Svampsoppa extra allt
Svampsoppa extra allt med grädde, tryffel, vitt vin, fläsktärningar, kålrot, morot och kräftstjärtar.
En fyllig och god samt mättande svampsoppa - nästan som en svampgryta med massa fyllning.
Tillagning
- Extra allt tillbehör: Skär bort skalet på kålroten med en kniv. Tärna den i 1x1 cm tärningar.
- Skala och tärna morötter.
- Skär bort kappan på fläsket och tärna det.
- Lägg kålrotstärningar samt morötter i en kastrull och täck med vatten. Koka dem mjuka under tiden du lagar soppan ca 15 minuter. Häll sedan av dem i ett durkslag och lägg i en skål.
- Stek fläsket i en stekpanna på medelvärme så att det får färg och sätt åt sidan.
- Svampsoppan: skala och finhacka löken. Lägg i en stor kastrull.
- Skala och finhacka eller pressa vitlöken. Lägg med löken.
- Tillsätt smör eller olja till grytan. Fräs samt rör då och då medan du rensar svampen. Rör runt då och då så det inte bränns. Sänk ev. värmen.
- Rensa svamp och skölj svampen (ta bort ev. jord).
- Tillsätt svampen till kastrullen. Rör runt. Fräs på hög värme några minuter. Rör då och då.
- Pudra över vetemjölet i kastrullen och rör om.
- Tillsätt mjölk lite i taget under omrörning samt vidare grädde och vitt vin.
- Tillsätt timjan, basilika, oregano och dragon om du önskar till soppan.
- Tillsätt buljongtärning samt tryffelolja.
- Låt svampsoppan sjuda i minst 10 minuter. Rör då och då så den inte bränns i botten.
- Skölj och grovhacka persilja.
- Smaka av svampsoppan med salt, peppar, tryffelolja samt lite soja.
- Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare. Låt koka på svag värme.
- Häll av lagen från kräftstjärtarna.
- Blanda de kokta kålrotstärningarna och morotstärningarna med det stekta fläsket, persiljan och kräftstjärtarna.
- Servera champinjonsoppan med de kålrot- fläsk- och kräftstjärtsblandningen. Lägg förslagsvis en hög i mitten och slå den varma soppan över samt runt.
Serveringsförslag
- Serveras som förrätt, middag, lunch eller på soppbuffé med gott bröd.
- Serverar du soppan till förrätt så räcker den till 6 mindre portioner.
Val av svamp
Räkna ca 20 stycken medelstora champinjoner eller annan matsvamp.
Självklart kan du ha i olika svampar frånsett champinjon ex. Karl-johan, kantarell, ostronskivling, skogschampinjonen och shiitake (eller blanda).
Att dricka till
Välj gärna ett kylt vitt vin utan så mycket ekfatslagring eller en torr sherry fino.
Uppskattat näringsvärde per portion: 260 kcal