Portvinssill

Introduktion och förberedelse

Portvinssill är en inlagd sill smaksatt med portvin, salladslök, rödlök, purjolök, stjärnanis, nejlikor, lagerblad i en klar ättikslag.

Sillen får en kryddig och julig smak av stjärnanis - påminner lite om lakrits - samt nejlika kombinerat med fylligt och fruktigt portvin.

Serveringsförslag

  • Sillen passar till julbordet, påsk, midsommar eller smörgåsbord.
  • Du kan också servera sillen på grovt bröd som sillsmörgås med skivat kokt ägg och en klick majonnäs.

Framförhållning

Här har jag använt urvattnad inläggningssill som ska ligga i lagen ett dygn.

Val av portvin

Välj ett ungt och fruktigt portvin som Ruby.

Med annan sill

  • Du kan ta annan sill istället för urvattnad inläggningssill som 5-minuters inläggningssill (då kan du äta sillen direkt) eller saltsill och följa anvisningar för ex. urvattning enligt förpackning. Räkna då att det några timmar extra.
  • Vill du använda färsk eller fryst rå tinad sill eller strömming så titta på Inlagd färsk sill och strömming - då får du börja någon vecka innan du har klar sill men den kan smaksättas på samma vis till lingonsill som nedan.

Fler tips på att lägga in olika varianter av sill och strömming hittar du här.

Portvinssillen i burk, på fat och som sillsmörgås med kokt ägg.
Portvinssillen i burk, på fat och som sillsmörgås med kokt ägg.

8 portioner portvinssill till buffé, 1-2 glasburkar

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 1 tim

Ingredienser

  • 2 burkar urvattnad inläggningssill à 420 gram
  • 1 rödlök
  • 1/4 purjolök
  • 2 salladslökar
  • ÄTTIKSLAG: 0,75 dl ättika (12 %)
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl portvin
  • 0,75 dl vatten
  • 2 stjärnanis
  • 2 lagerblad
  • 6 nejlikor - kryddnejlikor

Tillagning

  1. Blanda ättika, socker, portvin och vatten i en kastrull. Tillsätt stjärnanis, lagerblad och nejlikor. Koka upp och rör tills sockret löst sig. Sätt åt sidan att svalna helt.
  2. Skala och strimla röd lök. Rensa, dela och skölj purjolök. Strimla purjolök. Skölj salladslök och skär i strimlor.
  3. Klipp eller skär sill i lagom bitar - ca 2 cm breda.
  4. Varva sillbitar, rödlök, purjolök och salladslök i en glasburk eller annan burk för inläggning ex. ett Höganäskrus. Fyll upp med ättikslagen. Använder du två burkar så fördela kryddorna lika i varje.
  5. Sätt på lock och förvara ett dygn i kylen innan servering.
  6. Håller några månader oöppnad i kylen. Öppnad burk förvaras i kylen och håller några veckor om lagen täcker portvinssillen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 234 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-23

Tillbehör och liknande recept:

Laga till och njut av svenska lingon

Skogen kryllar av lingon - det röda guldet. Här hittar du lite fakta, tips och recept till lingon -...