Zucchinisoppa

God soppa på zucchini smaksatt med riven parmesan, vitlök, basilika, oregano och grädde.
Gott som förrätt, lunch eller lätt middag. Servera gärna med stekt tärnad zucchini och riven parmesan. Ett gott bröd eller varma mackor passar till.

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner zucchinisoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 zucchini, ca 800 gram
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 8 dl vatten
  • 1 krm torkad oregano
  • 2 blad färsk hackad basilika eller 1 krm torkad basilika
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl riven parmesan

Tillagning

  1. Skala och hacka löken. Skala och pressa vitlöken. Lägg i en stor kastrull med olivoljan.
  2. Fräs lök och vitlök under tiden du strimlar zucchinis.
  3. Skölj, strimla, riv eller tärna zucchinis fint. Spara ev. ca 1/4 och hacka som tärningar att ha som garnering vid servering.
  4. Fräs zucchinin med löken i några minuter.
  5. Tillsätt grönsaksbuljongtärning, oregano, basilika, salt, peppar och vatten. Rör om och koka upp.
  6. Låt koka på medelvärme, gärna med lock, i 20 minuter.
  7. Fräs den tärnade zucchinin i lite olivolja om du vill ha det till garnering vid servering.
  8. Tillsätt grädden på slutet och mixa sedan zucchinisoppan slät med en stavmixer (mixning är valfritt men det blir gott).
  9. Smaka av soppan med salt, peppar samt hälften av den rivna parmesanen.
  10. Servera zucchinisoppan med den stekta tärnade zucchinin samt strö över riven parmesan.
E-mail
Medel: 4.3 (23 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer