Grönkålssoppa

Introduktion och förberedelse

Soppa på grönkål är gott till huvudrätt, förrätt eller buffé. Servera gärna med kokta ägghalvor.

Grönkålssoppa är billig och nyttig mat. Krämig och mättande är den också.

Grönkål innehåller mycket järn, C- och A-vitamin samt lutein - tänk dock på att en stor del av vitaminerna försvinner när du kokar soppan.

Heter Kale på engelska och har blivit populär på senare år.

Varianter

  • Istället för grönkål med stjälk kan du räkna runt 450 gram hackad grönkål - färsk eller fryst.
  • Vill du ha en mindre energirik soppa och dra ner på kalorierna så kan du minska mängden smör eller olja eller utesluta den helt. Mängden grädde kan också minskas samt bytas till en smalare grädde med lägre fetthalt.
  • Vill du laga en vegan grönkålssoppa kan du använda olja och byta grädden mot havregrädde samt utesluta ägghalvorna.
  • Du kan smaka upp grönkålssoppa med en halv tsk stött fänkål eller riven muskot.
  • Du kan laga grönkålssoppan med skinkspad istället för vatten och buljongtärning.
  • Kan även garneras och toppas med rostade pinjenötter, pumpafrön eller solrosfrön.

Kan förberedas

Soppan kan du laga innan och kyla ner i vattenbad med kallt vatten i diskhon och sedan i förvara i kylen i upp till två dagar ungefär. Den kan också frysas in i burkar.

Med efterrätt

Grönkålssoppa passar att servera före en matigare dessert som ex. äppelkaka, ostkaka eller pannkakor med sylt och grädde.

4 portioner grönkålssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram färsk grönkål med stjälk
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 liter vatten
  • 2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl grädde
  • Tillbehör: 4 ägg

Tillagning

  1. Använder du färsk grönkål sköljer du bladen och rensar dem samtidigt. Dra av eller klipp av kålbladen från stjälkarna.
  2. Skär grönkålsbladen i strimlor och lägg i en bunke.
  3. Använder du fryst grönkål är det bara att öppna påsen.
  4. Skala och hacka löken.
  5. Fräs löken i en stor kastrull i smör eller olivolja.
  6. Tillsätt grönkålen och rör om någon minut.
  7. Strö över vetemjöl och rör ut det.
  8. Häll på vatten och tillsätt buljongtärningar. Rör om.
  9. Koka grönkålen i minst 20 minuter gärna under lock på medelvärme.
  10. Koka ägg hårdkokta om du vill ha det till soppan.
  11. Tillsätt grädden på slutet och koka upp.
  12. Smaka av grönkålssoppan med salt och peppar.
  13. Vill du ha en slät grönkålssoppa kan du mixa den i matberedare eller med stavmixer.
  14. Servera grönkålssoppan med ägghalvor, gott bröd kanske med färskost som pålägg.
E-mail
Medel: 3.9 (252 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 383 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-20