Spenatsoppa med ägg

Man blir inte bara stark utan smart av spenat också.
Äggen kan du servera till som kokta halvor. Du kan också vispa upp äggen och steka samt sedan strimla och ha på soppan (istället för kokt ägg). Ägg kan också ersättas med ex. tärnad tofu eller fräst svamp.
Smörgås passar till spenatsoppa. Éfterrätt som ex. pannkakor eller äppelpaj är gott efter soppan.
Var noga med att skölja färsk spenat innan tillagning för att få bort jord mm. Då är det inget problem att spara spenaten och värma den igen - för då bildas inget nitritgift från jordbakterier.

4 portioner spenatsoppa med ägg

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 paket (à 250 g) djupfryst hel bladspenat alternativt hackad spenat eller ca 3 liter löst packad färsk sköljd rensad spenat ca 900 gram (600 gram + 300 grams påse)
  • 1 gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 12 dl vatten
  • 2 buljongtärningar, grönsak eller kyckling
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 3 msk ljus japansk soja eller 1 tsk kinesisk soja (valfritt)
  • 1 krm peppar
  • 1 krm riven muskot
  • 4 - 8 ägg att koka till soppan

Tillagning

  1. Skölj färsk spenat noga.
  2. Tina spenaten om den varit fryst.
  3. Grovhacka spenat.
  4. Skala och finhacka lök.
  5. Fräs spenat och lök i olivolja några minuter i en stor kastrull.
  6. Pudra över vetemjöl, rör runt och häll på vatten samt smula i buljongtärningar.
  7. Koka i 5 minuter under lock.
  8. Rör i grädden och koka upp.
  9. Smaka av spenatsoppan med salt, soja, peppar och gärna riven muskot.
  10. Koka äggen, skala och skär i halvor eller klyftor samt toppa soppa med innan servering. Förslag är att koka upp äggen från kallt vatten och sedan ta koktiden 7-8 minuter på medelvärme och skölj sedan äggen i kallt vatten tills de går att skala.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer