Thailändsk vitkålssallad

Min variant på vitkålssallad med thailändska smaker.

En sallad med strimlad vitkål eller spetskål, salladslök, kokos, vitlök, chili, fisksås, lime, ingefära, jordnötter och socker.

6 portioner thailändsk vitkålssallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 800 gram vitkål eller spetskål
  • 4 stjälkar salladslök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk matolja
  • 1 msk socker, thaisocker eller farinsocker
  • 4 msk fisksås
  • 2 msk limesaft
  • 2 tsk chiliflakes
  • 1,5 dl kokosflingor eller kokosflakes
  • 1,5 dl torrostade jordnötter

Tillagning

  1. Plocka bort det yttersta kålbladet och skölj kålen.
  2. Skär den i klyftor och skär bort roten.
  3. Strimla kålen så fint du kan. Lägg i en stor skål.
  4. Skölj och strimla salladslöken samt tillsätt den.
  5. Skala och pressa i vitlök.
  6. Tillsätt matolja, socker, fisksås, limesaft, salt och chiliflakes.
  7. Blanda och massera runt vitkålen med handen några minuter så att den mjuknar. Låt gärna vitkålssalladen stå och marinera i kylen någon timme eller över natten. Den kan också serveras direkt.
  8. Smaka av vitkålssalladen med lite salt eller mer fisksås.
  9. Rosta kokosflingorna eller kokosflakes i en panna. Du kan även rosta jordnötterna om du vill.
  10. Innan servering så blandar du i kokosflingor och strör över grovt krossade jordnötter.

Serveringsförslag

Gott som tillbehör till ex. vårrullar, thaimat, buffé eller grillat.

Varianter

Gott i vitkålssalladen är också sesamolja, rostade sesamfrön, groddar, färsk riven ingefära samt färsk hackad koriander.

E-mail
Medel: 4.1 (25 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 204 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-18