Wienerschnitzel med kyckling

Wienerschnitzel med kycklingfilé. Kycklingsnitzel med yoghurt- och limesås, klyftpotatis samt ärtor.
Kan också serveras som klassisk wienerschnitzel med tillbehör som skivad citron, sardeller och kapris
Räkna 8-12 skivor färdigskivad kycklingfilé (ca 500 g) eller 4 mindre kycklingfiléer.
Till wienerschnitzel serveras ofta kokta gröna ärtor.
Istället för klyftpotatis kan du ha kokt potatis, smörslungad potatis, råstekt potatis, pommes frites eller kall tysk potatissallad med kokt tärnad potatis, vinäger, olja, hackad persilja, senap, kapris och hackad rödlök.
Det finns färdigskivade kycklingfiléer eller så kan du skiva och banka ut egna filéer.
Istället för lime kan du ta en citron och dela halva till klyftor till servering och den andra halvan pressar du till såsen.

4 portioner schnitzel med kyckling

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram kycklingfilé, gärna färdiskivad
  • 4 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 4 msk smör
  • 4 msk matolja
  • Tillbehör: 4 dl kokta gröna ärter
  • 800 gram fast potatis som delikatesspotatis
  • 4 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl matyoghurt
  • 2 lime

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Förbered klyftpotatis: sätt ugnen på 225 grader. Borsta och skala ev. potatisen. Klyfta den och lägg i en ugnsform eller stor stekpanna. Blanda potatisen med olivolja, salt och peppar. Vänta tills ugnen är varm. Börja under tiden med snitzlarna.
  3. Skiva kycklingfiléerna i två delar och banka ut dem till ca 0,3 - 0,5 cm tjocklek om de inte redan är tunt skivade. Köttbankare eller undersidan på en kastrull eller gjutjärnspanna går bra att banka med.
  4. Häll ut mjöl på en tallrik och blanda med salt och peppar.
  5. Knäck äggen i en djup tallrik och vispa ihop dem lätt.
  6. Häll ut ströbröd på en tredje tallrik.
  7. Vänd kycklingskivorna först i vetemjöl, därefter i uppvispat ägg och sist i fint ströbröd samt lägg upp på en tallrik.
  8. Sätt in potatisen i mitten av ugnen i ca 25 minuter tills de fått fin färg. Laga under tiden resten.
  9. Hetta upp hälften av smör och olja i en stekpanna och stek två till tre schnitzlar i taget. Det tar ca 5 minuter på varje sida på medelvärme (då ströbrödet annars lätt bränner om du steker på högsta värme). Du kan också tillsätta mer olja och nästan fritera schnitzlarna.
  10. Lägg upp de nystekta schnitzlarna på ett ugnsbleck. När du stekt alla snitzlarna så sätt in i ugnen med potatisen någon minut och ta sedan ut när potatisen är klar.
  11. Koka gröna ärtor några minuter och häll av.
  12. Skölj och skiva en lime till servering.
  13. Dela och pressa en lime i en skål. Blanda i yoghurt till en kall sås.
  14. Ta ut och servera kycklingsnitzlarna med yoghurt- och limesåsen, gröna ärter, limeskivor och klyftpotatis.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer