Enkel Tahinisås

En enkel kall sås med Tahini - sesampasta - vatten och citron. Passar som sås till grillat och stekt kött, fisk, kyckling, grönsaker, tzay, halloumi, kebab, osv. God ihop med vitlöksmajonnäs samt chilisås som Sriracha.

Funkar även på salladen som salladsdressing (istället för majonnäs). 

Denna sås har många superlativ - billig, god, snabb, kall, fettsnål och nyttig och vegan (samt vegetarisk). Tahini är en röra av krossade sesamfrön. Rik på järn, protein, kalcium, fettsyror och näring. Används vanligtvis som smaksättning i hummus (så mixar du tahinisåsen med kokta kikärter och lite olivolja så får du hummus) samt till persisk och annan mat från mellanöstern. 

Kolla datummärkningen på burken med tahini så den inte är gammal för sesamfröna tycker jag smakar lite gammalt efter ett tag. Tahini-burken kan du ha öppnad i kylen någon månad. Kung Markatta Tahini köpte jag och den var mycket bitter i smaken så fick köpa Urtekram istället. 

2 dl tahinisås, 4 portioner

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 1 min
  • Klart på: 2 min

Ingredienser

  • 1 dl tahini
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl citronsaft

Tillagning

  1. Blanda allt i en skål till en jämn sås. Smaka av med salt om du vill.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer