Hjortronpannacotta

Hjortronpannacotta - Italien i lyckat möte med Norrland. En pannacotta smaksatt med hjortronlikör och serverad med färska hjortron eller mylta - rårörda hjortron eller hjortronsylt.

Pannacotta är en italiensk dessert gjord av grädde, socker, vanilj och så lite gelatin. Pannacottan kan göras i god tid innan servering - det är bara bra så hinner den stelna. Pannacottan häller du i små glas eller portionsformar för att stelna i kyl eller frys.

2 dl av grädden kan bytas mot mjölk 3% om du vill dra ner på grädden.

Sött dessertvin är en höjdare till pannacottan förslagsvis Sauternes eller Beaumes de Venise från Frankrike. Eller italienskt Vin Santo.

4 normala eller 8 mini portioner hjortronpannacotta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 15 min

Ingredienser

  • 5 dl grädde
  • 1/2 dl socker
  • 0,5 vaniljstång
  • 2 gelatinblad
  • 2 msk hjortronlikör
  • 2 dl mylta rårörd hjortronsylt eller färska hjortron
  • 4-8 blad citronmeliss till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten i en skål.
  2. Skär itu vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna i en kastrull. Lägg i stängerna också.
  3. Tillsätt grädde och socker samt hjortronlikör till vaniljen i kastrullen. Koka upp och rör då och då. Stäng sedan av värmen.
  4. Krama ur gelatinbladen och tillsätt till kastrullen med gräddblandningen. Rör tills gelatinbladen löst sig i den varma grädden.
  5. Förbered formar - åtta små glas eller 4 portionsformar - på en bricka.
  6. Häll upp gräddblandningen i formarna.
  7. Ställ pannacottan att stelna i kyl i några timmar, förslagsvis 3 timmar. Eller över natten. Frysen kan också användas för att kyla snabbare. Dock ska pannacottan ej vara fryst såklart.
  8. Du kan servera pannacottan i formarna eller skära runt kanten i formarna och vända upp och ner på desserttallrik (om du gör den i stora portionsformar förstås).
  9. Servera pannacottan toppad med mylta - rårörd hjortronsylt eller färska hjortron. Garnera ev. med blad av citronmeliss.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept