Persisk vitkålssallad med kidneybönor Salade Kalam

Vitkålssallad med kidneybönor eller Salade Kalam. En persisk kall vitkålssallad med bönor, potatis, ägg och saltgurka i yoghurt, lime och majonnäs.
En slags coleslaw från Persien.
Okokta bönor får du blötlägga dagen innan så man får ha lite framförhållning eller använda färdigkokta kidneybönor (2 burkar) istället. Koka då potatisen för sig. Då går vitkålssalladen mycket snabbare att laga.

6 portioner vitkålssallad

  • Förberedelse: 10 tim 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 12 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,5 dl kidneybönor, okokta
  • 3 potatisar av fast sort
  • 400 g vitkål
  • 0,5 tsk salt
  • 3 ägg
  • 1 saltgurka
  • Salladsdressing: 1 dl naturell yoghurt
  • 0,5 dl majonnäs
  • 2 msk limesaft
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Blötlägg bönorna i lättsaltat vatten över en natt om du kokar dem själv.
  2. Med hemkokta bönor: koka upp en halv liter vatten i en kastrull och lägg i de okokta bönorna tillsammans med l tsk salt. Koka under lock på medelvärme i 20 minuter.
  3. Skala potatisen och lägg den på bönorna. Koka under lock i ca 30 minuter tills potatisen är klar. Känn med sticka.
  4. Häll av vattnen och låt bönor och potatis kallna.
  5. Med färdigkokta bönor: skölj bönorna noga och lägg i en skål. Skala och koka potatisen mjuk i ca 30 minuter. Sätt åt sidan att svalna.
  6. Koka äggen hårda. Ställ åt sidan och låt svalna.
  7. Rensa, klyfta och strimla vitkålen fint (använd ev. matberedare eller mandolin). Lägg i en stor skål. Tillsätt 0,5 tsk salt och arbeta in i kålen så att den vätskar sig.
  8. Skär saltgurka, potatis samt kokt ägg i tärningar. Tillsätt till kålen.
  9. Blanda bönorna och potatisen med vitkålen.
  10. Rör ihop dressingen och vänd ner den i vitkålssalladen.
  11. Ställ vitkålssalladen att kallna i kylen någon timme eller längre innan servering.
  12. Servera vitkålssalladen kall på fat eller i skål.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer