Hjortronparfait
Hjortronparfait är en dessert som görs med vispad grädde och hjortron eller mylta som man fryser till en slags glass.
Tillagning
- Tina hjortronen.
- Gör först mylta av hjortronen: Blanda ihop hjortron med socker och ev. hjortronlikör.
- Låt stå några minuter och rör någon gång till. Sockret ska lösa upp sig.
- Vispa grädden i en stor bunke.
- Knäck ägg och en äggula i en bunke. Tillsätt socker och vispa pösigt.
- Vispa ner 1 dl av myltan samt likör i äggvispet. Spara resten till servering.
- Vänd ner i grädden och blanda runt.
- Fördela hjortronparfaitblandningen i sex portionsformar eller en större form (ex. en silicon-form - muffinsform) och ställ i frysen tills hjortronparfaiten fryst, tar minst ca 4 timmar. Förbered gärna hjortronparfaiten i god tid och förvara i frysen ex. över natten. Ta då fram och låt den tina i kylen ca 15 minuter innan servering.
- Vid servering så stjälper du upp hjortronparfaiten på tallrikar. Värm utsidan med hett vatten om de ej lossnar ur formarna. Man kan också klä form eller formar med gladpast innan så är parfaiten lättare att få ur. Har du valt att frysa parfaiten i en stor form så skär du upp fyra bitar.
- Servera med några skedar med restan av myltan - gärna varm. Samt ev. vispad grädde. Garnera ev. med citronmeliss eller mynta samt färska bär som jordgubbar eller hallon.
Serveringsförslag
- Serveras med lite extra mylta - rårörd hjortronsylt, extra vispad grädde - räkna att vispa ca 1,5 dl grädde.
- Garnera med några blad citronmeliss eller mynta och gärna lite färska bär som jordgubbar, hallon, hjortron eller blåbär om du har.
- Andra förslag är att ringla över lite kolasås och smula över kakor som finska pinnar eller mandelflarn till garnering.
Mycket eller lite hjortron
Har du tillgång till mycket hjortron så kan du gärna östa på med mer hjortron - både i parfait-smeten och till servering.
Räkna 1 paket frysta på 250 gram eller ca 300 gram färska hjortron.
Istället för frysta eller färska hjortron kan du ta enbart hjortronsylt i parfaiten. Ta då ej med något socker i parfaiten i början då sylten är söt - smaka av med socker istället.
Val av form
Bäst tycker jag en siliconform - säljs som muffinsform med sex portioner - funkar att frysa parfaiten i. Då är den mycket lätt att få ur formen och stjälpa upp till servering. Man kan också använda andra valfria portionsformar.
Eller en avlång brödform klädd med gladplast så du stjälper upp på en skärbräda och skär i skivor till servering.
Att dricka till:
Vintips till hjortronparfait är ett sött dessertvin som ex. Icewein från Canada eller Tyskland. Eller ett vin med ädelröta som Sauternes från Frankrike.
Vidare förslag är ett svenskt fruktvin med hjortron eller hjortronlikör och kaffe.
Uppskattat näringsvärde per portion: 219 kcal