Rostade potatishalvor
Rostade potatishalvor av delikatesspotatis som förslagsvis Amandine, fast potatis eller färskpotatis.
Enkel men lyxig potatis som ej behövs skalas.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Skölj potatisen och skär bort ev. fula delar.
- Dela dem i halvor och skölj dem igen.
- Lägg potatishalvorna i en ugnsform.
- Blanda dem med olja och salt.
- Vänd potatishalvorna så att snittytan är uppåt och skalsidan nedåt.
- Rosta potatishalvorna i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter eller tills de har fin färg och är mjuka.
- Ta ut och servera på fat eller skål. Strö gärna över lite flingsalt vid serveringen.
Serveringsförslag
- Potatishalvor passar som tillbehör till det mesta.
- Strö gärna lite flingsalt över vid servering.
- Kan vidare garneras med färsk timjan, rosmarin och/eller hel eller hackad bladpersilja.
Varianter
- Vill du variera potatishalvorna kan du strö över något krm timjan och rosmarin.
- Chiliflakes blir också gott.
- Man kan också rosta med halverade rödlökar och bitar av skalad morot samt palsternacka, kålrot och persiljerot.
Uppskattat näringsvärde per portion: 215 kcal