Fänkålslaw

Introduktion och förberedelse

Fänkålslaw med fint strimlad fänkål, lime, majonnäs, gräddfil, salt och socker. En god sås och röra i ett som passar till allt som vanlig coleslaw passar till.

Coleslaw är en amerikansk krämig salladsröra med strimlad vitkål. Här har jag bytt vitkålen mot fänkål.

Fänkålslaw passar som tillbehör, röra och sås i ett till det mesta. Speciellt till grillad kyckling, revbensspjäll, barbeque, burgare och annat grillat.

Röran blir bara godare om du gör några timmar eller dagen innan och har i kylen. Utmärkt om du ska bjuda många på mat och till buffe.

Riktigt fint blir det med eko och kravmärkt fänkål.

Varianter:

  • Du kan ta i så mycket socker du vill i röran - det är en smaksak.
  • Traditionellt görs coleslaw med mest majonnäs men jag gillar att ha i en del lättare och fräschare gräddfil eller Grekisk eller Turkisk matyoghurt.
  • Färsk ingefära ger en god lite annorlunda fyllig smak men kan uteslutas.
  • Strimla en halv rödlök och blanda i.
  • Ta i lite vitkål, rödkål eller spetskål istället för en del av fänkålen. Strimlad morot och rotselleri passar också i,

Tips

  • Är det kvar fina så blad eller blast på fänkålen så spara dem och skölj samt använd till att garnera fänkålscoleslawen.
  • Massera in saltet och sockret i den strimlade fänkålen så mjuknar den snabbt och det är bara att blanda och servera direkt.

4 portioner fänkålslaw

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 450 gram fänkål
  • 1 tsk salt
  • 1,5 msk farinsocker eller vanligt socker
  • 1,5 msk limesaft
  • 1,5 dl majonnäs
  • 2 dl gräddfil, creme fraiche eller Turkisk eller Grekisk matyoghurt

Tillagning

  1. Tvätta händerna. Skär bort fula delar samt botten på fänkålen. Dela den i två delar. Strimla fänkålen så fint du kan - för hand med kniv, i matberedare eller med mandolin. Lägg i en stor skål.
  2. Tillsätt salt och socker samt arbete ihop allt med handen. Massera någon minut till fänkålen tappar spänsten. Använd eventuellt plasthandskar.
  3. Blanda i limesaft, majonnäs och crème fraiche, gräddfil eller matyoghurt. Smaka av med salt och socker.
  4. Låt gärna stå i 20 minuter i kylen men kan också serveras direkt.
  5. Förvaras i kylen. Låt ej stå framme i värmen för länge. Blir även god dagen efter och kan förberedas i god tid.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19