Grönkålssoppa

Soppa på grönkål är gott till huvudrätt, förrätt eller buffé. Servera gärna med kokta ägghalvor. Grönkålssoppa är billig och nyttig mat. Krämig och mättande är den också. 

Istället för grönkål med stjälk kan du räkna runt 450 gram hackad grönkål - färsk eller fryst.

Du kan smaka upp grönkålssoppa med en halv tsk stött fänkål eller riven muskot. Du kan laga grönkålssoppan med skinkspad istället för vatten och buljongtärning.

Soppan kan du laga innan och kyla ner i vattenbad med kallt vatten i diskhon och sedan i förvara i kylen i upp till två dagar ungefär. Den kan också frysas in i burkar. 

Grönkålssoppa passar att servera före en matigare dessert som ex. äppelkaka, ostkaka eller pannkakor med sylt och grädde.

Grönkål innehåller mycket järn, C- och A-vitamin samt lutein. Heter Kale på engelska och har blivit populär på senare år. 

4 portioner grönkålssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram färsk grönkål med stjälk
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 liter vatten
  • 2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl grädde
  • Tillbehör: 4 ägg

Tillagning

  1. Använder du färsk grönkål sköljer du bladen och rensar dem samtidigt. Dra av eller klipp av kålbladen från stjälkarna.
  2. Skär grönkålsbladen i strimlor och lägg i en bunke.
  3. Använder du fryst grönkål är det bara att öppna påsen.
  4. Skala och hacka löken.
  5. Fräs löken i en stor kastrull i smör eller olivolja.
  6. Tillsätt grönkålen och rör om någon minut.
  7. Strö över vetemjöl och rör ut det.
  8. Häll på vatten och tillsätt buljongtärningar. Rör om.
  9. Koka grönkålen i minst 20 minuter gärna under lock på medelvärme.
  10. Koka ägg hårdkokta om du vill ha det till soppan.
  11. Tillsätt grädden på slutet och koka upp.
  12. Smaka av grönkålssoppan med salt och peppar.
  13. Vill du ha en slät grönkålssoppa kan du mixa den i matberedare eller med stavmixer.
  14. Servera grönkålssoppan med ägghalvor, gott bröd kanske med färskost som pålägg.
E-mail
Medel: 4.1 (137 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-12-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer