Revbensspjäll med coleslaw

Revbensspjäll med coleslaw, grillad majs, rostad potatis och grönsallad.
Gott med tjocka revben även kallade grillklubba av bogrevben. Det går att laga med tunna revben också men räkna då med mer revben per portion (då det är mest ben).
Fläskbuljongen kan du spara och koka kålsoppa med.

4 portioner revbensspjäll med coleslaw

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 2 tim 25 min

Ingredienser

  • 1 kg tjocka revbensspjäll
  • 2 lagerblad
  • 1 msk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • Glaze och marinad: 1 dl rödvin
  • 1 kanelstång
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl ketchup
  • 1 msk ingefära
  • 1 msk mörk soja
  • 0,5 tsk chiliröra (typ sambal oelek) eller efter smak
  • Coleslaw: 0,4 huvud färsk vitkål
  • 1 morot
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 dl majonnäs
  • 2,5 dl matyoghurt
  • Grillad majs: 2 förkokta majskolvar (köper du färsk majs kokar du den mjuk i 20 minuter)
  • Rostad potatis: 800 gram fast potatis
  • 1 msk majsolja
  • 2 krm salt
  • Grönsallad med tomat: 50 gram grönsallad efter tycke
  • 2 tomater
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 4 msk hackad bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Dela spjällen i portionsbitar om de ej redan är delade.
  2. Täck med vatten i en kastrull och koka med lagerblad, salt och peppar i cirka 1 timme och 20 minuter. Ta upp och låt svalna något.
  3. Skala och riv ingefära fint. Skala och pressa vitlöken.
  4. Blanda ingefära, vitlök, rödvin, kanelstång, ketchup, soja och chili till en marinad i en stor skål.
  5. Marinera spjällen i minst en halvtimme upp till några timmar.
  6. Coleslaw: ta bort det yttersta bladet på kålen. Dela och skär i klyftor samt skär bort det grova rotfästet. Strimla sedan så tunt du kan och lägg i en stor bunke.
  7. Tillsätt salt och arbeta in saltet någon minut så att kålen mjuknar.
  8. Skala och riv moroten fint samt tillsätt den.
  9. Blanda i majonnäs, matyoghurt och socker. Täck över och sätt i kylen till servering.
  10. Rostad potatis: Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Skala potatisen och skär den i klyftor.
  12. Blanda den med olja och salt i en ugnsform eller stor stekpanna.
  13. Rosta potatisen i 20-25 minuter.
  14. Grönsallad: skölj sallad och tärna tomater samt lägg på ett fat. Droppa över lite olivolja och vinäger.
  15. Tänd utegrillen eller sätt ugnen på 225 grader.
  16. Grilla revbenen tills de fått fin färg några minuter på varje sida.
  17. I ugn: lägg revbensspjällen på en ugnsplåt och stek i ca 15 minuter tills revbenen fått fin färg.
  18. Grillad majs: smörj in majskolvarna med lite matolja och grilla dem så att de får färg runt om.
  19. Servera revbensspjällen med coleslaw - toppa revbenen med någon msk extra av marinaden - grillad majs, rostad potatis samt grönsallad med tomat. Garnera ev. med grovhackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer