Vegetarisk pizza

Vegetarisk pizza med mozzarella, grillad zucchini, tomatsås, parmesan, ruccola, babyspenat, oliver och cocktailtomater.
Du kan baka vegetarisk pizza med färsk jäst eller torkad jäst. Ett halvt paket färsk jäst på 25 gram motsvarar ett halvt paket torkad jäst.
Annat gott på vegetarisk pizza är hel färsk mozzarella i skivor; skivad svamp; pressad vitlök; hackad chili; rostade valnötter, solrosfrön eller pinjenötter; grillad inlagd paprika och aubergine (grilla som zucchinin); tapenade eller pesto; ädelost, chevre eller fetaost. Vidare kan man ha fejkade köttpålägg som skivad sojakorv, sojasalami, riven sojaskinka, soja lufttorkad skinka osv på vegetarisk pizza. Det finns också färdig bearnaisesås att servera till.
Vegetarisk pizza kan också bakas på pizzasten i grill med lock.
Ost som framställts med löpe är ej vegetarisk - om du inte bryr dig själv är det bra att veta om du ska bjuda på pizzan. Välj då en vegan pizzaost ex. från Astrid och Aporna eller riven sojaost mozzarellastyle.
Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
Man kan också dela degen i degbollar stora nog till en pizza och placera i en form smord med olivolja övertäckta med plastfolie och låta dem jäsa i kylen över natten. Man kan spara deg i bollar lagom till en pizza genom att smörja in dem med olivolja och styckfrysa dem i en form och sedan lägga över i påsar. Ta sedan upp dem ur påsarna och låt dem tina övertäckta i en form i kylen över natten. Ta sedan fram och låt de jäsa i rumstemperatur. Du kan också tina dem övertäckta i en form i rumstemperatur och låta dem jäsa.

4 portioner pizza

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 0,5 pkt färsk jäst
  • 2,5 dl vatten, fingervarmt
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl eller majsmjöl till utbakning
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • PIZZASÅS: 1 burk krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 krm svartpeppar
  • 5 droppar tabasco
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 pressad vitlök
  • GRILLAD ZUCCHINI: 0,5 zucchini
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm oregano
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • PÅLÄGG: 4 dl riven riven mozzarella
  • 20 gram ruccola
  • 20 gram
  • 10 svarta kalamataoliver
  • 6 cocktailtomater
  • 4 kronärtskockshjärtan
  • 0,5 dl hyvlad parmesan eller pecorino
  • 2 krm oregano

Tillagning

  1. Med färsk jäst: smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
  2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl, olivolja och salt.
  3. Blanda ingredienserna till en deg.
  4. Med torkad jäst: blanda vetemjöl med torkad jäst och salt. Tillsätt hett vatten till degen samt olivolja och blanda ihop till en deg.
  5. Knåda ihop degen några minuter så att den släpper från degbunkens kanter. Knåda degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand på bakbord några minuter.
  6. Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm eller kökshandduk.
  7. Låt pizzadegen jäsa till dubbelstorlek i ca 50 minuter.
  8. Förbered pizzasås: blanda alla ingredienser till pizzasåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar.
  9. Grillad zucchini: Skala och pressa vitlök. Blanda vitlöken med olivolja, oregano, salt och svartpeppar i en skål.
  10. Skölj och skiva zucchinin i ca 0,5 cm tjocka skivor.
  11. Blanda runt med marinaden. Grilla (använd grillpanna) eller stek zucchinin så att den får färg på medelvärme i ca 3 minuter på varje sida. Zucchinin ska bli mjuk och genomstekt men ej bränd.
  12. Förbered pizzapålägg: Skölj ruccola, babyspenat och tomater. Dela tomater. Hyvla parmesan eller pecorino.
  13. Skölj och dela kronärtskockor.
  14. Sätt ugnen på 275 grader eller högsta under- och övervärme.
  15. I LÅNGPANNA: Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel. Pensla långpannan med 2 msk matolja.
  16. Rulla ihop degen och rulla ut den i långpannan. Justera kanter.
  17. RUND PIZZA PÅ PLÅT, BAKSTEN ELLER PIZZASTEN: Sätt in plåt, baksten eller pizzasten i ugnen att bli varm en halvtimme innan du bakar på den för att bli riktigt varm. Degen i 4 delar och rullar till bollar som du kavlar ut till tunna runda pizzor. Placera dem på varsitt bakplåtspapper. Pensla bakplåtspappret med olivolja innan. När du toppat med tomatsås osv så för du över pizzorna på bakplåtspappret till pizzastenen.
  18. PANPIZZA I STEKPANNA: Rund pizza (panpizza) i ugnsfast stekpanna. Värm först stekpannan och pensla sedan botten och kanter med olivolja. Dela degen i 4 delar. Knåda eller kavla ut degen till rundlar i storlek som stekpannan. Lägg och tryck ut degen i stekpannan.
  19. Dags att lägga på pizzatoppings: bred först ut någon dl tomatsås (ca 2 dl om du bakar en stor pizza i långpanna) på pizzan.
  20. Bred ut ett lager riven mozzarella.
  21. Grädda pizzan eller pizzorna i ca 15 minuter för en hel pizza i långpanna och 8-10 minuter för runda pizzor.
  22. Tiden varierar i olika ugnar. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
  23. Lägg på grillad zucchini, sallad, tomater, oliver, kronärtskockor och strö över hyvlad parmesan eller pecorino samt oregano över pizzan vid servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer