Ugnsstekt hel piggvar eller hälleflundra

Ugnsstekt hel piggvar eller hälleflundra blir mycket god med klassiska tillbehör som skirat smör och riven pepparrot.

Välj en MSC-märkt fisk. Förslag är odlad Norsk piggvar eller hälleflundra.

Hittar du ingen hel piggvar eller hälleflundra kan du laga filéer i ugnen - de tar mindre tid att bli färdiga i ungen typ 15-20 minuter.

Serveringsförslag

Servera med kokt potatis - gärna färskpotatis - garnera med dill och citronklyfta.

Kokta grönsaker som gröna ärtor, gröna bönor, broccoli och/eller morot passar också till.

Andra såser som passar till piggvar och hälleflundra är dragonsås, vitvinssås, saffranssås, hummersås, varm eller kall löjromssås eller annan kall romsås.

Att dricka till

Till fisken passar ett vit vin som en smörig ekfatslagrad kyld Chardonnay förslagsvis från Bourgogne Cote de Beaune eller från Australien, Nya Zeeland eller Kalifornien. Vill du ha en Chardonnay utan så mycket ekfatslagring kan du välja en exklusiv Chablis.

4 portioner ugnsstekt piggvar eller hälleflundra

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 2 kg hel plattfisk som piggvar eller hälleflundra
  • 2 msk smör
  • Tillbehör: 800 gram färskpotatis
  • 200 gram smör
  • 300 gram pepparrot (färsk) eller pepparrot på tub
  • 2 citroner i klyftor
  • 1 dl hackad dill till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Klipp bort gälarna eller skär bort huvudet på fisken om du köpt en hel fisk.
  3. Smörj en långpanna med smör och lägg på fisken samt sätt in i mitten av ugnen.
  4. En hel plattfisk blir klar på cirka 50 minuter till en timme (stora och hela fiskar får du testa och ev. öka tiden något). Skär ett snitt vid benet och prova med en gaffel om fiskköttet är fast och klart och lossnar från benet.
  5. Förslag tillbehör: koka under tiden potatis.
  6. Smält smör i en kastrull.
  7. Riv pepparroten fint och lägg i en skål.
  8. Servering: skär ett snitt i skinnet längs med ryggen på fisken och vik upp skinnet. Skär ut fiskköttet och lägg försiktigt upp på ett serveringsfat. Vänd på fisken och upprepa detta.
  9. Garnera med citronklyftor, hackad dill och servera piggvaren eller hälleflundran med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.3 (19 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-27

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.