Spenatsoppa med ägg

Man blir inte bara stark utan smart av spenat också.
Äggen kan du servera till som kokta halvor. Du kan också vispa upp äggen och steka samt sedan strimla och ha på soppan (istället för kokt ägg). Ägg kan också ersättas med ex. tärnad tofu eller fräst svamp.
Smörgås passar till spenatsoppa. Éfterrätt som ex. pannkakor eller äppelpaj är gott efter soppan.
Var noga med att skölja färsk spenat innan tillagning för att få bort jord mm. Då är det inget problem att spara spenaten och värma den igen - för då bildas inget nitritgift från jordbakterier.

4 portioner spenatsoppa med ägg

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 paket (à 250 g) djupfryst hel bladspenat alternativt hackad spenat eller ca 3 liter löst packad färsk sköljd rensad spenat ca 900 gram (600 gram + 300 grams påse)
  • 1 gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 12 dl vatten
  • 2 buljongtärningar, grönsak eller kyckling
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 3 msk ljus japansk soja eller 1 tsk kinesisk soja (valfritt)
  • 1 krm peppar
  • 1 krm riven muskot
  • 4 - 8 ägg att koka till soppan

Tillagning

  1. Skölj färsk spenat noga.
  2. Tina spenaten om den varit fryst.
  3. Grovhacka spenat.
  4. Skala och finhacka lök.
  5. Fräs spenat och lök i olivolja några minuter i en stor kastrull.
  6. Pudra över vetemjöl, rör runt och häll på vatten samt smula i buljongtärningar.
  7. Koka i 5 minuter under lock.
  8. Rör i grädden och koka upp.
  9. Smaka av spenatsoppan med salt, soja, peppar och gärna riven muskot.
  10. Koka äggen, skala och skär i halvor eller klyftor samt toppa soppa med innan servering. Förslag är att koka upp äggen från kallt vatten och sedan ta koktiden 7-8 minuter på medelvärme och skölj sedan äggen i kallt vatten tills de går att skala.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer