Brytbröd med skållat rågmjöl

Bröd med grovt skållat rågmjöl blir saftiga och smakrika.
Skållning innebär att du häller kokande vatten i mjölet och låter det svälla några timmar innan bakningen. Det är ett enkelt sätt att få ett smakrikt bröd men kräver lite planering innan bakningen.
Använd gärna en degblandare för att knåda degen. Det går också bra för hand på mjölat bakbord.
Här recept på en sats till en ugnsplåt med runt 24 bullar.

24 st brytbröd

  • Förberedelse: 8 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 9 tim

Ingredienser

  • 4,5 dl grovt rågmjöl till skållning
  • 5 dl vatten till skållning
  • 50 gram färsk jäst eller motsvarande torkad jäst
  • 0,5 dl fingervarmt vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 msk salt
  • 0,75 dl mörk eller ljus sirap
  • 9 dl vetemjöl special
  • 1 ägg eller lite mjölk att pensla med
  • 1 dl solrosfrön, vallmofrön eller polenta

Tillagning

  1. Koka upp vatten till skållningen och häll det över det grova rågmjölet i en bunke. Rör om noga. Täck över och låt stå i minst 6 timmar eller över natten.
  2. Dags att göra degen: smula färsk jäst i en bunke. Rör ut jästen med fingervarmt vatten i en stor degbunke.
  3. Tillsätt det skållade rågmjölet, olivolja, salt, sirap och vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg som släpper från kanterna. Tillsätt ev. mer mjöl om degen är för lös.
  4. Knåda degen i 10 minuter. Helst i degblandare.
  5. Sätt degen att jäsa övertäckt i 45 minuter.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den i några minuter för hand.
  7. Forma degen till en stor rund bulle och dela den i fyra delar. Dela varje fjärdedel i sex delar, knåda och rulla ut till 24 runda bullar. Lägg dem packade i 4 rader med sex i varje i en plåt med höga kanter smord med olja eller med bakplåtspapper i botten.
  8. Låt bullarna jäsa övertäckta i 45 minuter.
  9. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
  10. Pensla bullarna försiktigt med uppvispat ägg eller mjölk.
  11. Strö över någon tsk solrosfrön på varje bulle.
  12. Grädda rågbullarna i av ugnen i ca 30 minuter. Sätt ner temperaturen till 200 grader efter halva tiden.
  13. Ta ut rågbullarna och låt de svalna på galler.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer