Rostad skivad potatis

Rostad skivad potatis i ugnen med rapsolja eller olivolja. Ett genialiskt enkelt men gott potatistillbehör som passar till grillat, kött, kyckling, vegetariskt, buffé med mera. Godast blir det med stor vinterpotatis - tycker jag - men det funkar också med annan fast potatis eller som på bilden stora färskpotatisar ex. amandine.

Vill du smaksätta och variera potatisen så passar bland annat följande: något krm svartpeppar; rosmarin; timjan; pressad vitlök; svarta oliver; hackad persilja; hackad dill; strimlad fänkål; skivad rödlök; strimlad paprika; slantad morot; strimlad purjolök; skivad rotselleri; skivad kålrot; skivad palsternacka och strimlad vårlök. 

Ska du laga till fler än tre som receptet är skrivet för så går det såklart utmärkt - öka på potatis, olja och salt samt fördela potatisskivorna i en större ugnfast form eller ugnsplåt med höga kanter. Godast tycker jag är när lagret potatis ej blir för tjockt utan håller sig till 3-5 skivor tjockt så potatisen blir knaprig, god och jämnt färdigstekt. 

Istället för rapsolja eller olivolja så kan du ta solrosolja eller annan matolja efter tycket. Smör funkar också i nödfall. 

3 portioner tostad skivad potatis

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 700 gram fast potatis, ca 9 potatisar
  • 2 msk rapsolja eller olivolja
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala potatisen.
  3. Skär potatisen så tunna skivor du kan. Enkelt är att använda en mandolin att skiva med.
  4. Skölj bort stärkelsen på potatisskivorna i ett durkslag. Skaka av.
  5. Torka dem någorlunda torra med lite hushållspapper.
  6. Blanda potatisskivorna med olja och salt i en bunke.
  7. Fördela dem jämnt i botten på en ugnsfast stekpanna eller annan ugnsform.
  8. Ugnsstek potatisskivorna i mitten av ugnen i ca 35 minuter.
  9. Ta ut och servera potatisen varm. Tips till servering är att ha en stekspade och en ugnsvante då man får jobba lite för att få loss den knapriga potatisen i botten. Glöm ej att handtaget på pannan är hett om du serverar hela pannan på bordet. Slå in det i ex. en kökshandduk. Att skrapa ur potatisen ur pannan är ett annat alternativ och servera på fat eller lägga upp på tallrik.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat