Ängamatsoppa
Ängamatsoppa är en klassisk redd och gräddig grönsakssoppa med massor av goda grönsaker som morötter, potatis, palsternacka, purjolök, blomkål, spenat och ärtor.
Tillagning
- Koka upp buljongen i en stor kastrull.
- Skala under tiden potatis, palsternacka och morot.
- Tärna potatis, palsternacka och morot i 1x1 cm bitar.
- Koka i buljongen i 5 minuter.
- Skölj och skär under tiden blomkål i små buketter. Tillsätt till soppan och koka den ytterligare i 5 minuter.
- Skölj och strimla purjolöken och tillsätt den.
- Tillsätt ärtor och koka upp.
- Tillsätt grädde samt rör i redning. Koka upp och låt sjuda några minuter.
- Skölj och hacka bladpersilja.
- Tillsätt spenaten på slutet och låt bli varmt.
- Smaka av ängamatsoppan med salt och peppar samt garnera med hackad bladpersilja vid servering.
Serveringsförslag
- Soppan passar till sopplunch, enkel middag eller ta med till jobblunchen.
- God med nybakt bröd, bake-off eller hembakt bröd som bondbröd med lök, surdegsbröd, brytbröd eller annat bröd. Servera hemgjort smör eller färskost till brödet om du önskar.
- Blir lite festligare med vitlöksbröd, varma mackor eller baguetter med ost.
- Du kan strö över hackad persilja; rostade pumpafrön och/eller solrosfrön; eller ta en klick grekisk yoghurt eller crème fraiche i soppan till servering om du önskar.
Varianter
Du kan ta de grönsaker du gillar och som är i säsong i soppan.
- Några förslag jag kommer på som passar i soppan är sockerärtor, vaxbönor, kålrot, rotselleri, broccoli, kålrabbi, spetskål, gul lök, knipplök, grönkål, persiljerot, salladslök samt vitkål och liknande.
Uppskattat näringsvärde per portion: 126 kcal