Enkel Tahinisås

Introduktion och förberedelse

En enkel kall sås med Tahini - sesampasta - vatten och citron. Passar som sås till grillat och stekt kött, fisk, kyckling, grönsaker, tzay, halloumi, kebab, osv.

God att kombinera med en vitlöksmajonnäs samt het chilisås som Sriracha.

Funkar även på salladen som salladsdressing (istället för majonnäs).

Denna sås har många superlativ - billig, god, snabb, kall, fettsnål och nyttig och vegan (samt vegetarisk).

Tahini är en röra av krossade sesamfrön. Rik på järn, protein, kalcium, fettsyror och näring. Används vanligtvis som smaksättning i hummus (så mixar du tahinisåsen med kokta kikärter och lite olivolja så får du hummus) samt till persisk och annan mat från mellanöstern.

Kolla datummärkningen på burken med tahini så den inte är gammal för sesamfröna tycker jag smakar lite gammalt efter ett tag.

Tahini-burken kan du ha öppnad i kylen någon månad. Kung Markatta Tahini köpte jag men den var mycket bitter i smaken så jag använde Urtekrams istället.

2 dl tahinisås, 4 portioner

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 1 min
  • Klart på: 2 min

Ingredienser

  • 1 dl tahini
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl citronsaft

Tillagning

  1. Blanda allt i en skål till en jämn sås. Smaka av med salt om du vill.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.