Potatistorn

Introduktion och förberedelse

Potatistorn är ett tillbehör av skivad stekt potatis i formen av ett torn. Ett potatistillbehör som passar till fest och middag. Förbereds dagen innan i god tid och värms till servering.

Skivad potatis läggs tätt i en brödform och bakas i ugnen. Sedan sätts den i press i kylen över natten eller 6-8 timmar. Därefter sticker man ut rundlar med en utstickare till torn som sedan värms och får färg i ugnen till servering.

Kan utökas till många om du lagar potatisen i en större form exempelvis en halv eller hel långpanna med höga kanter.

Du behöver två brödformar så du kan stapla dem på varandra och sätta potatisen i press i kylen. Vidare behöver du utstickare i metall på runt 7-8 cm diamter.

Dessa potatistorn serverade jag till ankbröst med apelsinsås - som du ser på tallriken på bilden.

4 portioner potatistorn

  • Förberedelse: 13 tim
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 13 tim 15 min

Ingredienser

  • 1 kg potatis, mjölig
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skala potatis. Skiva den tunt med en mandolin eller för hand.
  3. Klä en avlång brödform med en tillklippt bit bakplåtspapper i botten samt pensla med olivolja.
  4. Lägg i potatisen och tryck till den till ett jämnt lager. Häll lite olja och salta samt peppra mellan potatiskivorna när du lägger i dem.
  5. Lägg ett bakplåtspapper på toppen.
  6. Baka potatisen i mitten av ugnen i 30 minuter.
  7. Ta ut och låt svalna med en annan brödform på toppen som press. Lägg en tyngd i den andra brödformen så det blir press på potatisen. Exempelvis ett stort paket socker i en plastpåse eller valfri tyngd.
  8. När potatisen svalnat så ställ i press över natten i kylen. Alternativt 6-8 timmar i kylen.
  9. Servering: Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  10. Stick ut fyra potatistorn med metall-rundlar på cirka 7-8 cm diameter.
  11. Placera potatistornen i en form med bakplåtspapper i botten samt smord med olivolja. Pensla även potatistornen med lite olivolja. Du kan sätta in dem i rundlarna eller ta ur dem ur rundlarna försiktigt så de ej går sönder.
  12. Sätt in potatisen i ugnen och låt få färg och bli varma. Det tar ca 10 minuter i mitten av ugnen.
  13. Servera potatistornen. De kan garneras med lite färsk timjan och nymalen svartpeppar samt flingsalt om du vill.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-01-14

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.