Svartsoppa

Introduktion och förberedelse

Svartsoppa med konjak. Serveras som förrätt till stekt gås på Mårtens Gås.

Koka gärna fond till soppan på kråset från en gås. Det går också att koka en fond på fläskbog eller skinka. Eller använd vatten och buljongtärning av kalv.

Gåskråset serveras i bitar på fat till soppan ev. tillsammans med leverkorv i bitar.

Svartsoppan blir godast om den får stå något dygn så laga gärna svartsoppan i förväg.

Blod finns ju inte vanligtvis i köttdisken men det kan du ofta beställa ex. grisblod om du frågar efter det. Ofta säljs grisblod fryst. Tina i kylskåp över natten.

10 portioner svartsoppa

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 krås från en gås eller 500 gram fläskbog eller skinka
  • 5 dl gås- eller grisblod
  • 1 dl vetemjöl
  • 2,5 liter fond från gåskrås
  • 1 tsk salt (minska om du har i buljongextrakt som är salt)
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk nymald vitpeppar
  • 0,5 tsk mald ingefära
  • 0,5 tsk malda nejlikor
  • 0,5 dl vinäger
  • 2 dl madeira eller söt sherry
  • 5 msk konjak
  • Tillbehör till svartsoppa: 5 äpplen
  • 200 gram katrinplommon

Tillagning

  1. Koka buljong av gåskrås eller fläskkött: Skölj kråset eller fläskköttet och lägg i en stor kastrull med kallt saltat vatten (ca 1 tsk per liter).
  2. Koka upp och skumma.
  3. Tillsätt 5 vitpepparkorn och 5 kryddnejlikor.
  4. Låt småkoka under lock i 1,5 timmar.
  5. Koka under tiden skalade äppelklyftor mjuka ca 4 minuter i sockerlag (ta 2 dl socker och en liter vatten).
  6. Lägg katrinplommon i en kastrull och täck med vatten och koka upp dem. Ställ åt sidan.
  7. Ta av buljongen, sila upp i en annan stor kastrull. Spara krås eller fläsk och skär i små bitar. Spara undan i kylen.
  8. Sila blodet och vispa ihop det med mjölet tills klumpfritt.
  9. Sätt kastrullen med buljongen på spisen igen.
  10. Tillsätt blod och mjölblandningen under kraftig vispning till buljongen.
  11. Sjud svartsoppan i några minuter under omrörning.
  12. Lyft av värmen och tillsätt salt, socker, vinäger, kryddor, konjak och vin.
  13. Smaka av svartsoppan.
  14. Värmer du upp svartsoppan måste du röra den under tiden.
  15. Servera äpplen, katrinplommon, kråset från gåsen eller fläsk på fat bredvid samt leverkorv i bitar eller i sopptallrikar. Servera svartsoppan till.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-27

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.