Vegetarisk gryta vegogryta sojagryta

Vegetarisk gryta vegogryta sojagryta med sojaprotein eller quornfärs. God, enkel och mustig gryta som passar att servera med rårispilaff med svarta bönor och majs; smulad fetaost samt grönsallad med senapsdressing som på bilden eller med valfritt tillbehör ex. potatismos, basmatiris, korn, hirs, quinoa eller couscous passar bra till.
En vegogryta med torkad sojaprotein. Näringsvärdet är bra med bland annat mycket järn och vitamin B6. Smaken på sojaprotein är från början neutral och färgen tråkigt grå. Allt beror på vad man gör med det dock. Här har jag smaksatt med med tomat, lök, chili, vitlök, nötter, svarta bönor, majs och kanel till en mustig gryta. Grytan får fin färg av kinesisk soja.
Istället för torkat sojaprotein kan du ta ca 400 gram sojafärs. Quornfärs blir också gott istället för sojaprotein.
Rött vin av exempelvis druvan merlot passar till.
Koka gärna egna svarta bönor (enligt paket) du lagt i blöt över natten kvällen innan.

6 portioner vegetarisk gryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 msk olivolja
  • 1 medelstor gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 125 gram torkat sojaprotein
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk oregano
  • 2 dl kokta svarta bönor eller färdigkokta från burk
  • 1 burk majs
  • 2 dl sojagrädde
  • 1 dl hasselnötter, grovt krossade
  • Rårispilaff med svarta bönor och majs: 3 dl råris
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl kokta svarta bönor
  • 2 dl majs
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Börja koka råris (40 minuter) eller förbered annat valfritt tillbehör.
  2. Vegetarisk gryta: Koka under tiden upp 1,5 liter vatten.
  3. Häll över sojaproteinet i en skål och låt stå i 4 minuter.
  4. Skala och hacka lök samt pressa vitlök och fräs den i olivolja i en gryta.
  5. Häll av sojafärsen och fräs med löken några minuter.
  6. Tillsätt tomatpuré, krossad tomat, paprika, kanel, salt, peppar, socker, kinesisk soja, chili, oregano samt bönor och majs. Låt koka på låg värme ca 10-30 minuter (medan råris eller annat tillbehör kokar klart).
  7. Tillsätt sojagrädde och grovt krossade nötter samt koka upp. Smaka av grytan och krydda eventuellt mer.
  8. Strö gärna över lite smulad fetaost samt grovhackad persilja vid servering.
  9. Servera den vegetariska grytan med grönsallad med senapsdressing och rårispilaff eller valfritt tillbehör.
  10. Rårispilaff med svarta bönor och majs: Koka fyra portioner (ca 3 dl råris) mjukt i 40 minuter.
  11. Skala och hacka lök samt pressa vitlök och fräs i en panna i olja.
  12. Blanda i det kokta riset, bönor samt majs och smaka av med salt och peppar.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer