Enkla gåsleversnittar

Introduktion och förberedelse

Enkla gåsleversnittar med björnbärsmarmelad på rostat bröd. Lyxigt, snabbt och lättlagat som tilltugg eller aptitretare. Gåslever finns i block på burk (billigare) eller hel, lyxigare samt dyrare varianter.

Här får du vad du betalar för och med dyrare gåslever kan det bli rätt lyxigt. Gott på rostat bröd och toppat med fin marmelad, lite flingsalt samt ev. lite nymalen svartpeppar.

Jag tog en hemgjord björnbärs och aroniamarmelad men man kan ta valfri mörk marmelad ex. med björnbär, blåbär, fikon, svarta vinbär eller andra mörka bär; vidare funkar gelé på svarta vinbär.

Läs mer om gåslever och olika sorter här.

Att dricka till

Vintips till är ett vitt vin från Alsace som Riesling, Pinot Gris eller Gewurtztraminer

4 port enkla gåsleversnittar

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 1 burk gåslever i block 65 gram (billigare) eller 1 burk hel gåslever (dyrare). Räkna ca 15 gram gåslever per portion
  • 8 skivor ljus bröd - typ rostbröd eller ljust surdegsbröd eller baguette i sneda skivor ca 1 cm tjocka.
  • 8 tsk sylt eller marmelad ex. björnbärs och aroniasylt eller liknande mörk sylt - se förslag ovan

Tillagning

  1. Rosta bröd och skär i trekanter. Eller skär baguett i skivor och rosta i ugnen på 200 grader 5-10 minuter.
  2. Öppna gåslevern och skär i lagom bitar - förslagsvis 4 skivor du delar i trekanter så du får 8 stycken.
  3. Lägg gåslevern på bröden och toppa med en tsk marmelad på varje.
  4. Lite flingsalt och nymalen svartpeppar kan man också strö över vid servering. Servera direkt.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.