Gåslever eller anklever med tillbehör

Här på rostat vitt bröd med äppelgelé, pistagenötter, babyspenat och balsamicovinäger. Gott som förrätt eller aptitretare.

Du kan använda gåsleverpaté, gåsleverterrin, ankleverpaté eller ankleverterrin. Kallas ibland för Bloc de fois gras eller paté de fois gras. Vidare kan du använda hel konserverad ank- eller gåslever som dock är dyrare (och finare). På franska heter det Fois gras och kan vara av både gåslever och anklever. Ofta blandat. Den är vanligast på burk i olika kvaliteter. Hela bitar konserverad lever (Fois gras entier) är dyrast men godast och finast. Bloc de Fois Gras är gåslever eller anklever som lagats och pressats ihop till en stor bit eller block. Står det Avec Morceaux så är det med hela bitar i. Vidare kan den finfördelas i mindre bitar och kallas då bara Fois Gras eller Paté de Fois Gras (på svenska gåsleverpaté eller ankleverpaté). Mest finfördelad är Mousse de fois gras som ibland säljs som Mousse de Canard (anklevermousse). 

Välj gärna en gåslever eller fois gras som har fötts upp på sjysst vis ex. från Selectos de Castillas i Spanien. Fråga om de kan ta hem i affären eller beställ på deras webshop. Eller leta upp någon som säljer normalstor gåslever och anklever där de inte blivit uppfödda "traditionellt". 

Om du vill kan du smörsteka brödet. Vidare kan man använda rostad brioche som bröd. Servera du gås- eller anklever som aptitretare kan du göra göra fyra små snittar av varje rundel istället. Lägg upp på bricka. Då räcker receptet till 8-10 personer. 

Vintips: Välj ett torrare vitt mousserande vin som Champagne, Cava eller Cremant de Bourgogne om gåslevern serveras som förrätt eller tilltugg. Har gästerna redan druckit skumpa och du serverar gåslevern till förrätt så funkar en halvtorr Gewurtztraminer eller Pinot Gris från Alsace. Serverar du rätten som mellanrätt - likt osträtt - så skulle jag välja en klassisk kombination med franskt sött vin som Sauternes. OBS glöm ej att kyla vinet. 

5 portioner gåslever eller anklever med tillbehör

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 200 gram gåsleverpaté, gåsleverterrin, ankleverpaté eller ankleverterrin. Räkna ca 40 gram per portion.
  • 5 rundlar rostad vitt bröd
  • 30 gram babyspenat - några blad vardera
  • 5 tsk äppelgelé eller annan gelé. Fikonmarmelad blir också gott.
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 2 msk socker
  • 1 dl skalade pistagenötter
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar

Tillagning

  1. Koka ihop balsamicovinäger samt socker några minuter i en kastrull. Den ska reducera lite och tjockna.
  2. Hacka pistagnötter grovt. Rosta dem gärna i en stekpanna.
  3. Skär fois gras i ca 1cm tjocka skivor (40 gram vardera).
  4. Rosta bröden. Eller smörstek dem. Ta ut rundlar med en rundel. Eller skär dem i rundlar med kniv.
  5. Skölj babyspenaten.
  6. Lägg på några blad babyspenat på varje brödskiva.
  7. Lägg på skivad gåslever eller anklever.
  8. Lägg på en tsk gelé på varje skiva.
  9. Fördela och strö över pistagenötter.
  10. Droppa över lite balsamvinäger runt om, strö över lite flingsalt samt nymalen svartpeppar och servera direkt.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer