Helstekt fläskytterfilé
Marinerad och helstekt fläskytterfilé eller benfri kotlett i ugnen.
Tillagning
- Skär och putsa bort stora senor från fläskytterfilén med en kniv.
- Lägg köttet i en skål eller fryspåse.
- Tillsätt ostronsås, pressad vitlök, hoisinsås och vitpeppar. Vänd runt köttet i marinaden.
- Låt fläskytterfilén marinera övertäckt några timmar till över natten i kylen.
- Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
- Ta upp köttet ur marinaden.
- Bryn köttet runt om i oljan i en het stekpanna. Behåll i pannan om den är ugnsfast eller för över i en ugnsform.
- Ställ in i mitten av ugnen och tillaga i ca 1 timme. Sätt i en termometer och ta ut köttet när det har 68 grader innertemperatur.
- Ta ut och lätt över på en skärbräda att vila i minst 5 minuter. Eller låt svalna helt om du ska servera det kallt senare - förvara sedan övertäckt i kylen upp till någon dag.
- Till servering så skär du upp köttet tvärs över köttfibrerna i ca 0,5 cm tjocka skivor. Lägg upp på fat. Garnera gärna med hackad bladpersilja.
- Köttet kan serveras varmt eller kallt. Är köttet kallt och du vill servera det varmt kan det värmas skivat på fat övertäckt med folie i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter.
Serveringsförslag
- Skär upp i skivor och servera till vardags, fest och buffé. Kan serveras varmt eller kallt.
- Serverad som av flera rätter på buffé så räcker receptet till 8 portioner.
- Några såser som passar till är Bearnaise, rödvinssås, svampsås, kantarellsås, fetaostsås, kalla yoghurtsåser, hummus, ratatouille eller Gorgonzolasås.
- Några tillbehör som passar till är rostade rotfrukter, klyftpotatis, klyftpotatis med paprika och oliver, potatis i skivor, åris, couscoussallad eller pastasallad med pesto.
- Gratinerade gröna bönor är både sås och grönsakstillbehör i ett.
Varianter
- Istället för fläskytterfilé kan du ta kotlettrad med ben, fläskfilé eller fläskkarré.
- Hoisinsås är en kinesisk sötsur plommonsås som du hittar på asien-avdelningen. Kan ersättas med chilisås.
- Du kan byta ostronsås och hoisinsås mot ketjap manis.
- En annan god marinad får du med 2 tsk kinesisk soja, 2 krm rosmarin, 2 krm salvia, 3 krm timjan, 1 klyfta vitlök, 1 tsk honung och 1 msk rödvinsvinäger.
- En variant är att fylla eller späcka fläskytterfilén med 100 gram fetaost eller ädelost. Skär då ett snitt med en smal kniv in i mitten av köttet och tryck in ost.
- Går även utmärkt att laga på grillen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 160 kcal