Krusbärskräm

Introduktion och förberedelse

Krusbärskräm är en kräm du kokar med krusbär samt socker och reder med lite potatismjöl. Lättlagat och gott.

Serveringsförslag

  • Gott till frukost eller mellanmål som den är med mjölk eller till gröt, granola, flingor, kvarg, chiapudding med mera.
  • Som efterrätt passar krämen med gräddmjölk eller lättvispad grädde samt skorpor, biscottis eller små mini-mandelbiskvier till.
  • Kan serveras varm eller kall.

Tips

Gräddmjölk gör du av förslagsvis hälften mjölk och hälften grädde. Kan även blandas med havremjölk och havregrädde.

4 portioner krusbärskräm

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 liter färska krusbär
  • 6 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk potatismjöl

Tillagning

  1. Rensa, snoppa och skölj krusbären.
  2. Koka under tiden upp vatten och socker i en stor kastrull.
  3. Om du vill kan du ha i lite citron när du kokar upp vattnet och sockret: Skölj citronen och riv en del av skalet samt pressa ur saften i grytan med vatten. Du kan koka med citronklyftan en stund. Ta upp den innan du tillsätter krusbären.
  4. Tillsätt krusbären hela. Koka på svag värme i 5 minuter.
  5. Blanda någon msk vatten med potatismjölet och tillsätt det under försiktig omrörning. Låt krämen nästan koka upp och tjockna. Tillsätt ev. mer potatismjöl och vatten till önskad tjocklek.
  6. Låt krusbärskrämen svalna.
  7. Du kan ha några stänk citron på toppen och strö över socker om du vill.
  8. Servera krusbärskrämen kall med gräddmjölk samt skorpor, kanske tom italienska mandelskorpor. Gräddmjölk gör du genom att blanda i upp till hälften grädde i mjölken.
E-mail
Medel: 4.2 (32 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 144 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-05-07

Tillbehör och liknande recept: