Rostad skivad potatis

Rostad skivad potatis i ugnen med rapsolja eller olivolja. Ett genialiskt enkelt men gott potatistillbehör som passar till grillat, kött, kyckling, vegetariskt, buffé med mera. Godast blir det med stor vinterpotatis - tycker jag - men det funkar också med annan fast potatis eller som på bilden stora färskpotatisar ex. amandine.

Vill du smaksätta och variera potatisen så passar bland annat följande: något krm svartpeppar; rosmarin; timjan; pressad vitlök; svarta oliver; hackad persilja; hackad dill; strimlad fänkål; skivad rödlök; strimlad paprika; slantad morot; strimlad purjolök; skivad rotselleri; skivad kålrot; skivad palsternacka och strimlad vårlök. 

Ska du laga till fler än tre som receptet är skrivet för så går det såklart utmärkt - öka på potatis, olja och salt samt fördela potatisskivorna i en större ugnfast form eller ugnsplåt med höga kanter. Godast tycker jag är när lagret potatis ej blir för tjockt utan håller sig till 3-5 skivor tjockt så potatisen blir knaprig, god och jämnt färdigstekt. 

Istället för rapsolja eller olivolja så kan du ta solrosolja eller annan matolja efter tycket. Smör funkar också i nödfall. 

3 portioner tostad skivad potatis

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 700 gram fast potatis, ca 9 potatisar
  • 2 msk rapsolja eller olivolja
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala potatisen.
  3. Skär potatisen så tunna skivor du kan. Enkelt är att använda en mandolin att skiva med.
  4. Skölj bort stärkelsen på potatisskivorna i ett durkslag. Skaka av.
  5. Torka dem någorlunda torra med lite hushållspapper.
  6. Blanda potatisskivorna med olja och salt i en bunke.
  7. Fördela dem jämnt i botten på en ugnsfast stekpanna eller annan ugnsform.
  8. Ugnsstek potatisskivorna i mitten av ugnen i ca 35 minuter.
  9. Ta ut och servera potatisen varm. Tips till servering är att ha en stekspade och en ugnsvante då man får jobba lite för att få loss den knapriga potatisen i botten. Glöm ej att handtaget på pannan är hett om du serverar hela pannan på bordet. Slå in det i ex. en kökshandduk. Att skrapa ur potatisen ur pannan är ett annat alternativ och servera på fat eller lägga upp på tallrik.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer