Vegetarisk sojagryta

Introduktion och förberedelse

Vegetarisk sojagryta med sojafärs eller quornfärs. God, enkel och mustig vegogryta.

Grytan får fin färg och god, mustig smak av lite kinesisk soja, tomat, lök, chili, vitlök, nötter, svarta bönor, majs och kanel.

Speciellt bra för veganer och vegetarianer är att soja är ett vegetabiliskt fullvärdigt protein och innehåller mycket järn samt vitamin B6.

Koka gärna egna svarta bönor (enligt paket) du lagt i blöt över natten kvällen innan.

Serveringsförslag

Passar att servera med valfria tillbehör.

Med torkad, färskt eller fryst soja

  • Du kan laga grytan med torkad sojaprotein eller sojafärs. Det är det billigaste och man får ut många portioner av en påse. Läggs i blöt en stund innan bara.
  • Gott är också färsk eller fryst sojafärs. Jag gillar Anammas formbara färs.

6 portioner vegetarisk gryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 msk olivolja
  • 1 medelstor gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 125 gram torkat sojaprotein
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk oregano
  • 2 dl kokta svarta bönor eller färdigkokta från burk
  • 1 burk majs
  • 2 dl sojagrädde
  • 1 dl hasselnötter, grovt krossade
  • RÅRISPILAFF: 3 dl råris
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl kokta svarta bönor
  • 2 dl majs
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • GARNERING: 100 gram smulad fetaost eller vegan ost som Greek White Block från Violife till garnering (valfritt)
  • 0,5 dl hackad persilja eller färsk koriander till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Börja koka råris (40 minuter) eller förbered annat valfritt tillbehör.
  2. Vegetarisk gryta: Koka under tiden upp 1,5 liter vatten.
  3. Häll över sojaproteinet i en skål och låt stå i 4 minuter.
  4. Skala och hacka lök samt pressa vitlök och fräs den i olivolja i en gryta.
  5. Häll av sojafärsen och fräs med löken några minuter.
  6. Tillsätt tomatpuré, krossad tomat, paprika, kanel, salt, peppar, socker, kinesisk soja, chili, oregano samt bönor och majs. Låt koka på låg värme ca 10-30 minuter (medan råris eller annat tillbehör kokar klart).
  7. Tillsätt sojagrädde och grovt krossade nötter samt koka upp. Smaka av grytan och krydda eventuellt mer.
  8. Strö gärna över lite smulad fetaost samt grovhackad persilja vid servering.
  9. Servera den vegetariska grytan med grönsallad med senapsdressing och rårispilaff eller valfritt tillbehör.
  10. Rårispilaff med svarta bönor och majs: Koka fyra portioner (ca 3 dl råris) mjukt i 40 minuter.
  11. Skala och hacka lök samt pressa vitlök och fräs i en panna i olja.
  12. Blanda i det kokta riset, bönor samt majs och smaka av med salt och peppar.
  13. Strö över smulad fetaost eller vegan fetaost samt hackad persilja eller färsk koriander om du önskar det.
  14. Gott med en grönsallad till med senapsdressing.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 305 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-13

Liknande recept: