Persisk vitkålssallad med kidneybönor Salade Kalam

Introduktion och förberedelse

Vitkålssallad med kidneybönor eller Salade Kalam. En persisk kall vitkålssallad med bönor, potatis, ägg och saltgurka i yoghurt, lime och majonnäs.

En slags persisk coleslaw.

Koka gärna egna bönor. Okokta bönor får du blötlägga dagen innan så man får ha lite framförhållning.

Använder du färdigkokta kidneybönor - 2 burkar - går vitkålssalladen mycket snabbare att laga.

Kan också lagas med kokt kall potatis du tärnar och blandar i salladen.

6 portioner vitkålssallad

  • Förberedelse: 10 tim 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 12 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,5 dl kidneybönor, okokta
  • 3 potatisar av fast sort
  • 400 g vitkål
  • 0,5 tsk salt
  • 3 ägg
  • 1 saltgurka
  • Salladsdressing: 1 dl naturell yoghurt eller matyoghurt
  • 0,5 dl majonnäs
  • 2 msk limesaft
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Blötlägg bönorna i lättsaltat vatten över en natt om du kokar dem själv.
  2. MED HEMKOKTA BÖNOR: koka upp en halv liter vatten i en kastrull och lägg i de okokta bönorna tillsammans med l tsk salt. Koka under lock på medelvärme i 45 minuter upp till en timme.
  3. Skala potatis samt tärna dem och lägg att koka med bönorna de sista 20 minuterna tills potatisen är klar. Känn med sticka.
  4. Häll av vattnen och låt bönor och potatis kallna.
  5. MED FÄRDIGKOKTA BÖNOR: skölj bönorna noga och lägg i en skål.
  6. Skala och tärna samt koka potatisen mjuk i ca 20 minuter. Sätt åt sidan att svalna.
  7. Koka äggen hårda. Ställ åt sidan och låt svalna.
  8. Rensa, klyfta och strimla vitkålen fint (använd ev. matberedare eller mandolin). Lägg i en stor skål. Tillsätt 0,5 tsk salt och arbeta in i kålen så att den vätskar sig.
  9. Skär saltgurka, potatis samt kokt ägg i tärningar. Tillsätt till kålen.
  10. Blanda bönorna och potatisen med vitkålen.
  11. Rör ihop dressingen och vänd ner den i vitkålssalladen.
  12. Ställ salladen att kallna i kylen någon timme eller längre innan servering.
  13. Servera kall på fat eller i skål.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-31

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer