Enkla gåsleversnittar

Enkla gåsleversnittar med björnbärsmarmelad på rostat bröd. Lyxigt, snabbt och lättlagat som tilltugg eller aptitretare. Gåslever finns i block på burk (billigare) eller hel, lyxigare samt dyrare varianter.

Här får du vad du betalar för och med dyrare gåslever kan det bli rätt lyxigt. Gott på rostat bröd och toppat med fin marmelad, lite flingsalt samt ev. lite nymalen svartpeppar.

Jag tog en hemgjord björnbärs och aroniamarmelad men man kan ta valfri mörk marmelad ex. med björnbär, blåbär, fikon, svarta vinbär eller andra mörka bär; vidare funkar gelé på svarta vinbär.

Läs mer om gåslever och olika sorter här.

Att dricka till

Vintips till är ett vitt vin från Alsace som Riesling, Pinot Gris eller Gewurtztraminer

4 port enkla gåsleversnittar

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 1 burk gåslever i block 65 gram (billigare) eller 1 burk hel gåslever (dyrare). Räkna ca 15 gram gåslever per portion
  • 8 skivor ljus bröd - typ rostbröd eller ljust surdegsbröd eller baguette i sneda skivor ca 1 cm tjocka.
  • 8 tsk sylt eller marmelad ex. björnbärs och aroniasylt eller liknande mörk sylt - se förslag ovan

Tillagning

  1. Rosta bröd och skär i trekanter. Eller skär baguett i skivor och rosta i ugnen på 200 grader 5-10 minuter.
  2. Öppna gåslevern och skär i lagom bitar - förslagsvis 4 skivor du delar i trekanter så du får 8 stycken.
  3. Lägg gåslevern på bröden och toppa med en tsk marmelad på varje.
  4. Lite flingsalt och nymalen svartpeppar kan man också strö över vid servering. Servera direkt.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer