Wienerschnitzel med kyckling

Introduktion och förberedelse

En variant på wienerschnitzel med kycklingfilé eller kycklingschnitzel. Här med en kall enkel yoghurt- och limesås, klyftpotatis, en bit lime samt gröna ärtor.

Räkna 8-12 skivor färdigskivad kycklingfilé (ca 500 g) eller 4 mindre kycklingfiléer. Det finns färdigskivade kycklingfiléer eller så kan du skiva och banka ut egna filéer.

Kan också serveras som klassisk wienerschnitzel med tillbehör som skivad citron, sardeller och kapris samt tysk potatissallad.

Tillbehör

4 portioner schnitzel med kyckling

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram kycklingfilé, gärna färdiskivad
  • 4 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 4 msk smör
  • 4 msk matolja
  • Tillbehör: 4 dl kokta gröna ärter
  • 800 gram fast potatis som delikatesspotatis
  • 4 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl matyoghurt
  • 2 lime

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Förbered klyftpotatis: sätt ugnen på 225 grader. Borsta och skala ev. potatisen. Klyfta den och lägg i en ugnsform eller stor stekpanna. Blanda potatisen med olivolja, salt och peppar. Vänta tills ugnen är varm. Börja under tiden med snitzlarna.
  3. Skiva kycklingfiléerna i två delar och banka ut dem till ca 0,3 - 0,5 cm tjocklek om de inte redan är tunt skivade. Köttbankare eller undersidan på en kastrull eller gjutjärnspanna går bra att banka med.
  4. Häll ut mjöl på en tallrik och blanda med salt och peppar.
  5. Knäck äggen i en djup tallrik och vispa ihop dem lätt.
  6. Häll ut ströbröd på en tredje tallrik.
  7. Vänd kycklingskivorna först i vetemjöl, därefter i uppvispat ägg och sist i fint ströbröd samt lägg upp på en tallrik.
  8. Sätt in potatisen i mitten av ugnen i ca 25 minuter tills de fått fin färg. Laga under tiden resten.
  9. Hetta upp hälften av smör och olja i en stekpanna och stek två till tre schnitzlar i taget. Det tar ca 5 minuter på varje sida på medelvärme (då ströbrödet annars lätt bränner om du steker på högsta värme). Du kan också tillsätta mer olja och nästan fritera schnitzlarna.
  10. Lägg upp de nystekta schnitzlarna på ett ugnsbleck. När du stekt alla snitzlarna så sätt in i ugnen med potatisen någon minut och ta sedan ut när potatisen är klar.
  11. Koka gröna ärtor några minuter och häll av.
  12. Skölj och skiva en lime till servering.
  13. Dela och pressa en lime i en skål. Blanda i yoghurt till en kall sås.
  14. Ta ut och servera kycklingsnitzlarna med yoghurt- och limesåsen, gröna ärter, limeskivor och klyftpotatis.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 250 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.