Persisk vitkålssallad med kidneybönor Salade Kalam

Vitkålssallad med kidneybönor eller Salade Kalam. En persisk kall vitkålssallad med bönor, potatis, ägg och saltgurka i yoghurt, lime och majonnäs.
En slags coleslaw från Persien.
Okokta bönor får du blötlägga dagen innan så man får ha lite framförhållning eller använda färdigkokta kidneybönor (2 burkar) istället. Koka då potatisen för sig. Då går vitkålssalladen mycket snabbare att laga.

6 portioner vitkålssallad

 • Förberedelse: 10 tim 20 min
 • Tillagning: 2 tim
 • Klart på: 12 tim 20 min

Ingredienser

 • 1,5 dl kidneybönor, okokta
 • 3 potatisar av fast sort
 • 400 g vitkål
 • 0,5 tsk salt
 • 3 ägg
 • 1 saltgurka
 • Salladsdressing: 1 dl naturell yoghurt
 • 0,5 dl majonnäs
 • 2 msk limesaft
 • 1 krm svartpeppar

Tillagning

 1. Blötlägg bönorna i lättsaltat vatten över en natt om du kokar dem själv.
 2. Med hemkokta bönor: koka upp en halv liter vatten i en kastrull och lägg i de okokta bönorna tillsammans med l tsk salt. Koka under lock på medelvärme i 20 minuter.
 3. Skala potatisen och lägg den på bönorna. Koka under lock i ca 30 minuter tills potatisen är klar. Känn med sticka.
 4. Häll av vattnen och låt bönor och potatis kallna.
 5. Med färdigkokta bönor: skölj bönorna noga och lägg i en skål. Skala och koka potatisen mjuk i ca 30 minuter. Sätt åt sidan att svalna.
 6. Koka äggen hårda. Ställ åt sidan och låt svalna.
 7. Rensa, klyfta och strimla vitkålen fint (använd ev. matberedare eller mandolin). Lägg i en stor skål. Tillsätt 0,5 tsk salt och arbeta in i kålen så att den vätskar sig.
 8. Skär saltgurka, potatis samt kokt ägg i tärningar. Tillsätt till kålen.
 9. Blanda bönorna och potatisen med vitkålen.
 10. Rör ihop dressingen och vänd ner den i vitkålssalladen.
 11. Ställ vitkålssalladen att kallna i kylen någon timme eller längre innan servering.
 12. Servera vitkålssalladen kall på fat eller i skål.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer