Krusbärskräm

Krusbärskräm är en kräm du kokar med krusbär samt socker och reder med lite potatismjöl. Lätt att göra och gott med gräddmjölk och skorpor eller små mini mandelbiskvier till.

Gräddmjölk gör du av hälften mjölk och hälften grädde.

4 portioner krusbärskräm

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 liter färska krusbär
  • 6 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk potatismjöl

Tillagning

  1. Rensa, snoppa och skölj krusbären.
  2. Koka under tiden upp vatten och socker i en stor kastrull.
  3. Om du vill kan du ha i lite citron när du kokar upp vattnet och sockret: Skölj citronen och riv en del av skalet samt pressa ur saften i grytan med vatten. Du kan koka med citronklyftan en stund. Ta upp den innan du tillsätter krusbären.
  4. Tillsätt krusbären hela. Koka på svag värme i 5 minuter.
  5. Blanda någon msk vatten med potatismjölet och tillsätt det under försiktig omrörning. Låt krämen nästan koka upp och tjockna. Tillsätt ev. mer potatismjöl och vatten till önskad tjocklek.
  6. Låt krusbärskrämen svalna.
  7. Du kan ha några stänk citron på toppen och strö över socker om du vill.
  8. Servera krusbärskrämen kall med gräddmjölk samt skorpor, kanske tom italienska mandelskorpor. Gräddmjölk gör du genom att blanda i upp till hälften grädde i mjölken.
E-mail
Medel: 4.3 (24 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-14

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer