Inkokt lax med coleslaw
Inkokt lax med coleslaw eller kålsallad och rostade rotfrukter.
En god och nyttig laxrätt som funkar till fest men också vardags.
Kål och rotfrukter är också billig mat.
Tillagning
- Skala och skär moroten i slantar. Skala löken och skär den i klyftor. Blanda alla ingredienser till lagen. Låt koka i 10 minuter.
- Skär laxen i 4 portionsbitar.
- Lägg ner den i ättikslagen.
- Låt lagen koka upp till några första bubblor sänk sedan värmen till lägsta och låt laxen sjuda under lock i 15 minuter.
- Sätt pannan eller kastrullen med laxen att svalna i ett vattenbad med kallt vatten ex. i vasken eller i en långpanna med höga kanter och rinnande vatten över vasken. Låt gärna laxen ligga några timmar i lagen i kylen ex. över natten men den går också att servera direkt.
- TILLBEHÖR: Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Skala och tärna rotfrukter och potatis grovt.
- Lägg i en ugnsform och blanda med olivolja, salt och vitpeppar.
- Baka i ugnen i cirka 45 minuter. Känn med en kniv när de är klara.
- COLESLAW: Strimla eller riv vitkål och skalad morot.
- Lägg i en skål, tillsätt en halv tesked salt och rör om. Massera gärna in saltet i kålen så mjuknar den snabbt.
- Blanda i socker, vitpeppar, riven skalad ingefära och crème fraiche.
- När rotfrukterna är klara serveras de med laxen som du toppar med en rejäl klick kålsallad samt några blad sköljd bladpersilja.
Val av lax
Du kan köpa en bit färsk lax och skära i portionsbitar eller köpa 4 portionsbitar fryst lax och tina dem i kylen över natten eller någon timme i kallt vatten. Köp helst MSC-märkt lax.
Att dricka till
Vill man ha vin till så rekommenderar jag ett vitt vin ex. en Riesling från Alsace, Tyskland eller Australien.
Uppskattat näringsvärde per portion: 786 kcal