Pocherade ägg

Pocherade eller förlorade ägg är ägg som fått sjuda eller koka utan skal i vatten med ättika eller vinäger. De är ofta med lös gula och fast vita runt om. De är goda till bland annat till frukost med lite flingsalt och nymalen svartpeppar.

Pocherade ägg är också gott med fräst spenat och på rostbröd som smörgås.

Riktigt lyxigt blir det som en variant på Egg Florentine (serverat med spenat) på bröd med fräst bladspenat spenat - fräs tinad bladspenat i lite olivolja eller smör samt ev. lite ljus japansk soja - och pocherat ägg toppat med några blad machésallad samt köpt eller hemgjord Hollandaisesås, flingsalt och nymalen svartpeppar. Då kan man också ha bräckt (brynt och stekt) skinka på eller till.

Välj så färska ägg du kan så håller de ihop bättre. På gamla ägg så flyter vitan ut mer. Använd en låg och vid kastrull där vattnet kan röras så det virvlar sakta.

Namnet kommer av franskans "Poche" som betyder "ficka" - ett pocherat ägg ser ut som det ligger i en ficka med äggvitan runt. Koktiden för pocherade ägg är 2,5 till 3 minuter. Vitan ska vara fast och äggulan lös.

4 pocherade ägg

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 6 min

Ingredienser

  • 4 stora frukostägg eller valfri storlek
  • 1 tsk salt per liter vatten
  • 2 krm ättiksprit 12% eller 1 tsk vinäger per liter vatten

Tillagning

  1. Koka upp vatten i en kastrull. Gärna lite större kastrull där du kan sätta fart på vattnet i en virvel.
  2. Sänk värmen så att vattnet sjuder. Tillsätt salt, ättika eller vinäger.
  3. Knäck ett ägg i taget i ett dl mått eller en kopp. Rör i vattnet så det virvlar runt. Häll försiktigt ett ägg i taget i det sjudande vattnet.
  4. Pochera äggen tills äggvitan stelnat - det tar ca 2,5 - 3 minuter.
  5. Ta upp med hålslev eller stekspade och lägg på en tallrik att rinna av. Dutta gärna ägget torrt försiktigt med lite hushållspapper.
  6. Strö ev. över flingsalt och lite nymalen svartpeppar (valfritt) vid servering. Eller använd till att toppa en macka eller det du vill ha dem till ex. fräst bladspenat.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-13

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.