Ugnsstekt helstekt piggvar eller hälleflundra

Gott att servera till helstekt piggvar eller hälleflundra är skirat smör, riven pepparrot, citronklyfta, kokt potatis och gröna ärtor. Eller valfria tillbehör.

Välj en MSC-märkt fisk ev. odlad Norsk piggvar eller hälleflundra.

4 portioner ugnsstekt piggvar eller hälleflundra

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 2 kg hel plattfisk som piggvar eller hälleflundra
  • 2 msk smör
  • Tillbehör: 800 gram färskpotatis
  • 200 gram smör
  • 300 gram pepparrot (färsk) eller pepparrot på tub
  • 2 citroner i klyftor

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Klipp bort gälarna eller skär bort huvudet på fisken om du köpt en hel fisk.
  3. Smörj en långpanna med smör och lägg på fisken samt sätt in i mitten av ugnen.
  4. En hel plattfisk blir klar på cirka 50 minuter till en timme (stora och hela fiskar får du testa och ev. öka tiden något). Skär ett snitt vid benet och prova med en gaffel om fiskköttet är fast och klart och lossnar från benet.
  5. Förslag tillbehör: koka under tiden potatis.
  6. Smält smör i en kastrull.
  7. Riv pepparroten fint och lägg i en skål.
  8. Servering: skär ett snitt i skinnet längs med ryggen på fisken och vik upp skinnet. Skär ut fiskköttet och lägg försiktigt upp på ett serveringsfat. Vänd på fisken och upprepa detta.
  9. Garnera med citronklyftor och servera piggvaren eller hälleflundran med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer