Vit chokladmousse med hjortron och kakcrunch

Introduktion och förberedelse

Laga en vit chokladmousse med mascarpone och grädde och varva med hjortron samt kakcrunch - kaksmulor.

En dessert du kan förbereda i god tid och ha i glas i kylen fram till servering.

Varianter

Att dricka till

  • Ett glas hjortronlikör som Lapponia och en kopp kaffe eller espresso passar till.
  • Eller servera med ett sött dessertvin som Botrytis Semillon från Australien eller med ädelröta från franska Sauternes.

4 portioner vit chokladmousse

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 20 min

Ingredienser

  • 2 blad gelatin
  • 100 gram vit choklad som Lindt, Odense eller Valrhona Dulcey
  • 2 dl grädde
  • 2 cm vaniljstång
  • 250 gram mascarpone eller naturell färskost
  • 1 msk hjortronlikör eller vit chokladlikör (valfritt)
  • TILLBEHÖR: 100 gram grovt smulade kakor som Digestive, Finska pinnar, bondkakor, havrekakor, sirapskakor, havreflarn eller mördegskakor
  • 2 dl mylta hjortronsylt eller annan sylt, färska bär, kompott eller kräm

Tillagning

  1. Lägg gelatinblad i blöt i fem minuter i en skål med kallt vatten.
  2. Bryt chokladen i bitar i en skål om du inte köpt chokladknappar.
  3. Häll grädden i en kastrull.
  4. Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången och lägg med grädden.
  5. Värm upp så grädden sjuder i några minuter.
  6. Tillsätt likör om du önskar det. Likör är valfritt att ha i.
  7. Ta upp vaniljstången.
  8. Häll hälften av den varma grädden lite taget över chokladen i skålen och rör helat tiden tills det smält ihop till en kräm.
  9. Håll resten av grädden varm. Krama ur gelatinbladen och tillsätt dem. Rör tills de löst upp sig. Häll över i en skål.
  10. Tillsätt färskosten till grädden med gelatinet och vispa ihop med en elvisp tills det tjocknat till en krämig fluffig konsistens.
  11. Tillsätt och vispa ihop vit chokladblandningen med mascarponeblandningen till en fluffig mousse.
  12. Hit kan du förbereda och låta moussen stå att stelna i bunken till servering. Du kan förbereda och fylla en stor spritspåse med valfri tyll med moussen. Eller så varvar du moussen direkt i glas med hjortronsylt och kaksmulor så har du desserten helt förberedd.
  13. Låt chokladmoussen stå och stelna i ca 3 timmar i kylen.
  14. Vid servering så varvar du moussen med smulade kakor och hjortronsylt eller det du önskar i festliga glas som vinglas, kupor, skåla eller det du tycker blir fint.
  15. Dekorera om du vill med ett grönt blad citronmeliss, riven eller flagad vit choklad och/eller lite färska bär som hjortron, blåbär, hallon och/eller jordgubbar.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 687 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-12