Zucchinisoppa

Zucchinisoppa på mixad fräst zucchini samt lite fräst tärnad zucchini, riven parmesan, vitlök, färsk basilika, oregano och grädde.

4 portioner zucchinisoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 zucchini, ca 800 gram
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 8 dl vatten
  • 1 krm torkad oregano
  • 2 blad färsk hackad basilika eller 1 krm torkad basilika
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl riven parmesan

Tillagning

  1. Skala och hacka löken. Skala och pressa vitlöken. Lägg i en stor kastrull med olivoljan.
  2. Fräs lök och vitlök under tiden du strimlar zucchinis.
  3. Skölj, strimla, riv eller tärna zucchinis fint. Spara ev. ca 1/4 och hacka som tärningar att ha som garnering vid servering.
  4. Fräs zucchinin med löken i några minuter.
  5. Tillsätt grönsaksbuljongtärning, oregano, basilika, salt, peppar och vatten. Rör om och koka upp.
  6. Låt koka på medelvärme, gärna med lock, i 20 minuter.
  7. Fräs den tärnade zucchinin i lite olivolja om du vill ha det till garnering vid servering.
  8. Tillsätt grädden på slutet och mixa sedan zucchinisoppan slät med en stavmixer (mixning är valfritt men det blir gott).
  9. Smaka av soppan med salt, peppar samt hälften av den rivna parmesanen.
  10. Servera zucchinisoppan med den stekta tärnade zucchinin samt strö över riven parmesan.

Serveringsförslag

  • Servera som sopplunch eller lätt middag. Funkar också som förrätt.
  • Gott med bröd till som nybakt bake-off baguette, köpt surdegsbröd eller annat bröd samt pålägg som färskost, smör eller annat pålägg.
  • Överkurs är ostgratinerade breadsticks att doppa i soppan, baka eget surdegsbröd, brytbröd, kuvertbröd eller annat bröd och servera hemgjort smör eller färskost till.

Garneringar

För att piffa upp zucchinisoppan kan du toppa och garnera den. Jag garnerade med lite stekt tärnad zucchini, basilika och riven parmesan. Här är några fler förslag:

  • Strö över rostade pumpafrön eller solrosfrön; ost som riven parmesan, smulad fetaost, ädelost eller vegan parmesan prosociano.
  • Ett fräst paket tärnat bacon eller fläsk;
  • 2 dl skalade räkor blandat med lite hackad dill;
  • Fräst tärnad svamp, riven parmesanost, någon droppe tryffelolja samt hackad bladpersilja;
  • En tärnad bit fetaost blandat med ett tärnat äpple och hackad bladpersilja.

Varianter

  • Istället för buljongtärning kan du laga egen grönsaksbuljong innan och använda till soppan.
  • Andra rotsaker som passar i soppan är tärnad potatis, rotselleri, palsternacka, sötpotatis, persiljerot och kålrot.
  • Krydda med några krm torkad timjan.
  • Vidare förslag är några krm gurkmeja, 1 krm spiskummin, 1/2 tsk garam masala och 1/2 tsk curry för indisk variant.
  • Ta kokosmjölk, 2-3 limeblad, 2 krm chiliflakes, limesaft och någon tsk grön currypasta för thai-variant.

Vegan variant

Laga soppan med havregrädde, sojagrädde eller kokosmjölk. Och vegan parmesan.

Parmesan är ej vegetariskt

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Vintips

Serverar du soppan som förrätt och vill ha ett vin till så passar ett kylt vitt vin till som Italienskt Soave.

E-mail
Medel: 3.9 (193 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 412 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-21