Portvinssill
Portvinssill är en inlagd sill smaksatt med portvin, salladslök, rödlök, purjolök, stjärnanis, nejlikor, lagerblad i en klar ättikslag.
Sillen får en kryddig och julig smak av stjärnanis - påminner lite om lakrits - samt nejlika kombinerat med fylligt och fruktigt portvin.
Tillagning
- Blanda ättika, socker, portvin och vatten i en kastrull. Tillsätt stjärnanis, lagerblad och nejlikor. Koka upp och rör tills sockret löst sig. Sätt åt sidan att svalna helt.
- Skala och strimla röd lök. Rensa, dela och skölj purjolök. Strimla purjolök. Skölj salladslök och skär i strimlor.
- Klipp eller skär sill i lagom bitar - ca 2 cm breda.
- Varva sillbitar, rödlök, purjolök och salladslök i en glasburk eller annan burk för inläggning ex. ett Höganäskrus. Fyll upp med ättikslagen. Använder du två burkar så fördela kryddorna lika i varje.
- Sätt på lock och förvara ett dygn i kylen innan servering.
- Håller några månader oöppnad i kylen. Öppnad burk förvaras i kylen och håller några veckor om lagen täcker portvinssillen.
Serveringsförslag
- Sillen passar till julbordet, påsk, midsommar eller smörgåsbord.
- Du kan också servera sillen på grovt bröd som sillsmörgås med skivat kokt ägg och en klick majonnäs.
Framförhållning
Här har jag använt urvattnad inläggningssill som ska ligga i lagen ett dygn.
Val av portvin
Välj ett ungt och fruktigt portvin som Ruby.
Med annan sill
- Du kan ta annan sill istället för urvattnad inläggningssill som 5-minuters inläggningssill (då kan du äta sillen direkt) eller saltsill och följa anvisningar för ex. urvattning enligt förpackning. Räkna då att det några timmar extra.
- Vill du använda färsk eller fryst rå tinad sill eller strömming så titta på Inlagd färsk sill och strömming - då får du börja någon vecka innan du har klar sill men den kan smaksättas på samma vis som nedan.
- Fler tips på att lägga in olika varianter av sill och strömming hittar du här.
Uppskattat näringsvärde per portion: 234 kcal