Japansk kålsallad

Japansk kålsallad är en slags coleslaw med sesamolja, honung, ljus soja och majonnäs toppad med svarta sesamfrön.

4 portioner kålsallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 400 gram spetskål, fint strimlad
  • 1 krm salt
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 2 tsk honung
  • 3 msk majonnäs
  • 1 msk svarta sesamfrön

Tillagning

  1. Rosta sesamfrön några minuter i en torr panna. Sätt åt sidan att svalna.
  2. Skölj och strimla spetskålen så fint du kan.
  3. Lägg kålen i en skål.
  4. Tillsätt salt, soja, sesamolja och honung. Blanda ihop. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  5. Rör i majonnäs strax innan servering.
  6. Toppa med rostade sesamfrön till servering.
Skölj och strimla spetskålen så fint du kan.
Skölj och strimla spetskålen så fint du kan.
Till kålsalladen behöver du rostade sesamfrön, ljus japansk soja, majonnäs, honung och sesamolja samt lite salt.
Till kålsalladen behöver du rostade sesamfrön, ljus japansk soja, majonnäs, honung och sesamolja samt lite salt.
Blanda kålen med sesamolja, salt, soja och honung samt sedan med majonnäs.
Blanda kålen med sesamolja, salt, soja och honung samt sedan med majonnäs.

Serveringsförslag

  • Passar som salladstillbehör eller grönsakstillbehör till japansk mat.
  • Jag hade salladen till tonkatsu, japansk pankopanerad fläskschnitzel samt en vegovariant.
  • Servera som coleslaw till grillat, stekt eller asiatisk mat.

Varianter

  • Spetskål kan bytas mot annan kål som vitkål, rödkål, salladskål eller grönkål.
  • Andra grönsaker som passar i är riven morot och rättika.
  • Svarta sesamfrön kan bytas mot vita sesamfrön.
  • Honung kan bytas mot socker.
  • Välj gärna japansk majonnäs som Kewpie men vanlig majonnäs går också bra.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 97 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-01-24

Tillbehör och liknande: