Löjromssill
Löjromssill - den lyxigaste sillen någonsin? En festlig sill eller strömming du snabbt blandar med inläggningssill, gräddfil, crème fraiche och lite majonnäs samt smaksätter och garnerar med några skedar äkta Kalix-löjrom.
Tillagning
- Häll av lagen från sillen och klipp eller skär sillfiléerna (5-minuters-sillfiléer eller annan inläggningssill som är färdig att använda) i lagom bitar - förslagsvis ca 2-3 cm breda. Lägg i en skål.
- Skölj och hacka gräslök, dill (valfritt) och rödlök fint.
- Blanda gräddfil, creme fraiche och majonnäs i en skål.
- Blanda i hälften av löjrommen och hälften av gräslöken i såsen. Vänd i sillen och förvara kyld fram till servering. Håller minst 1-2 dagar i kylen.
- Vid servering: toppa och garnera med finhackad rödlök, gräslök och ev. lite dill samt skeda med en tsk över resten av löjrommen - förslagsvis i ett stjärnmönster eller som du vill.
Val av löjrom
Här med ursprungsmärkt äkta svensk Kalix-löjrom. Sillen blir också god med annan rom eller kaviar som sikrom, laxrom eller liknande.
Mängden löjrom
Det behövs inte så mycket löjrom för att det ska bli smak på sillen. Då den är rätt dyr så är ett tips att minska på mängden löjrom om du vill dubblera receptet till många eller vill hålla nere utgifterna.
Har du löjrom över och känner dig riktigt generös så kan du ta i mer löjrom i såsen samt ösa på med löjrom som garnering.
Får du löjrom över så kan du frysa in den igen och laga andra rätter med löjrommen.
Val av sill eller strömming
I receptet har jag använt 5-minuters sill fiskad i Norra ishavet. Köp helst sill från Norra ishavet, Island eller Norges kust.
Vill du använda annan inläggningssill så följ paketet - en del behöver ex. vattnas ur om det ej står urvattnad på paketet.
Vill du lägga in egen sill som typ saltsill eller urvattnat saltsill i ättikslag så kan du göra det också såklart eller fryst tinad färsk sill eller strömming - då får du räkna med någon veckas framförhållning minst.
Uppskattat näringsvärde per portion: 176 kcal