Löjromssill

Introduktion och förberedelse för inläggning

Löjromssill - den lyxigaste sillen någonsin? En festlig sill eller strömming du snabbt blandar med inläggningssill, gräddfil, creme fraiche och lite majonnäs samt smaksätter och garnerar med några skedar äkta Kalix-löjrom.

Här med ursprungsmärkt äkta svensk Kalix-löjrom. Sillen blir också god med annan rom eller kaviar. Det ända som är lyxigare är väl Beluga-kaviar...

Det behövs inte så mycket löjrom för att det ska bli smak på såsen till sillen så den är dryg om du minska på mängden löjrom och dubblera receptet till många. Har du löjrom över och känner dig riktigt generös så kan du ta i mer löjrom i såsen samt ösa på med löjrom som garnering. Får du löjrom över så kan du frysa in den igen till en annan dag och laga andra rätter med löjrommen.

I receptet har jag använt 5-minuters sill fiskad i Norra ishavet. Vill du använda annan inläggningssill så följ paketet - en del behöver ex. vattnas ur om det ej står urvattnad på paketet. Vill du lägga in egen sill som typ saltsill eller urvattnat saltsill i ättikslag så kan du göra det också såklart eller fryst tinad färsk sill eller strömming - då får du räkna med någon veckas framförhållning minst. Köp helst sill från Norra ishavet, Island eller Norges kust.

4-6 port löjromssill

 • Förberedelse: 2 min
 • Tillagning: 3 min
 • Klart på: 5 min

Ingredienser

 • 1 pkt inläggningssill som 5-minuters inläggningssill på 420 gram (210 gram urvattnad inläggningssill utan lag)
 • ca 35 gram löjrom eller en liten burk.
 • 2 dl gräddfil
 • 2 dl creme fraiche
 • 3 msk majonnäs
 • 15 gram eller 2 msk hackad gräslök till såsen och garnering
 • 1 msk hackad dill till garnering (valfritt)
 • 2 msk finhackad rödlök till garnering

Tillagning

 1. Häll av lagen från sillen och klipp eller skär sillfiléerna (5-minuters-sillfiléer eller annan inläggningssill som är färdig att använda) i lagom bitar - förslagsiv ca 2-3 cm breda. Lägg i en skål.
 2. Skölj och hacka gräslök, dill (valfritt) och rödlök fint.
 3. Blanda gräddfil, creme fraiche och majonnäs i en skål.
 4. Blanda i hälften av löjrommen och hälften av gräslöken i såsen. Vänd i sillen och förvara kyld fram till servering. Håller minst 1-2 dagar i kylen.
 5. Vid servering: toppa och garnera med finhackad rödlök, gräslök och ev. lite dill samt skeda med en tsk över resten av löjrommen - förslagsvis i ett stjärnmönster eller som du vill.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.