Inkokt lax med coleslaw

Inkokt lax med coleslaw eller kålsallad och rostade rotfrukter. En god och nyttig laxrätt som funkar till fest men också vardags. Kål och rotfrukter är också billig mat.

Du kan köpa en bit färsk lax och skära i portionsbitar eller köpa 4 portionsbitar fryst lax och tina dem i kylen över natten eller någon timme i kallt vatten. Köp helst MSC-märkt lax.

Att dricka till:

Vill man ha vin till så rekommenderar jag ett vitt vin ex. en Riesling från Alsace, Tyskland eller annanstans.

4 portioner inkokt lax med coleslaw

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 1 st medelstor morot
  • 1 st gul lök
  • 1 liter vatten
  • 1 dl ättika 12%
  • 1,5 tsk salt
  • 5 st vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 kryddnejlikor
  • 4 dillstjälkar
  • Coleslaw: 400 g vitkål
  • 2 stora morötter
  • 20 g färsk ingefära
  • 1 msk farinsocker
  • 2 dl crème fraiche
  • 4 kvistar bladpersilja
  • Tillbehör: 4 msk olivolja
  • 400 g rotselleri
  • 2 stora morötter
  • 600 g potatis, gärna fast sort
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och skär moroten i slantar. Skala löken och skär den i klyftor. Blanda alla ingredienser till lagen. Låt koka i 10 minuter.
  2. Skär laxen i 4 portionsbitar.
  3. Lägg ner den i ättikslagen.
  4. Låt lagen koka upp till några första bubblor sänk sedan värmen till lägsta och låt laxen sjuda under lock i 15 minuter.
  5. Sätt pannan eller kastrullen med laxen att svalna i ett vattenbad med kallt vatten ex. i vasken eller i en långpanna med höga kanter och rinnande vatten över vasken. Låt gärna laxen ligga några timmar i lagen i kylen ex. över natten men den går också att servera direkt.
  6. Tillbehör: sätt ugnen på 200 grader.
  7. Skala och tärna rotfrukter och potatis grovt.
  8. Lägg i en ugnsform och blanda med olivolja, salt och vitpeppar.
  9. Baka i ugnen i cirka 45 minuter. Känn med en kniv när de är klara.
  10. Coleslaw - kålsallad: strimla eller riv vitkål och skalad morot.
  11. Lägg i en skål, tillsätt en halv tesked salt och rör om. Massera gärna in saltet i kålen så mjuknar den snabbt.
  12. Blanda i socker, vitpeppar, riven skalad ingefära och crème fraiche.
  13. När rotfrukterna är klara serveras de med laxen toppad med en rejäl klick kålsallad samt några blad sköljd bladpersilja.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer