Kokt durra

Kokt durra eller sorghum. Hur du kokar durra - ett glutenfritt tillbehör likt ris, quinoa eller couscous.
Durra är neutralt i smaken och påminner om råris när det är kokt.

Här har jag lagat ett helt paket på 500 gram på en gång. Använder du inte all durra kan du frysa in resten eller spara i kylen och använda till annat.

Kokt durra passar förutom tillbehör till: matig sallad med kall kokt durra blandad med ex. babyspenat, kokt broccoli, finriven morot, tärnad tomat, kokta svarta bönor, fetaost, olivolja, citronsaft och hackad bladpersilja. Ett annat förslag är durrabiffar - blanda kokt durra med något ägg och söndermixad halloumiost samt svarta bönor. Stek som vegetariska biffar. Kokt durra kan man även ha i soppor samt att tillsätta till brödbaket. Du kan garnera med strimlad salladslök eller hackad bladpersilja om du vill.

Durra kan användas som glutenfritt alternativ till recept med couscous, matvete eller bulgur samt till glutenfritt bröd.

6 portioner kokt durra

  • Förberedelse: 3 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 500 gram durra korn
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 grönsaksbuljongtärning (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg durra-kornen i blöt i tre timmar.
  2. Häll av vattnet och skölj durra-kornen någon gång i ett durkslag.
  3. Lägg över i en kastrull.
  4. Tillsätt 1 liter vatten, 1 tsk salt och en buljongtärning (valfritt).
  5. Koka upp och rör om. Koka på låg värme under lock i 30 minuter.
  6. Ta av locket och rör om. Låt stå och ånga av några minuter.
  7. Nu kan du servera din kokta durra eller låta den svalna och ha den till det du önskar.
  8. Garnera ev. durran med strimlad salladslök eller hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer