Rostade potatishalvor

Introduktion och förberedelse för tillagning

Rostade potatishalvor av delikatesspotatis som ex. Amandine eller färskpotatis. Enkel men lyxig potatis som ej behövs skalas. Strö gärna lite flingsalt över vid servering.

Potatishalvor passar som tillbehör till det mesta.

Vill du variera potatishalvorna kan du strö över något krm timjan och rosmarin. Chiliflakes blir också gott. Man kan också rosta med halverade rödlökar och bitar av skalad morot samt palsternacka, kålrot och persiljerot.

4 portioner rostade potatishalvor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 900 gram delikatesspotatis ex. Amandine
  • 2 msk rapsolja eller annan vegetabilisk olja
  • 1 krm salt
  • 0,5 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj potatisen och skär bort ev. fula delar.
  3. Dela dem i halvor och skölj dem igen.
  4. Lägg potatishalvorna i en ugnsform.
  5. Blanda dem med olja och salt.
  6. Vänd potatishalvorna så att snittytan är uppåt och skalsidan nedåt.
  7. Rosta potatishalvorna i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills de har fin färg och är mjuka.
  8. Ta ut och servera på fat eller skål. Strö gärna över lite flingsalt vid serveringen.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-02-11

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.