Svartsoppa

Svartsoppa med konjak och buljong från gåskråset kokad med gåsblod eller grisblod smaksatt med konjak, madeira, kryddnejlika, kryddpeppar och ingefära.

10 portioner svartsoppa

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • BULJONG: 1 krås från en gås - hjärta, muskelmage, hals och ev. vingar eller 500 gram fläskbog eller skinkstek
  • 2,5 liter vatten
  • 3 korn hel vitpeppar
  • 2 tsk salt
  • 4 kryddpepparkorn
  • 2 kryddnejlikor
  • 2 lagerblad
  • SOPPA: 5 dl gås- eller grisblod
  • 1 tsk salt
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 krm nymald vitpeppar
  • 0,5 tsk mald ingefära
  • 0,5 tsk malda nejlikor
  • 0,25 dl vit balsamvinäger
  • 1 dl madeira starkvin
  • 5 msk konjak
  • TILLBEHÖR: 3 äpplen
  • 3 msk smör
  • 200 gram katrinplommon
  • 10 gram hackad gräslök, persilja eller fänkålsspröt (valfritt)

Tillagning

  1. BULJONG: Skölj kråset eller fläskköttet. Lägg i en stor kastrull med kallt vatten och salt.
  2. Koka upp och skumma.
  3. Tillsätt vitpeppar, kryddpeppar, kryddnejlikor och lagerblad.
  4. Låt koka på låg värme under lock i 1,5 timmar.
  5. Ta av buljongen, sila upp i en annan stor kastrull. Spara krås eller fläsk. Låt svalna. Spara undan i kylen till servering.
  6. TILLBEHÖR: Skölj och tärna äpplen i 1,5x1,5 cm bitar. Stek i smör fem minuter och sätt åt sidan.
  7. Lägg katrinplommon i en kastrull och täck med vatten och koka upp dem. Ställ åt sidan. Häll sedan av till servering.
  8. Du kan servera valfritt gåskrås till soppan. Jag tog hjärta och muskelmage och skivade samt tärnade det.
  9. SOPPA: Sila blodet och vispa ihop det med mjölet tills det är klumpfritt.
  10. Häll buljongen i en stor kastrull.
  11. Tillsätt blod och mjölblandningen under kraftig vispning.
  12. Värm upp och sjud svartsoppan i fem minuter under omrörning.
  13. Lyft av värmen och rör i salt, socker, vinäger, vitpeppar, ingefära, mald nejlika, konjak och madeira.
  14. Smaka av svartsoppan med salt.
  15. Servera svartsoppan rykande varm i en fin soppterrin eller kastrull. Värm sopptallrikarna.
  16. Servera med äpplen, katrinplommon, valfritt gåskrås eller tärnat fläsk på fat bredvid. Vidare kan man ha gåsleverterrine, gåslever, anklever eller leverkorv skuren i bitar eller skivor till.
  17. Eller lägg upp i varma sopptallrikar med en hög äpple, katrinplommon, tärnat krås eller fläsk samt servera soppan till i kanna eller slå soppa runt.
  18. Garnera gärna med finhackad gräslök, persilja eller fänkålsspröt.

Serveringsförslag

  • Serveras som förrätt till stekt gås på Mårten Gås.
  • Till soppan serveras valfritt gåskrås. Eller tärnat fläskkött skuret i bitar om du använt det till buljongen.
  • Jag tog endast hjärtat och skär i små skivor och bitar och hade i soppan. Vidare hade jag smörstekt tärnat äpple och katrinplommon. Jag lyxade även till med en liten bit gåsleverterrine. Alternativ är en skiva leverkorv eller en bit anklever eller gåslever.
  • Garnera gärna med något grönt som finhackad gräslök, persilja eller fänkålsspröt som jag hade på bilden.

Framförhållning

  • Svartsoppan blir godast om den får stå något dygn så laga gärna svartsoppan dagen innan. Tänk då på att röra hela tiden när du värmer upp den till servering.
  • Gås- eller grisblod (svinblod) finns ofta att beställa om du frågar efter det i god tid. Ofta säljs grisblod fryst. Tina i kylskåp över natten.

Alternativ till svartsoppa

Om inte alla i sällskapet vill ha svartsoppa kan man även servera en annan soppa till förrätt. Några förslag är hummersoppa, kräftsoppa, champinjonsoppa med vitt vin; bönsoppa med tryffel; grön ärtsoppa Crème Nignon, trattkantarellsoppa eller jordärtskockssoppa.

E-mail
Medel: 3.6 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 225 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-11-15