Löjromssill

Introduktion och förberedelse för inläggning

Löjromssill - den lyxigaste sillen någonsin? En festlig sill eller strömming du snabbt blandar med inläggningssill, gräddfil, crème fraiche och lite majonnäs samt smaksätter och garnerar med några skedar äkta Kalix-löjrom.

Val av löjrom

Här med ursprungsmärkt äkta svensk Kalix-löjrom. Sillen blir också god med annan rom eller kaviar som sikrom, laxrom eller liknande.

Lyxigare med mer löjrom

Det behövs inte så mycket löjrom för att det ska bli smak på såsen till sillen så den är dryg om du minska på mängden löjrom och dubblera receptet till många. Har du löjrom över och känner dig riktigt generös så kan du ta i mer löjrom i såsen samt ösa på med löjrom som garnering.

Får du löjrom över så kan du frysa in den igen till en annan dag och laga andra rätter med löjrommen.

Val av sill eller strömming

I receptet har jag använt 5-minuters sill fiskad i Norra ishavet. Köp helst sill från Norra ishavet, Island eller Norges kust.

Vill du använda annan inläggningssill så följ paketet - en del behöver ex. vattnas ur om det ej står urvattnad på paketet.

Vill du lägga in egen sill som typ saltsill eller urvattnat saltsill i ättikslag så kan du göra det också såklart eller fryst tinad färsk sill eller strömming - då får du räkna med någon veckas framförhållning minst.

6 port löjromssill

 • Förberedelse: 2 min
 • Tillagning: 3 min
 • Klart på: 5 min

Ingredienser

 • 1 pkt inläggningssill som 5-minuters inläggningssill på 420 gram (210 gram urvattnad inläggningssill utan lag)
 • ca 35 gram löjrom eller en liten burk.
 • 2 dl gräddfil
 • 2 dl crème fraiche
 • 3 msk majonnäs
 • 15 gram eller 2 msk hackad gräslök till såsen och garnering
 • 1 msk hackad dill till garnering (valfritt)
 • 2 msk finhackad rödlök till garnering

Tillagning

 1. Häll av lagen från sillen och klipp eller skär sillfiléerna (5-minuters-sillfiléer eller annan inläggningssill som är färdig att använda) i lagom bitar - förslagsiv ca 2-3 cm breda. Lägg i en skål.
 2. Skölj och hacka gräslök, dill (valfritt) och rödlök fint.
 3. Blanda gräddfil, creme fraiche och majonnäs i en skål.
 4. Blanda i hälften av löjrommen och hälften av gräslöken i såsen. Vänd i sillen och förvara kyld fram till servering. Håller minst 1-2 dagar i kylen.
 5. Vid servering: toppa och garnera med finhackad rödlök, gräslök och ev. lite dill samt skeda med en tsk över resten av löjrommen - förslagsvis i ett stjärnmönster eller som du vill.
E-mail
Medel: 4.7 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 225 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-15

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.