Stekt gås eller unggås

Stekt gås med sås till söndagsmiddag eller gåsamiddag till Mårten Gås. Unggås ska det vara. Servera gås med kokt potatis, rödkål eller brysselkål, stekt äpple, gelé och en grönsallad.

Mårten Gås firas i Skåne den 10 november varje år. Menyn till gåsamiddagen är ofta svartsoppa, gås och skånsk äppelkaka.

Unggåsen i receptet väger mellan 4 - 4,5 kg.

På inkråm och hals har jag valt att koka en fond till sås i detta recept men traditionellt så brukar man servera hals och en del av inkråmet till svartsoppan om man serverar det som förrätt. Till såsen räcker det att ta en del av stekskyn för god smak då.

Alternativ till svartsoppa

Istället för svartsoppa kan man ha en annan soppa till förrätt - mitt förslag är: Champinjonsoppa med vitt vin; bönsoppa med tryffel eller grön ärtsoppa Crème Nignon.

Tillbehör

Tips om du vill förbereda innan

Spara undan gåsen och låt svalna samt kyl. Gör sås på stekskyn. Förbered tillbehör så mycket du kan innan. Kokt potatis eller till hasselback kan du skala innan och skära ut samt ha i vatten i kylen. Äppelkaka kan man också göra innan samt vaniljsås. Svartsoppa kan också lagas innan men är ju valfri.

När gåsen kallnat kan du skära ut brösten och skiva upp dem tunt mot fibrerna och lägga upp på ett fat. Toppa - nappera - med lite kall sås. Använd plasthandskar eller god hygien. Plasta in och ha i kylen till servering.

Värm under folie på låg värme typ 150 grader i ugnen någon kvart till servering. Garnera med hackad persilja. De andra delarna på gåsen lägger du på ett fat och värmer separat - de tål att värmas mera.

6 portioner stekt gås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 15 min

Ingredienser

  • 1 unggås
  • 3 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 3 äpplen
  • 12 katrinplommon
  • Sås till gås: Hals och inkråm
  • 5 dl vatten
  • 7 katrinplommon
  • 50 gram smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 tsk gelé
  • 2 msk ljus soja som Kikkoman eller någon tsk kinesisk soja
  • 2 msk konjak eller calvados (valfritt)
  • Tillbehör: 1 kg skalad kokt fast potatis
  • 1 skål med rödkål
  • 3 smörstekta äpplen i skivor
  • 1 burk gelé
  • 300 gram kokt brysselkål
  • 65 gram grönsallad
  • 2 rivna morötter till salladen
  • 1 dl hackad persilja till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Tag ur hals och inkråm. Skär bort halsskinnet. Lägg i en stor kastrull till att laga fond till såsen eller plocka undan hals och det inkråm du vill servera till svartsoppa om du vill laga det till som förrätt.
  3. Skölj gåsen i kallt vatten. Torka den torr med hushållspapper.
  4. Lägg den i en ugnsform eller långpanna.
  5. Gnid in hela gåsen med salt och socker.
  6. Fyll gåsen med äppelklyftor och katrinplommon.
  7. Lägg gåsen med bröstbenet upp och stek tills den är gyllenbrun, ca 30 minuter per kilo. För 4 kilo räkna 2 timmar minst. Sätt gärna in en stektermometer och stek till 80-85 grader. Köttsaften ska vara ljus och klar. Pröva att skära loss en bit ner i låret på gåsen.
  8. Täck ev. över gåsen med folie eller bakplåtspapper om den börjar brännas på toppen.
  9. Knaprigt skinn på gåsen får du om du öser gåsen med stekskyn och sätter ungen på max några minuter på slutet.
  10. SÅS MED KOKT FOND: Bryn hals, halskinn och inkråmet i en kastrull eller stekgryta i en msk smör.
  11. Häll på 5 deciliter vatten och lägg i 3 katrinplommon.
  12. Låt fonden till såsen koka i 30 minuter.
  13. Fräs smör och vetemjöl under omrörning i en såskastrull.
  14. Sila fonden och tillsätt till smör- och mjölblandningen. Tör ut klumpar till en jämn sås. Tillsätt grädde och 4 katrinplommon samt koka upp. Låt koka på medelvärme i minst 10 minuter. Mixa såsen med en stavmixer.
  15. Smaka av såsen med salt, vitpeppar, gelé och ljus soja. En skvätt konjak eller calvados är också gott i såsen.
  16. SÅS UTAN FOND: Om du vill använda inkråm och hals till svartsoppan så kan du laga en sås utan fond men enligt ovan. Byt ut smöret mot ca en dl gåsfett från gåsen du stekt i ugnen och fräs med vetemjöl samt tillsätt grädde, 5 dl vatten och katrinplommon. Mixa och smaka av.
  17. SERVERING: Låt gåsen vila 10 minuter innan du skär upp den.
  18. Skär ut brösten och skiva dem mot köttfibrerna i så tunna skivor du kan. Lägg upp på fat. Skär loss låren och skär dem i två delar. Plocka ev. kött från skrovet samt vingarna och lägg under de skivade brösten. Garnera med hackad persilja.
  19. Servera gåsen med kokt potatis, rödkål, smörstekta äppelskivor, gelé, brysselkål och såsen i en skål. Gott till är även en grönsallad ex. med riven morot.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer