Vegetarisk pastasås med sojafärs och curry

Introduktion och förberedelse

Vegetarisk pastasås med sojafärs, curry, vitlök, chili och grädde. Gott till spagetti eller annan pasta.

Vill du ha en vegan pasta kan du byta vanlig grädde och mjölk mot vegetabilisk grädde eller mjölk ex. Oatly Imat och havregrädde eller sojagrädde samt sojamjölk.

Vidare finns det äggfri pasta - ex. Ica Basic - kolla innehållsförteckningen så den inte innehåller ägg.

Pastasåsen kan lagas med torkad sojafärs, färsk eller fryst sojafärs; eller quornfärs.

Om du vill kan du garnera med riven parmesan som på bilden men det är ej helt vegetariskt. Det finns också vegan parmesan man kan strö över.

4 portioner vegetarisk pastasås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti eller pasta
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • 2 dl torkad sojafärs eller 300 gram fryst eller färsk sojafärs
  • 1 äpple
  • 3 msk olivolja
  • 4 msk mjöl
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk currypulver eller garam masala (eller blanda)
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 3 krm cayennepeppar
  • 1 tsk socker

Tillagning

  1. Börja koka upp vatten till pastan. Förbered såsen under tiden.
  2. Skala löken och skär den i små tärningar.
  3. Skala och riv äpplet. Skala vitlöken och pressa den.
  4. Fräs lök, äpple, sojafärs samt pressad vitlök i olivoljan i tre minuter. Rör om då och då.
  5. Tillsätt curry, garam masala, cayennepeppar, salt, peppar samt socker.
  6. Rör ut mjölet i sojafärsen.
  7. Rör i grädde samt mjölk. Koka ihop i fem - tio minuter.
  8. Koka under tiden pastan ca 10 minuter.
  9. Smaka av såsen med cayennepeppar, salt, peppar och curry efter smak.
  10. Servera currysåsen med pastan samt sallad som tomatsallad blandad med vinäger, olivolja, hackad rödlök, svartpeppar samt salt. Vidare gärna några blad grönsallad samt gott bröd till.
E-mail
Medel: 4.2 (18 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.