Enkel hallonkaka

Introduktion och förberedelse

Baka en enkel hallonkaka med kladdig sockerkakssmet samt färska hallon.

Serveringsförslag

  • Vid servering så kan du pudra över lite florsocker och garnera med färska hallon.
  • Lättvispad grädde med någon halv tsk vaniljsocker i är också gott till hallonkakan.

I långpanna

Receptet kan dubblas och bakas i en långpanna med bakplåtspapper för ca 24 bitar.

Fluffig kaka

Det är viktigt att man vispar i ägg och socker i fem minuter så att äggen blir fluffiga. Då behövs egentligen inget bakpulver men man kan ta i 0,5 tsk om man vill vara säker på en fluffig kaka.

Kladdig eller genomgräddad

Jag gillar att kakan är lite kladdig i mitten men vill du ha den fastare och mer genomgräddad kan du öka på tiden i ugnen till önskad gräddning - förslagsvis 10-15 minuter.

Du kan kolla med en provsticka innan du tar ut kakan och se om du vill baka den lite till eller som jag gillar - att ha den lite kladdig i mitten.

Hallonkakan bakas i en springform med löstagbara kanter.
Hallonkakan är lätt att baka i en springform med löstagbara kanter.

12 bitar hallonkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1,5 dl ägg, ca 3 normalstora ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl special
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2,5 dl färska hallon
  • 50 gram kallt smör
  • 0,5 dl ströbröd till formen
  • 1 msk smör till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
  2. Smörj och bröa en form med smör och ströbröd. Lägg gärna ett bakplåtspapper i botten. Ca 24 cm diameter. Gärna med löstagbar kant..
  3. Vispa ägg och socker pösigt i minst 5 minuter med elvisp i en bunke.
  4. Blanda bakpulver och mjöl. Vänd ner mjöl och rör ihop till en smet.
  5. Bred ut smeten i formen.
  6. Stick ner hallon här och där.
  7. Hyvla smör och fördela över kakan.
  8. Grädda hallonkakan i mitten av ugnen 20-25 minuter. Då blir den kladdig i mitten och om du vill ha den mer genombakad kan du öka på tiden i ugnen med 10-15 minuter samt ev. täcka över med lite folie. Du kan kontrollera kakan med en provsticka om du vill.
  9. Ta ut och låt svalna ca 10 minuter innan servering.
  10. Om du vill kan du pudra över lite florsocker innan servering samt ev. fler färska hallon vid sidan. Lättvispad grädde med någon halv tsk vaniljsocker i är också gott till hallonkakan.
E-mail
Medel: 3.7 (26 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-07-26