Stekt skivad fläskkarré

Introduktion och förberedelse

Stekt fläskkarré i skivor. Ett grundrecept på hur du marinerar och tillagar skivor av fläskkarré i stekpanna eller på utegrill.

Karrén får mycket god smak marinerade i lite soja, ketjap manis eller honung, rosmarin, timjan, olja, salt, vinäger och peppar.

Fläskkarré är gott att steka eller grilla då det är mört och håller sig saftigt då det har mycket insprängt fett.

Serveringsförslag

Val av fläskkarré

Karré är prisvärt och köp svenskt griskött gärna krav-märkt.

Fläskkarré finns med eller utan ben. Benet är ofta bara ett litet ben i ena hörnet så det är inte så mycket att hänga upp sig på.

Du kan köpa hel eller skivad. Köper du en hel bit så köp benfri om du vill skiva den själv. Jag köpte karré i skivor med ben.

Stekgrad

Räkna 3-4 minuter stektid på varje sida - köttet ska genomstekas. Fläskkarrén ska få en innertemperatur på 70-75 grader.

Varianter på marinaden

  • Annat gott att ha i marinaden är 1/2 pressad vitlök eller något krm torkad vitlök.
  • Vidare 1 tsk färsk riven ingefära eller 1 krm torkad ingefära.
  • Gillar du lite chili så kan du ta med 2 krm chiliflakes.

Stekt fläskkarré med förslag på tillbehör
Jag rostade hela små färskpotatisar med zucchini och spetspaprika samt blandade en kall sås med matyoghurt och sweet chili till. Och så lite babyspenat och cocktailtomater till.

2 portioner stekt skivad karre

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 skivor karrékotletter. Räkna ca 150 gram karrékotlett eller karréskivor per portion utan ben eller 175 gram karrékotlett per portion med ben kvar
  • 1 msk vinäger, valfri sort
  • 2 msk ljus japansk soja typ Kikkoman eller 2 tsk kinesisk soja
  • 1/2 msk honung eller ketjap manis
  • 1 krm torkad rosmarin eller 1/2 tsk grovhackad färsk rosmarin
  • 2 krm torkad timjan eller 1 tsk grovhackad färsk timjan
  • 1 msk olja som olivolja eller rapsolja
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn om du ska steka köttet i stekpanna. Annars tänd utegrillen.
  2. Blanda vinäger, soja, honung eller ketjap manis, rosmarin, timjan och olja i en skål.
  3. Tillsätt skivorna med karré och vänd runt i marinaden. Ställ i kylen att marinera i en halvtimme medan ugnen blir varm. Förbered gärna innan och marinera övertäckt i kylen några timmar eller över natten. Kan också stekas direkt.
  4. I STEKPANNA OCH UGN: Värm en stekpanna och stek karréskivorna i 3-4 minuter på varje sida så att de får färg. Akta så de inte bränns - sänk då värmen. Sätt in karrén i mitten av ugnen och stek klart i ca 8 minuter.
  5. PÅ UTEGRILL: Grilla varje sida någon minut så köttet får färg. Grilla klart ytterligare 5-10 minuter på lägre värme så att köttet blir helt genomstekt. Akta så du inte bränner köttet.
  6. Servera karrén med önskade tillbehör - se förslag ovan.
  7. Kan garneras med färsk timjan och rosmarin om du vill. Lite flingsalt och nymalen svartpeppar kan man också ha på.
E-mail
Medel: 4.3 (30 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 302 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-25