Hjortronparfait med mylta

Introduktion och förberedelse

Hjortronparfait med mylta. En dessert som görs med vispad grädde och hjortron som man fryser till en slags glass.

Serveras med varm mylta (rårörd hjortronsylt), extra vispad grädde samt garnerad med några blad citronmeliss eller mynta och gärna lite färska bär som jordgubbar, hallon, hjortron eller blåbär om du har.

Har du tillgång till mycket hjortron så kan du gärna östa på med mer hjortron - både i parfait-smeten och till servering.

Räkna 1 paket frysta på 250 gram eller ca 300 gram färska hjortron.

Istället för frysta eller färska hjortron kan du ta hjortronsylt. Ta då ej med något socker i parfaiten i början då sylten är söt - smaka av med socker istället.

Bäst tycker jag en siliconform (muffinsform med sex portioner) funkar att frysa parfaiten i. Då är den mycket lätt att få ur.

Att dricka till:

Vintips till hjortronparfait är ett sött dessertvin som ex. Icewein från Canada eller Tyskland.

6 portioner hjortronparfait

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 25 min

Ingredienser

  • Mylta: 250 gram tinade hjortron
  • 1 dl socker
  • Till parfait: 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1 dl socker
  • 1 dl av mylta från hjortronen ovan
  • 3 msk hjortronlikör
  • 3 dl grädde

Tillagning

  1. Gör först mylta av hjortronen:
  2. Tina hjortronen.
  3. Blanda ihop hjortron med socker och ev. hjortronlikör.
  4. Låt stå några minuter och rör någon gång till. Sockret ska smälta.
  5. Vispa grädden i en stor bunke.
  6. Kläck ägg och en äggula i en bunke. Tillsätt socker och vispa pösigt.
  7. Vispa ner 1 dl av myltan samt likör i äggvispet.
  8. Vänd ner i grädden och blanda runt.
  9. Fördela hjortronparfaitblandningen i sex portionsformar eller en större form (ex. en silicon-form - muffinsform) och ställ i frysen tills hjortronparfaiten fryst, tar minst ca 4 timmar. Förbered gärna hjortronparfaiten i god tid och förvara i frysen ex. över natten. Ta då fram och låt den tina i kylen ca 15 minuter innan servering.
  10. Vid servering så stjälper du upp hjortronparfaiten på tallrikar. Värm utsidan med hett vatten om de ej lossnar ur formarna. Man kan också klä form eller formar med gladpast innan så är parfaiten lättare att få ur. Har du valt att frysa parfaiten i en stor form så skär du upp fyra bitar.
  11. Servera med några skedar med restan av myltan - gärna varm. Samt ev. vispad grädde. Garnera ev. med citronmeliss eller mynta samt färska bär som jordgubbar eller hallon.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.