Enkel hallonkaka

Introduktion och förberedelse

Baka en enkel hallonkaka med kladdig sockerkakssmet samt färska hallon.

Vid servering så kan du pudra över lite florsocker och garnera med färska hallon.

Lättvispad grädde med någon halv tsk vaniljsocker i är också gott till hallonkakan.

Receptet kan dubblas och bakas i en långpanna med bakplåtspapper för ca 24 bitar.

Det är viktigt att man vispar i ägg och socker i fem minuter så att äggen blir fluffiga. Då behövs egentligen inget bakpulver men man kan ta i 0,5 tsk om man vill vara säker på en fluffig kaka.

12 bitar hallonkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1,5 dl ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2,5 dl färska hallon
  • 50 gram kallt smör
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 msk smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
  2. Smörj och bröa en form med bakplåtspapper i botten på ca 24 cm diameter. Gärna med löstagbar kant..
  3. Vispa ägg och socker pösigt i minst 5 minuter med elvisp i en bunke.
  4. Blanda bakpulver och mjöl. Vänd ner mjöl och rör ihop till en smet.
  5. Bred ut smeten i formen.
  6. Stick ner hallon här och där.
  7. Hyvla smör och fördela över kakan.
  8. Grädda hallonkakan i mitten av ugnen 20 minuter.
  9. Ta ut och låt svalna något innan servering.
  10. Om du vill kan du pudra över lite florsocker innan servering samt ev. fler färska hallon vid sidan. Lättvispad grädde med någon halv tsk vaniljsocker i är också gott till hallonkakan.
E-mail
Medel: 3.3 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.