Råstekt blomkål

Introduktion och förberedelse

Råstekt blomkål är gott som tillbehör och alternativ till potatis, ris eller pasta.

Passar istället för potatis, ris eller pasta.

Här är blomkålen stekt i rapsolja eller olivolja men den kan också stekas i smör, smörolja eller ghee.

Varianter

Man kan variera blomkålen och tillsätta andra ingredienser i olika varianter. Här är några förslag jag gillar:

  • 2 krm garam masala (curryvariant) samt 1 krm chiliflakes
  • 0,5 pressad vitlök och 2 msk hackad persilja.
  • 2 krm gurkmeja - smakar inte så mycket men blir gult, fint och nyttigt).
  • Blanda i en sked pesto när blomkålen stekt klart.
  • Strö över hackad persilja, rostade hasselnötter eller andra nötter, frön som pumpafrön eller solrosfrön, kokta gröna ärtor och en skvätt citronsaft.
  • Tillsätt andra grönsaker. En variant på franskt klassiskt grönsakstillbehör får du om du blandar ned stekt strimlad purjolök eller salladslök, slantad morot, rotselleri stickor och rättika i halvmånar. Smaka av med salt och peppar. Fräses i mycket smör för mycket smak eller i olivolja om du vill ha vegan.
  • Annat gott som passar med blomkålen är att blanda i babyspenat, ruccola, riven zucchini, majs, riven morot, kokta linser, balsamvinäger, honung, chiliflakes med mera.

Till många

Blomkål är bra om du ska laga till många ex. fest och buffé - då det är lätt att förbereda och skära i små buketter. Då kan du lätta öka till fler portioner - då kan du bryna i stekpanna men sedan lägga över och steka klart till servering i en ugnspanna i ugnen (250 grader i ca 15 minuter - vänd runt efter halva tiden).

2 port råstekt blomkål

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 0,5 huvud blomkål, ca 250 gram
  • 3 msk matolja som olivolja eller rapsolja; eller smör, smörolja eller ghee
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Skölj och skär blomkålen i små buketter.
  2. Stek blomkålen först på hög värme någon minut. Rör då och då.
  3. Sänk värmen till lite över medelvärme och stek i 7 minuter till. Vänd runt blomkålen då och då. Ev. kan du sätta över ett lock och hälla någon msk vatten i botten så det kokar lite så lagas blomkålen snabbare.
  4. När blomkålen stekt mjuk men ändå har lite tuggmotstånd samt färg så smakar du av med salt - gärna flingsalt samt garnerar ev. hackad persilja eller valfritt.
E-mail
Medel: 4.1 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 94 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-08-31

Tillbehör och liknande recept: