Stekt fläskytterfilé

Introduktion och förberedelse

Marinerad och stekt eller grillad fläskytterfilé som kan serveras skivad eller på spett; kall eller varm till huvudrätt med tillbehör eller läggas upp på fat till buffé.

Du kan ta fläskfilé, kottlettrad eller revben istället för fläskytterfilé. Hoisinsås är en kinesisk sötsur plommonsås som du hittar på asien-avdelningen. Kan ersättas med chilisås.

8 portioner fläskytterfilé

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 3 msk ostronsås
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk hoisinsås
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk olivolja

Tillagning

  1. Skär och putsa bort ev. stora senor från fläskytterfilén med en kniv.
  2. Lägg köttet i en skål eller fryspåse.
  3. Tillsätt ostronsås, pressad vitlök, hoisinsås och vitpeppar. Vänd runt köttet i marinaden.
  4. Låt fläskytterfilén marinera övertäckt någon timme till över natten i kylen. Du kan också marinera ytterfilén i 2 cm tjocka skivor eller 2x2 cm kuber till grillspett.
  5. Dags att steka eller grilla fläskytterfilen. Du kan grilla den hel, i skivor (banka gärna ut skivorna tunnare) eller trä på grillspett.
  6. Ta upp köttet ur marinaden.
  7. Helt kött bryner du runt om i olivolja, häll sedan på marinaden och sätt över ett lock eller täck med folie. Sänk värmen och låt fläskytterfilén steka klart på låg värme i ca 10 minuter. Lägg köttet på en tallrik att vila och svalna i folie i 10 minuter. Skär sedan upp det tvärs över köttfibrerna i ca 0,5 cm tjocka skivor. Lägg upp på fat. Köttet kan förvaras övertäckt i kylen och sedan värmas eller serveras kallt.
  8. Skivat eller kött på spett kan du steka eller grilla runt om några minuter på varje sida samt sedan servera direkt eller förvara i kylen till senare.
  9. Garnera gärna med bladpersilja.
E-mail
Medel: 3.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 160 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02