Stekt gås unggås

Stekt gås med sås till söndagsmiddag eller gåsamiddag. Unggås ska det vara. Servera gås med kokt potatis, rödkål eller brysselkål, stekt äpple, gelé och ev sallad.
På inkråm och hals har jag valt att koka en fond till sås i detta recept men traditionellt så har man dessa till svartsoppan.
Unggåsen i receptet väger mellan 4 - 4,5 kg.

6 portioner stekt gås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 15 min

Ingredienser

  • 1 unggås
  • 3 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 3 äpplen
  • 12 katrinplommon
  • Sås till gås: Hals och inkråm
  • 5 dl vatten
  • 7 katrinplommon
  • 50 gram smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 tsk gelé
  • 2 msk ljus soja som Kikkoman eller någon tsk kinesisk soja
  • 2 msk konjak eller calvados (valfritt)
  • Tillbehör: 1 kg skalad kokt fast potatis
  • 1 skål med rödkål
  • 3 smörstekta äpplen i skivor
  • 1 burk gelé
  • 300 gram kokt brysselkål
  • 65 gram grönsallad
  • 2 rivna morötter till salladen
  • 1 dl hackad persilja till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Tag ur hals och inkråm. Skär bort halsskinnet. Lägg i en stor kastrull till att laga fond till såsen.
  3. Skölj gåsen i kallt vatten. Torka den torr med hushållspapper.
  4. Lägg den i en ugnsform eller långpanna.
  5. Gnid in hela gåsen med salt och socker.
  6. Fyll gåsen med äppelklyftor och katrinplommon.
  7. Lägg gåsen med bröstbenet upp och stek tills den är gyllenbrun, ca 30 minuter per kilo. För 4 kilo räkna 2 timmar minst. Sätt gärna in en stektermometer och stek till 80-85 grader. Köttsaften ska vara ljus och klar. Pröva att skära loss en bit ner i låret på gåsen.
  8. Täck ev. över gåsen med folie eller bakplåtspapper om den börjar brännas på toppen.
  9. Knaprigt skinn på gåsen får du om du öser gåsen med stekskyn och sätter ungen på max några minuter på slutet.
  10. Sås till gås: Bryn inkråmet i en kastrull eller stekgryta.
  11. Häll på 5 deciliter vatten och lägg i 3 katrinplommon.
  12. Låt fonden koka i 30 minuter.
  13. Fräs smör och vetemjöl under omrörning i en såskastrull.
  14. Sila fonden och tillsätt till smör- och mjölblandningen. Tör ut klumpar till en jämn sås. Tillsätt grädde och 4 katrinplommon samt koka upp. Låt koka på medelvärme i minst 10 minuter. Mixa såsen med en stavmixer.
  15. Smaka av såsen med salt, vitpeppar, gelé och ljus soja.
  16. En skvätt cognac eller calvados är också gott i.
  17. Låt gåsen vila 10 minuter innan du skär upp den.
  18. Skär ut brösten och skiva dem mot köttfibrerna i så tunna skivor du kan. Lägg upp på fat. Skär loss låren och skär dem i två delar. Plocka ev. kött från skrovet samt vingarna och lägg under de skivade brösten. Garnera med hackad persilja.
  19. Servera gåsen med kokt potatis, rödkål, smörstekta äppelskivor, gelé, brysselkål och såsen i en skål. Gott till är även en grönsallad ex. med riven morot.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer