Vegetarisk sojagryta

Vegetarisk sojagryta med sojafärs eller quornfärs. God, enkel och mustig vegogryta som passar att servera med rårispilaff med svarta bönor och majs; smulad fetaost samt grönsallad med senapsdressing som på bilden.

Också god med valfritt tillbehör som potatismos, basmatiris, korn, hirs, quinoa eller couscous. Du kan laga grytan med torkad sojaprotein, sojafärs eller quornfärs. Näringsvärdet är bra med bland annat mycket järn och vitamin B6.

Smaken på sojaprotein är från början neutral och färgen tråkigt grå. Allt beror på vad man gör med det dock. Grytan får fin färg av kinesisk soja. Här har jag smaksatt med med tomat, lök, chili, vitlök, nötter, svarta bönor, majs och kanel till en mustig gryta.

Koka gärna egna svarta bönor (enligt paket) du lagt i blöt över natten kvällen innan.

Vill du ha vin till så passar ett rött vin av exempelvis druvan merlot till grytan.

6 portioner vegetarisk gryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 msk olivolja
  • 1 medelstor gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 125 gram torkat sojaprotein
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk oregano
  • 2 dl kokta svarta bönor eller färdigkokta från burk
  • 1 burk majs
  • 2 dl sojagrädde
  • 1 dl hasselnötter, grovt krossade
  • Rårispilaff med svarta bönor och majs: 3 dl råris
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl kokta svarta bönor
  • 2 dl majs
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Börja koka råris (40 minuter) eller förbered annat valfritt tillbehör.
  2. Vegetarisk gryta: Koka under tiden upp 1,5 liter vatten.
  3. Häll över sojaproteinet i en skål och låt stå i 4 minuter.
  4. Skala och hacka lök samt pressa vitlök och fräs den i olivolja i en gryta.
  5. Häll av sojafärsen och fräs med löken några minuter.
  6. Tillsätt tomatpuré, krossad tomat, paprika, kanel, salt, peppar, socker, kinesisk soja, chili, oregano samt bönor och majs. Låt koka på låg värme ca 10-30 minuter (medan råris eller annat tillbehör kokar klart).
  7. Tillsätt sojagrädde och grovt krossade nötter samt koka upp. Smaka av grytan och krydda eventuellt mer.
  8. Strö gärna över lite smulad fetaost samt grovhackad persilja vid servering.
  9. Servera den vegetariska grytan med grönsallad med senapsdressing och rårispilaff eller valfritt tillbehör.
  10. Rårispilaff med svarta bönor och majs: Koka fyra portioner (ca 3 dl råris) mjukt i 40 minuter.
  11. Skala och hacka lök samt pressa vitlök och fräs i en panna i olja.
  12. Blanda i det kokta riset, bönor samt majs och smaka av med salt och peppar.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer