Spenatsoppa med ägg

Introduktion och förberedelse för tillagning

Spenatsoppa med kokt ägghalva. Man blir inte bara stark utan smart av spenat också. Du kan laga soppan med färsk babyspenat, frysta bladspenat eller hackad fryst spenat. Eller stor grövre färsk spenat.

Du kan också vispa upp äggen och steka samt sedan strimla och ha på soppan (istället för kokt ägg). Ägg kan också ersättas med ex. tärnad tofu eller fräst svamp.

Smörgås passar till spenatsoppa. Éfterrätt som ex. pannkakor eller äppelpaj är gott efter soppan.

Var noga med att skölja färsk stor grov spenat innan tillagning för att få bort jord och grus.

4 portioner spenatsoppa med ägg

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 paket (à 250 g) djupfryst hel bladspenat alternativt hackad spenat eller ca 3 liter löst packad färsk sköljd rensad spenat ca 900 gram (600 gram + 300 grams påse)
  • 1 gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 12 dl vatten
  • 2 buljongtärningar, grönsak eller kyckling
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 3 msk ljus japansk soja eller 1 tsk kinesisk soja (valfritt)
  • 1 krm peppar
  • 1 krm riven muskot
  • 4 - 8 ägg att koka till soppan

Tillagning

  1. Skölj färsk spenat noga.
  2. Tina spenaten om den varit fryst.
  3. Grovhacka spenat.
  4. Skala och finhacka lök.
  5. Fräs spenat och lök i olivolja några minuter i en stor kastrull.
  6. Pudra över vetemjöl, rör runt och häll på vatten samt smula i buljongtärningar.
  7. Koka i 5 minuter under lock.
  8. Rör i grädden och koka upp.
  9. Smaka av spenatsoppan med salt, soja, peppar och gärna riven muskot.
  10. Koka äggen, skala och skär i halvor eller klyftor samt toppa soppa med innan servering. Förslag är att koka upp äggen från kallt vatten och sedan ta koktiden 7-8 minuter på medelvärme och skölj sedan äggen i kallt vatten tills de går att skala.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.