Kokt durra

Kokt durra eller sorghum. Hur du kokar durra - ett glutenfritt tillbehör likt ris, quinoa eller couscous.

Durra är glutenfritt och neutralt i smaken och påminner om råris när det är kokt.

Här har jag lagat ett helt paket på 500 gram på en gång. Använder du inte all durra kan du frysa in resten eller spara i kylen och använda till annat.

Durra är kanske inte så vanligt i Sverige men räknas som femte viktigaste sädesslaget i världen och den mesta odlas i USA.

Serveringsförslag

Kokt durra passar förutom som naturellt kokt tillbehör även till annat. Du kan garnera med strimlad salladslök eller hackad bladpersilja om du vill. Nedan några fler förslag.

  • Matig sallad med kall kokt durra blandad med ex. babyspenat, kokt broccoli, finriven morot, tärnad tomat, kokta svarta bönor, fetaost, olivolja, citronsaft och hackad bladpersilja.
  • Ett annat förslag är durrabiffar - blanda kokt durra med något ägg och söndermixad halloumiost samt svarta bönor. Stek som vegetariska biffar.
  • Kokt durra kan man även ha i soppor samt att tillsätta till brödbaket.
  • Durra kan användas som glutenfritt alternativ till recept med couscous, matvete eller bulgur samt till glutenfritt bröd.

6 portioner kokt durra

  • Förberedelse: 3 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 500 gram durra korn
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 grönsaksbuljongtärning (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg durra-kornen i blöt i tre timmar.
  2. Häll av vattnet och skölj durra-kornen någon gång i ett durkslag.
  3. Lägg över i en kastrull.
  4. Tillsätt 1 liter vatten, 1 tsk salt och en buljongtärning (valfritt).
  5. Koka upp och rör om. Koka på låg värme under lock i 30 minuter.
  6. Ta av locket och rör om. Låt stå och ånga av några minuter.
  7. Nu kan du servera din kokta durra eller låta den svalna och ha den till det du önskar.
  8. Garnera ev. durran med strimlad salladslök eller hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 4.6 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer