Kinesisk coleslaw

Introduktion och förberedelse

Kinesisk coleslaw är min variant på kålssallad smaksatt med kinesiska smaker.

Kålsalladen får smak av soja, söt hoisinsås, sesamolja, svart kinesisk vinäger samt ostronsås.

Kål är riktigt billigt och gott.

Serveringsförslag

  • Passar som grönsakstillbehör till buffé, grillat och fest.
  • Ett passande tillbehör att dubblera receptet på om du behöver grönsakstillbehör till många personer.

Garnering

  • Kålsalladen kan garneras som på bilden med rostade cashewnötter, rostad lök samt strimlad salladslök.
  • Andra alternativ är rostade sesamfrön, jordnötter, solrosfrön eller pumpafrön.
  • Böngroddar kan man också garnera med.

Kan förberedas

Kan förberedas flera dagar innan och förvaras i kylen. Vid servering så lägger du upp lite i taget på fat eller skål samt garnerar.

Tips

  • Lagar du till många så är ett tips att använda en matberedare att strimla kålen med.
  • Du hittar soja, hoisinsås med mera i välsorterade butiker eller asiatisk matbutik.
  • Det finns påsar med färdigstrimlad kål och morotsblandning som passar att använda och smaksätta på samma vis.

Varianter

  • Skippa ostronsåsen om du vill ha en vegan coleslaw.
  • Du kan ta rödkål, vitkål, spetskål, salladskål, kinakål eller blanda.
  • Du kan även ha i grovt riven morot.
  • Vill du dryga ut kålsalladen så kan du ta sköljda kokta adzukibönor, svarta bönor, gröna sojabönor, vita bönor, gröna linser, strimlad morot, strimlad rättika, skivat äpple med mera och blanda i.

En smakrik vitkålssallad med smak av kinesisk ljus och mörk soja, sesam och chili med mera.
En smakrik vitkålssallad med smak av kinesisk ljus och mörk soja, sesam och chili med mera.

6 portioner Kinesisk coleslaw

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 900 gram rödkål, vitkål, spetskål eller sommarkål
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl ljus kinesisk soja eller japansk ljus soja
  • 3 msk mörk kinesisk soja
  • 2 msk ostronsås
  • 2 msk hoisinsås
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk Sriracha chilisås
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk matolja som solrosolja
  • 1 tsk sesamolja
  • Att garnera med: 1 dl cashewnötter
  • 1 dl rostad lök
  • 2 salladslökar

Tillagning

  1. Rensa kålen. Dela, klyfta och skär bort den grova stammen. Strimla kålen så fint du kan.
  2. Lägg i en skål och massera in saltet några minuter tills kålen är mjuk. Vill du inte få mörkröda händer så använd plasthandskar om du lagar med rödkål.
  3. Tillsätt och smaka av med ljus soja, mörk soja, ostronsås, hoisinsås, socker, matolja, sesamolja samt svartpeppar. Smaka av med Sriracha chilisås mot slutet så det blir så starkt du vill ha det.
  4. Kan serveras direkt men blir godare om kålsalladen får stå att marinera i kylen några timmar eller över natten. Kan förberedas i god tid.
  5. Vid servering så garnerar du med grovt krossade rostade cashewnötter, rostad lök samt strimlad salladslök.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 82 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-05-07