Vit chokladmousse
Laga en vit chokladmousse med mascarpone och grädde. Här har jag varvat moussen med hjortron samt kakcrunch - kaksmulor.
En dessert du kan förbereda i god tid och ha i glas i kylen fram till servering.
Tillagning
- Lägg gelatinblad i blöt i fem minuter i en skål med kallt vatten.
- Bryt chokladen i bitar i en skål om du inte köpt chokladknappar.
- Häll grädden i en kastrull.
- Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången och lägg med grädden.
- Värm upp så grädden sjuder i några minuter.
- Tillsätt likör om du önskar det. Likör är valfritt att ha i.
- Ta upp vaniljstången.
- Häll hälften av den varma grädden lite taget över chokladen i skålen och rör helat tiden tills det smält ihop till en kräm.
- Håll resten av grädden varm. Krama ur gelatinbladen och tillsätt dem. Rör tills de löst upp sig. Häll över i en skål.
- Tillsätt färskosten till grädden med gelatinet och vispa ihop med en elvisp tills det tjocknat till en krämig fluffig konsistens.
- Tillsätt och vispa ihop vit chokladblandningen med mascarponeblandningen till en fluffig mousse.
- Hit kan du förbereda och låta moussen stå att stelna i bunken till servering. Du kan förbereda och fylla en stor spritspåse med valfri tyll med moussen. Eller så varvar du moussen direkt i glas med hjortronsylt och kaksmulor så har du desserten helt förberedd.
- Låt chokladmoussen stå och stelna i ca 3 timmar i kylen.
- Vid servering så varvar du moussen med smulade kakor och hjortronsylt eller det du önskar i festliga glas som vinglas, kupor, skåla eller det du tycker blir fint.
- Dekorera om du vill med ett grönt blad citronmeliss, riven eller flagad vit choklad och/eller lite färska bär som hjortron, blåbär, hallon och/eller jordgubbar.
Varianter
- Mascarpone kan bytas mot naturell färskost eller Kesella.
- Som kakor kan du ta den sort du gillar. Förslag är Digestive, Finska pinnar, bondkakor, havrekakor, sirapskakor, havreflarn eller mördegskakor.
- Du kan ta färska eller frysta hjortron. Eller köpt eller hemgjord mylta - hjortronsylt.
- Istället för hjorton kan du ta färska bär som blåbär, hallon och/eller jordubbar.
- Eller sylt som blandsylt, hallonsylt eller jordgubbssylt. Eller krusbärs- eller rabarberkräm.
- Kan garneras med citronmeliss, riven eller flagad vit choklad, flagad rostad kokos, färska bär som delade skivade jordgubbar, blåbär eller hallon.
Att dricka till
- Ett glas hjortronlikör som Lapponia och en kopp kaffe eller espresso passar till.
- Eller servera med ett sött dessertvin som Botrytis Semillon från Australien eller med ädelröta från franska Sauternes.
Uppskattat näringsvärde per portion: 487 kcal