Svartsoppa
Svartsoppa med konjak och buljong från gåskråset kokad med gåsblod eller grisblod smaksatt med konjak, madeira, kryddnejlika, kryddpeppar och ingefära.
Tillagning
- BULJONG: Skölj kråset eller fläskköttet. Lägg i en stor kastrull med kallt vatten och salt.
- Koka upp och skumma.
- Tillsätt vitpeppar, kryddpeppar, kryddnejlikor och lagerblad.
- Låt koka på låg värme under lock i 1,5 timmar.
- Ta av buljongen, sila upp i en annan stor kastrull. Spara krås eller fläsk. Låt svalna. Spara undan i kylen till servering.
- TILLBEHÖR: Skölj och tärna äpplen i 1,5x1,5 cm bitar. Stek i smör fem minuter och sätt åt sidan.
- Lägg katrinplommon i en kastrull och täck med vatten och koka upp dem. Ställ åt sidan. Häll sedan av till servering.
- Du kan servera valfritt gåskrås till soppan. Jag tog hjärta och muskelmage och skivade samt tärnade det.
- SOPPA: Sila blodet och vispa ihop det med mjölet tills det är klumpfritt.
- Häll buljongen i en stor kastrull.
- Tillsätt blod och mjölblandningen under kraftig vispning.
- Värm upp och sjud svartsoppan i fem minuter under omrörning.
- Lyft av värmen och rör i salt, socker, vinäger, vitpeppar, ingefära, mald nejlika, konjak och madeira.
- Smaka av svartsoppan med salt.
- Servera svartsoppan rykande varm i en fin soppterrin eller kastrull. Värm sopptallrikarna.
- Servera med äpplen, katrinplommon, valfritt gåskrås eller tärnat fläsk på fat bredvid. Vidare kan man ha gåsleverterrine, gåslever, anklever eller leverkorv skuren i bitar eller skivor till.
- Eller lägg upp i varma sopptallrikar med en hög äpple, katrinplommon, tärnat krås eller fläsk samt servera soppan till i kanna eller slå soppa runt.
- Garnera gärna med finhackad gräslök, persilja eller fänkålsspröt.
Serveringsförslag
- Serveras som förrätt till stekt gås på Mårten Gås.
- Till soppan serveras valfritt gåskrås. Eller tärnat fläskkött skuret i bitar om du använt det till buljongen.
- Jag tog endast hjärtat och skär i små skivor och bitar och hade i soppan. Vidare hade jag smörstekt tärnat äpple och katrinplommon. Jag lyxade även till med en liten bit gåsleverterrine. Alternativ är en skiva leverkorv eller en bit anklever eller gåslever.
- Garnera gärna med något grönt som finhackad gräslök, persilja eller fänkålsspröt som jag hade på bilden.
Framförhållning
- Svartsoppan blir godast om den får stå något dygn så laga gärna svartsoppan dagen innan. Tänk då på att röra hela tiden när du värmer upp den till servering.
- Gås- eller grisblod (svinblod) finns ofta att beställa om du frågar efter det i god tid. Ofta säljs grisblod fryst. Tina i kylskåp över natten.
Alternativ till svartsoppa
Om inte alla i sällskapet vill ha svartsoppa kan man även servera en annan soppa till förrätt. Några förslag är hummersoppa, kräftsoppa, champinjonsoppa med vitt vin; bönsoppa med tryffel; grön ärtsoppa Crème Nignon, trattkantarellsoppa eller jordärtskockssoppa.
Uppskattat näringsvärde per portion: 225 kcal