Rostade potatishalvor

Introduktion och förberedelse

Rostade potatishalvor av delikatesspotatis som förslagsvis Amandine, fast potatis eller färskpotatis.

Enkel men lyxig potatis som ej behövs skalas.

Serveringsförslag

  • Potatishalvor passar som tillbehör till det mesta.
  • Strö gärna lite flingsalt över vid servering.
  • Kan vidare garneras med färsk timjan, rosmarin och/eller hel eller hackad bladpersilja.

Varianter

  • Vill du variera potatishalvorna kan du strö över något krm timjan och rosmarin.
  • Chiliflakes blir också gott.
  • Man kan också rosta med halverade rödlökar och bitar av skalad morot samt palsternacka, kålrot och persiljerot.

4 portioner rostade potatishalvor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 900 gram delikatesspotatis ex. Amandine
  • 2 msk rapsolja eller annan vegetabilisk olja
  • 1 krm salt
  • 0,5 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Skölj potatisen och skär bort ev. fula delar.
  3. Dela dem i halvor och skölj dem igen.
  4. Lägg potatishalvorna i en ugnsform.
  5. Blanda dem med olja och salt.
  6. Vänd potatishalvorna så att snittytan är uppåt och skalsidan nedåt.
  7. Rosta potatishalvorna i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter eller tills de har fin färg och är mjuka.
  8. Ta ut och servera på fat eller skål. Strö gärna över lite flingsalt vid serveringen.
E-mail
Medel: 4.1 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 215 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-11-06