Vegetarisk pastasås med sojafärs och curry

Vegetarisk pastasås med sojafärs, curry, vitlök, chili och grädde.
Istället för vanlig grädde och mjölk kan du ta Imat (havregrädde samt havremjölk) eller sojagrädde samt sojamjölk.
Istället för torkad sojafärs kan du ta 300 gram färsk eller fryst sojafärs eller quornfärs.

4 portioner vegetarisk pastasås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti eller pasta
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • 2 dl torkad sojafärs
  • 1 äpple
  • 3 msk olivolja
  • 4 msk mjöl
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk currypulver eller garam masala (eller blanda)
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 3 krm cayennepeppar
  • 1 tsk socker

Tillagning

  1. Börja koka upp vatten till pastan. Förbered såsen under tiden.
  2. Skala löken och skär den i små tärningar.
  3. Skala och riv äpplet. Skala vitlöken och pressa den.
  4. Fräs lök, äpple, sojafärs samt pressad vitlök i olivoljan i tre minuter. Rör om då och då.
  5. Tillsätt curry, garam masala, cayennepeppar, salt, peppar samt socker.
  6. Rör ut mjölet i sojafärsen.
  7. Rör i grädde samt mjölk. Koka ihop i fem - tio minuter.
  8. Koka under tiden pastan ca 10 minuter.
  9. Smaka av såsen med cayennepeppar, salt, peppar och curry efter smak.
  10. Servera currysåsen med pastan samt sallad som tomatsallad blandad med vinäger, olivolja, hackad rödlök, svartpeppar samt salt. Vidare gärna några blad grönsallad samt gott bröd till.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer