Enkla gåsleversnittar

Introduktion och förberedelse

Enkla gåsleversnittar med björnbärsmarmelad på rostat bröd toppat med lite flingsalt samt nymalen svartpeppar.

Serveringsförslag

Lyxigt, snabbt och lättlagat som tilltugg eller aptitretare.

Val av gåslever

Gåslever finns i block på burk (billigare) eller hel, lyxigare samt dyrare varianter.

Här får du vad du betalar för och med dyrare gåslever kan det bli rätt lyxigt.

Läs mer om gåslever och olika sorter här.

Val av marmelad

Jag tog en hemgjord björnbärs och aroniamarmelad.

Andra förslag är valfri mörkare marmelad ex. vanlig björnbärsmarmelad, blåbärsmarmelad, fikonmarmelad, svart vinbärsmarmelad eller andra mörka bär.

Vidare funkar gelé på röda eller svarta vinbär eller aroniagelé.

Att dricka till

Vintips till är ett vitt vin från Alsace som Riesling, Pinot Gris eller Gewurtztraminer. Servera lätt kylt.

4 port enkla gåsleversnittar

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 1 burk gåslever i block 65 gram (billigare) eller 1 burk hel gåslever (dyrare). Räkna ca 15 gram gåslever per portion
  • 8 skivor ljus bröd - typ rostbröd eller ljust surdegsbröd eller baguette i sneda skivor ca 1 cm tjocka.
  • 8 tsk sylt eller marmelad ex. björnbärs och aroniasylt eller liknande mörk sylt - se förslag ovan

Tillagning

  1. Rosta bröd och skär i trekanter. Eller skär baguett i skivor och rosta i ugnen på 200 grader 5-10 minuter.
  2. Öppna gåslevern och skär i lagom bitar - förslagsvis 4 skivor du delar i trekanter så du får 8 stycken.
  3. Lägg gåslevern på bröden och toppa med en tsk marmelad på varje.
  4. Lite flingsalt och nymalen svartpeppar kan man också strö över vid servering. Servera direkt.
E-mail
Medel: 4.8 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 143 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-25