Gåslever eller anklever med tillbehör

Gåslever eller anklever med tillbehör. Foie gras på rostat vitt bröd med äppelgelé, pistagenötter, babyspenat och balsamicovinäger. Gott som förrätt eller aptitretare.

Du kan använda gåsleverpaté, gåsleverterrin, ankleverpaté eller ankleverterrin. Kallas ibland för Bloc de foie gras eller paté de foie gras. Vidare kan du använda hel konserverad ank- eller gåslever som dock är dyrare (och finare). På franska heter det Foie gras och kan vara av både gåslever och anklever. Ofta blandat. Den är vanligast på burk i olika kvaliteter.

Hela bitar konserverad lever (Foie gras entier) är dyrast men godast och finast. Bloc de Foie Gras är gåslever eller anklever som lagats och pressats ihop till en stor bit eller block. Står det Avec Morceaux så är det med hela bitar i. Vidare kan den finfördelas i mindre bitar och kallas då bara Foie Gras eller Paté de Foie Gras (på svenska gåsleverpaté eller ankleverpaté). Mest finfördelad är Mousse de foie gras som ibland säljs som Mousse de Canard (anklevermousse).

Välj gärna en gåslever eller foie gras som har fötts upp på sjysst vis ex. från Selectos de Castillas i Spanien. Fråga om de kan ta hem i affären eller beställ på deras webshop. Eller leta upp någon som säljer normalstor gåslever och anklever där de inte blivit uppfödda "traditionellt".

Om du vill kan du smörsteka brödet. Vidare kan man använda rostad brioche som bröd. Servera du gås- eller anklever som aptitretare kan du göra göra fyra små snittar av varje rundel istället. Lägg upp på bricka. Då räcker receptet till 8-10 personer.

Vintips: Välj ett torrare vitt mousserande vin som Champagne, Cava eller Cremant de Bourgogne om gåslevern serveras som förrätt eller tilltugg. Har gästerna redan druckit skumpa och du serverar gåslevern till förrätt så funkar en halvtorr Gewurtztraminer eller Pinot Gris från Alsace. Serverar du rätten som mellanrätt - likt osträtt - så skulle jag välja en klassisk kombination med franskt sött vin som Sauternes. OBS glöm ej att kyla vinet.

5 portioner gåslever eller anklever med tillbehör

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 200 gram gåsleverpaté, gåsleverterrin, ankleverpaté eller ankleverterrin. Räkna ca 40 gram per portion.
  • 5 rundlar rostad vitt bröd
  • 30 gram babyspenat - några blad vardera
  • 5 tsk äppelgelé eller annan gelé. Fikonmarmelad blir också gott.
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 2 msk socker
  • 1 dl skalade pistagenötter
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar

Tillagning

  1. Koka ihop balsamicovinäger samt socker några minuter i en kastrull. Den ska reducera lite och tjockna.
  2. Hacka pistagnötter grovt. Rosta dem gärna i en stekpanna.
  3. Skär foie gras i ca 1cm tjocka skivor (40 gram vardera).
  4. Rosta bröden. Eller smörstek dem. Ta ut rundlar med en rundel. Eller skär dem i rundlar med kniv.
  5. Skölj babyspenaten.
  6. Lägg på några blad babyspenat på varje brödskiva.
  7. Lägg på skivad gåslever eller anklever.
  8. Lägg på en tsk gelé på varje skiva.
  9. Fördela och strö över pistagenötter.
  10. Droppa över lite balsamvinäger runt om, strö över lite flingsalt samt nymalen svartpeppar och servera direkt.
E-mail
Medel: 4.6 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-07-28

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Mosa dina äpplen

Jo det finns ännu äpplen kvar. Ta tillvara på dem och gör äppelmos. Nyttigt och gott att äta året om till gröt, flingor och som tillbehör. 

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer