Enkel hallonkaka
Baka en enkel hallonkaka med kladdig sockerkakssmet samt färska hallon.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
- Smörj och bröa en form med smör och ströbröd. Lägg gärna ett bakplåtspapper i botten. Ca 24 cm diameter. Gärna med löstagbar kant..
- Vispa ägg och socker pösigt i minst 5 minuter med elvisp i en bunke.
- Blanda bakpulver och mjöl. Vänd ner mjöl och rör ihop till en smet.
- Bred ut smeten i formen.
- Stick ner hallon här och där.
- Hyvla smör och fördela över kakan.
- Grädda hallonkakan i mitten av ugnen 20-25 minuter. Då blir den kladdig i mitten och om du vill ha den mer genombakad kan du öka på tiden i ugnen med 10-15 minuter samt ev. täcka över med lite folie. Du kan kontrollera kakan med en provsticka om du vill.
- Ta ut och låt svalna ca 10 minuter innan servering.
- Om du vill kan du pudra över lite florsocker innan servering samt ev. fler färska hallon vid sidan. Lättvispad grädde med någon halv tsk vaniljsocker i är också gott till hallonkakan.
Serveringsförslag
- Vid servering så kan du pudra över lite florsocker och garnera med färska hallon.
- Lättvispad grädde med någon halv tsk vaniljsocker i är också gott till hallonkakan.
I långpanna
Receptet kan dubblas och bakas i en långpanna med bakplåtspapper för ca 24 bitar.
Fluffig kaka
Det är viktigt att man vispar i ägg och socker i fem minuter så att äggen blir fluffiga. Då behövs egentligen inget bakpulver men man kan ta i 0,5 tsk om man vill vara säker på en fluffig kaka.
Kladdig eller genomgräddad
Jag gillar att kakan är lite kladdig i mitten men vill du ha den fastare och mer genomgräddad kan du öka på tiden i ugnen till önskad gräddning - förslagsvis 10-15 minuter.
Du kan kolla med en provsticka innan du tar ut kakan och se om du vill baka den lite till eller som jag gillar - att ha den lite kladdig i mitten.
Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal