Svampsoppa extra allt

Introduktion och förberedelse

Svampsoppa extra allt med grädde, tryffel, vitt vin, fläsktärningar, kålrot, morot och kräftstjärtar. Nästan som en svampgryta med massa fyllning.

En fyllig och god samt mättande svampsoppa som kan serveras som förrätt, middag, lunch eller på soppbuffé med gott bröd.

Räkna ca 20 stycken medelstora champinjoner eller annan matsvamp. Självklart kan du ha i olika svampar frånsett champinjon ex. Karl-johan, kantarell, ostronskivling, skogschampinjonen och shiitake (eller blanda).

Serverar du champinjonsoppan till förrätt så räcker den till 6 mindre portioner.

Att dricka till

Välj gärna ett vitt vin utan så mycket ekfatslagring eller en torr sherry fino. Vintips att dricka till är ett smakrikt vitt vin av valfri sort.

4 portioner svampsoppa extra allt

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 750 gram champinjoner
  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm timjan (valfritt)
  • 1 krm basilika (valfritt)
  • 1 krm oregano (valfritt)
  • 1 krm dragon (valfritt)
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 2 dl vitt vin eller torr sherry fino
  • 2 msk ljus japansk soja eller några droppar kinesisk
  • 2-3 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 4 droppar tryffelolja
  • 1 grönsaksbuljongtärning (valfritt)
  • Tillbehör: 200 gram kålrot
  • 3 morötter
  • 200 gram rökt fläsk
  • 0,5 dl grovhackad krus- eller bladpersilja till servering
  • 1 burk kräftstjärtar i lag

Tillagning

  1. Extra allt tillbehör: Skär bort skalet på kålroten med en kniv. Tärna den i 1x1 cm tärningar.
  2. Skala och tärna morötter.
  3. Skär bort kappan på fläsket och tärna det.
  4. Lägg kålrotstärningar samt morötter i en kastrull och täck med vatten. Koka dem mjuka under tiden du lagar soppan ca 15 minuter. Häll sedan av dem i ett durkslag och lägg i en skål.
  5. Stek fläsket i en stekpanna på medelvärme så att det får färg och sätt åt sidan.
  6. Svampsoppan: skala och finhacka löken. Lägg i en stor kastrull.
  7. Skala och finhacka eller pressa vitlöken. Lägg med löken.
  8. Tillsätt smör eller olja till grytan. Fräs samt rör då och då medan du rensar svampen. Rör runt då och då så det inte bränns. Sänk ev. värmen.
  9. Rensa svamp och skölj svampen (ta bort ev. jord).
  10. Tillsätt svampen till kastrullen. Rör runt. Fräs på hög värme några minuter. Rör då och då.
  11. Pudra över vetemjölet i kastrullen och rör om.
  12. Tillsätt mjölk lite i taget under omrörning samt vidare grädde och vitt vin.
  13. Tillsätt timjan, basilika, oregano och dragon om du önskar till soppan.
  14. Tillsätt buljongtärning samt tryffelolja.
  15. Låt svampsoppan sjuda i minst 10 minuter. Rör då och då så den inte bränns i botten.
  16. Skölj och grovhacka persilja.
  17. Smaka av svampsoppan med salt, peppar, tryffelolja samt lite soja.
  18. Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare. Låt koka på svag värme.
  19. Häll av lagen från kräftstjärtarna.
  20. Blanda de kokta kålrotstärningarna och morotstärningarna med det stekta fläsket, persiljan och kräftstjärtarna.
  21. Servera champinjonsoppan med de kålrot- fläsk- och kräftstjärtsblandningen. Lägg förslagsvis en hög i mitten och slå den varma soppan över samt runt.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-08

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.