrön, jordnötter, solrosfrön eller pumpafrön. Gröna groddar kan man också garnera med.

Vill du dryga ut kålsalladen så kan du ta sköljda kokta adzukibönor, svarta bönor, gröna sojabönor, vita bönor, gröna linser, strimlad morot, strimlad rättika, skivat äpple med mera och blanda i.

Du hittar soja, hoisinsås med mera i välsorterade butiker eller asiatisk matbutik.

6 portioner Kinesisk coleslaw

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 900 gram rödkål ca 0,5 huvud
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl ljus soja
  • 3 msk mörk soja
  • 2 msk ostronsås
  • 2 msk hoisinsås
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk Sriracha chilisås
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk matolja som solrosolja
  • 1 tsk sesamolja
  • Att garnera med: 1 dl cashewnötter
  • 1 dl rostad lök
  • 2 salladslökar

Tillagning

  1. Strimla rödkålen så fint du kan.
  2. Lägg i en skål och massera in saltet några minuter tills kålen är mjuk. Vill du inte få mörkröda händer så använd plasthandskar eller fryspåsar på händerna om du lagar med rödkål.
  3. Tillsätt och smaka av med ljus soja, mörk soja, ostronsås, hoisinsås, socker, chilisås, matolja, sesamolja samt svartpeppar.
  4. Kan serveras direkt men blir godare om den får stå att marinera i kylen några timmar eller över natten. Kan förberedas i god tid.
  5. Vid servering så garnerar du med grovt krossade rostade cashewnötter, rostad lök samt strimlad salladslök.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 82 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.