Ängamatsoppa

Introduktion och förberedelse

Ängamatsoppa är en klassisk redd och gräddig grönsakssoppa med massor av goda grönsaker som morötter, potatis, palsternacka, purjolök, blomkål, spenat och ärtor.

Serveringsförslag

  • Soppan passar till sopplunch, enkel middag eller ta med till jobblunchen.
  • God med nybakt bröd, bake-off eller hembakt bröd som bondbröd med lök, surdegsbröd, brytbröd eller annat bröd. Servera hemgjort smör eller färskost till brödet om du önskar.
  • Blir lite festligare med vitlöksbröd, varma mackor eller baguetter med ost.
  • Du kan strö över hackad persilja; rostade pumpafrön och/eller solrosfrön; eller ta en klick grekisk yoghurt eller crème fraiche i soppan till servering om du önskar.

Varianter

Du kan ta de grönsaker du gillar och som är i säsong i soppan.

  • Några förslag jag kommer på som passar i soppan är sockerärtor, vaxbönor, kålrot, rotselleri, broccoli, kålrabbi, spetskål, gul lök, knipplök, grönkål, persiljerot, salladslök samt vitkål och liknande.

Gillar du grönsaker i en redd soppa så är Ängamatsoppa för dig.
Gillar du grönsaker i en redd soppa så är Ängamatsoppa för dig.

4 portioner Ängamatsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 7,5 dl buljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong eller 7,5 dl vatten + 1 buljongtärning av grönsaker eller kyckling
  • 0,5 msk salt
  • 2 stora potatisar eller 4 små potatisar
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 0,5 huvud blomkål
  • 2 dm purjolök
  • 1 dl gröna ärtor
  • 2 dl färsk bladspenat eller babyspenat (1 dl frusen spenat)
  • 2 dl grädde
  • 3 msk ljus maizenaredning
  • 1 dl grovhackad bladpersilja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka upp buljongen i en stor kastrull.
  2. Skala under tiden potatis, palsternacka och morot.
  3. Tärna potatis, palsternacka och morot i 1x1 cm bitar.
  4. Koka i buljongen i 5 minuter.
  5. Skölj och skär under tiden blomkål i små buketter. Tillsätt till soppan och koka den ytterligare i 5 minuter.
  6. Skölj och strimla purjolöken och tillsätt den.
  7. Tillsätt ärtor och koka upp.
  8. Tillsätt grädde samt rör i redning. Koka upp och låt sjuda några minuter.
  9. Skölj och hacka bladpersilja.
  10. Tillsätt spenaten på slutet och låt bli varmt.
  11. Smaka av ängamatsoppan med salt och peppar samt garnera med hackad bladpersilja vid servering.
E-mail
Medel: 3.7 (51 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 126 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-22