Hjortronpannacotta
Hjortronpannacotta - Italien i lyckat möte med Norrland.
En pannacotta smaksatt med hjortronlikör och serverad med färska hjortron eller mylta - rårörda hjortron eller hjortronsylt.
Pannacotta är en italiensk dessert gjord av grädde, socker, vanilj och så lite gelatin.
Tillagning
- Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten i en skål.
- Skär itu vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna i en kastrull. Lägg i stängerna också.
- Tillsätt grädde och socker samt hjortronlikör till vaniljen i kastrullen. Koka upp och rör då och då. Stäng sedan av värmen.
- Krama ur gelatinbladen och tillsätt till kastrullen med gräddblandningen. Rör tills gelatinbladen löst sig i den varma grädden.
- Förbered formar - åtta små glas eller 4 portionsformar - på en bricka.
- Häll upp gräddblandningen i formarna.
- Ställ pannacottan att stelna i kyl i några timmar, förslagsvis 3 timmar. Eller över natten. Frysen kan också användas för att kyla snabbare. Dock ska pannacottan ej vara fryst såklart.
- Du kan servera pannacottan i formarna eller skära runt kanten i formarna och vända upp och ner på desserttallrik (om du gör den i stora portionsformar förstås).
- Servera pannacottan toppad med mylta - rårörd hjortronsylt eller färska hjortron. Garnera ev. med blad av citronmeliss.
Kan lagas i god tid
Pannacottan kan göras i god tid innan servering - det är bara bra så hinner den stelna. Pannacottan häller du i små glas eller portionsformar för att stelna i kyl eller frys.
2 dl av grädden kan bytas mot mjölk 3% eller vaniljyoghurt om du vill ha lite smalare variant.
Att dricka till
Sött dessertvin är en höjdare till pannacottan förslagsvis Sauternes eller Beaumes de Venise från Frankrike. Eller italienskt Vin Santo.
Uppskattat näringsvärde per portion: 458 kcal