Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein

Laga en vegetarisk och vegan Stroganoff med sojaprotein eller sojakuddar. Annars som vanlig Stroganoff och gott med ris till. Sojakuddar, sojastrimlor eller strimlad soja steak är gott att ha i grytor eller som här istället för falukorven i Stroganoff.

Blir godast om man lagat den dagen innan och haft i kylen så drar sojaproteinet i sig mest smak.

Torkad sojaprotein eller sojakuddar kan du köpa i påsar i välsorterade butiker. Dock numer rätt ovanligt. Jag använda torkat sojaprotein i bitar som hette Soja Steaks från Vantastic Foods.

När du ska tillaga det blötlägger du det i en timme ljummet vatten eller ca 20 minuter kokhett vatten. Sedan kan du använda det i alla recept och som här strimla och skär i strimlor. Sojaprotein är nyttigt, har högt näringsvärde och gott tuggmotstånd. Det smakar inget i sig utan smakar vad man tillagar det med.

Gott är även att ta i mer grönsaker som här med röd paprika och grön zucchini. Annat som passar är champinjoner, gröna sojabönor, gröna bönor, babyspenat, halverad cocktailtomater med mera.

Några andra vegetariska varianter är med vegan sojakorv, halloumi, Seitan eller quorn.

Tillbehör:

Gott med kokt ris som basmatiris, vildris, råris, jasminris eller matris; eller pasta, quinoa, bulgur eller pressad potatis till. Samt gärna ett gott bröd och en grönsallad eller annan sallad till.

4 portioner vegetarisk Stroganoff med sojaprotein

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 200 gram sojaprotein torkat, ex. sojastrimlor eller soja steak bitar
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja eller svensk rapsolja
  • 2 msk tomatpure
  • 2 burkar krossade tomater, 400 gram
  • 3 krm chiliflakes
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 tsk oregano
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 msk japansk soja
  • 1/2 zucchini (valfritt)
  • 1 dl sojagrädde eller havregrädde som Oatly Imat
  • 1 röd spetspaprika (valfritt)
  • 100 gram sockerärtor till garnering (valfritt)
  • 4 msk persilja till garnering (valfritt)
  • 4 portioner kokt ris eller valfritt tillbehör till servering

Tillagning

  1. Lägg sojaprotein i blöt - täck med vatten i en skål - i ljummet vatten i 30 minuter eller slå på kokande vatten och låt stå i 10 minuter.
  2. Skala och hacka lök samt pressa vitlök samt lägg i en stekgryta eller stekpanna med höga kanter. Tillsätt 1 msk olja. Fräs någon minut.
  3. Tillsätt tomatpuré, oregano, salt, peppar, socker och chiliflakes och fräs några sekunder.
  4. Tillsätt krossade tomaterna, vatten och grönsaksbuljongtärning samt soja. Låt puttra medan du steker sojaproteinet.
  5. Häll av och krama ur sojaproteinet. Skär det i strimlor likt till vanlig korv stroganoff.
  6. Stek sojaproteinet i lite av oljan några minuter tills det fått lite färg.
  7. Tillsätt sojaproteinet till tomaterna och koka på låg värme i 20 minuter.
  8. Skölj och kärna ur paprika. Strimla paprikan. Skölj och skär zucchini i bitar. Fräs grönsaker och lägg i tomatgrytan.
  9. Tillsätt sojagrädde eller havregrädde och låt puttra fem minuter på låg värme och smaka av med salt, peppar och eventuellt mer chili.
  10. Garnera Stroganoffen med strimlade sockerärtor och hackad persilja.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-22

Författare:

Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Läs mer om mig.