Persisk vitkålssallad med kidneybönor Salade Kalam
Vitkålssallad med kidneybönor eller Salade Kalam.
En persisk kall vitkålssallad med bönor, potatis, ägg och saltgurka i yoghurt, lime och majonnäs.
En slags persisk coleslaw.
Tillagning
- Blötlägg bönorna i lättsaltat vatten över en natt om du kokar dem själv.
- MED HEMKOKTA BÖNOR: koka upp en halv liter vatten i en kastrull och lägg i de okokta bönorna tillsammans med l tsk salt. Koka under lock på medelvärme i 45 minuter upp till en timme.
- Skala potatis samt tärna dem och lägg att koka med bönorna de sista 20 minuterna tills potatisen är klar. Känn med sticka.
- Häll av vattnen och låt bönor och potatis kallna.
- MED FÄRDIGKOKTA BÖNOR: skölj bönorna noga och lägg i en skål.
- Skala och tärna samt koka potatisen mjuk i ca 20 minuter. Sätt åt sidan att svalna.
- Koka äggen hårda. Ställ åt sidan och låt svalna.
- Rensa, klyfta och strimla vitkålen fint (använd ev. matberedare eller mandolin). Lägg i en stor skål. Tillsätt 0,5 tsk salt och arbeta in i kålen så att den vätskar sig.
- Skär saltgurka, potatis samt kokt ägg i tärningar. Tillsätt till kålen.
- Blanda bönorna och potatisen med vitkålen.
- Rör ihop dressingen och vänd ner den i vitkålssalladen.
- Ställ salladen att kallna i kylen någon timme eller längre innan servering.
- Servera kall på fat eller i skål.
Köpta eller hemkokta bönor
- Koka gärna egna bönor. Okokta bönor får du blötlägga dagen innan så man får ha lite framförhållning.
- Använder du färdigkokta kidneybönor - 2 burkar - går vitkålssalladen mycket snabbare att laga.
Varianter
Kan också lagas med kokt kall potatis du tärnar och blandar i salladen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 244 kcal