Inkokt lax med coleslaw

Introduktion och förberedelse

Inkokt lax med coleslaw eller kålsallad och rostade rotfrukter. En god och nyttig laxrätt som funkar till fest men också vardags. Kål och rotfrukter är också billig mat.

Du kan köpa en bit färsk lax och skära i portionsbitar eller köpa 4 portionsbitar fryst lax och tina dem i kylen över natten eller någon timme i kallt vatten. Köp helst MSC-märkt lax.

Att dricka till:

Vill man ha vin till så rekommenderar jag ett vitt vin ex. en Riesling från Alsace, Tyskland eller annanstans.

4 portioner inkokt lax med coleslaw

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 1 st medelstor morot
  • 1 st gul lök
  • 1 liter vatten
  • 1 dl ättika 12%
  • 1,5 tsk salt
  • 5 st vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 kryddnejlikor
  • 4 dillstjälkar
  • Coleslaw: 400 g vitkål
  • 2 stora morötter
  • 20 g färsk ingefära
  • 1 msk farinsocker
  • 2 dl crème fraiche
  • 4 kvistar bladpersilja
  • Tillbehör: 4 msk olivolja
  • 400 g rotselleri
  • 2 stora morötter
  • 600 g potatis, gärna fast sort
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och skär moroten i slantar. Skala löken och skär den i klyftor. Blanda alla ingredienser till lagen. Låt koka i 10 minuter.
  2. Skär laxen i 4 portionsbitar.
  3. Lägg ner den i ättikslagen.
  4. Låt lagen koka upp till några första bubblor sänk sedan värmen till lägsta och låt laxen sjuda under lock i 15 minuter.
  5. Sätt pannan eller kastrullen med laxen att svalna i ett vattenbad med kallt vatten ex. i vasken eller i en långpanna med höga kanter och rinnande vatten över vasken. Låt gärna laxen ligga några timmar i lagen i kylen ex. över natten men den går också att servera direkt.
  6. Tillbehör: sätt ugnen på 200 grader.
  7. Skala och tärna rotfrukter och potatis grovt.
  8. Lägg i en ugnsform och blanda med olivolja, salt och vitpeppar.
  9. Baka i ugnen i cirka 45 minuter. Känn med en kniv när de är klara.
  10. Coleslaw - kålsallad: strimla eller riv vitkål och skalad morot.
  11. Lägg i en skål, tillsätt en halv tesked salt och rör om. Massera gärna in saltet i kålen så mjuknar den snabbt.
  12. Blanda i socker, vitpeppar, riven skalad ingefära och crème fraiche.
  13. När rotfrukterna är klara serveras de med laxen toppad med en rejäl klick kålsallad samt några blad sköljd bladpersilja.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer