Wienerschnitzel med kyckling
En variant på wienerschnitzel med kycklingfilé eller kycklingschnitzel.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Förbered klyftpotatis: sätt ugnen på 225 grader. Borsta och skala ev. potatisen. Klyfta den och lägg i en ugnsform eller stor stekpanna. Blanda potatisen med olivolja, salt och peppar. Vänta tills ugnen är varm. Börja under tiden med snitzlarna.
- Skiva kycklingfiléerna i två delar och banka ut dem till ca 0,3 - 0,5 cm tjocklek om de inte redan är tunt skivade. Köttbankare eller undersidan på en kastrull eller gjutjärnspanna går bra att banka med.
- Häll ut mjöl på en tallrik och blanda med salt och peppar.
- Knäck äggen i en djup tallrik och vispa ihop dem lätt.
- Häll ut ströbröd på en tredje tallrik.
- Vänd kycklingskivorna först i vetemjöl, därefter i uppvispat ägg och sist i fint ströbröd samt lägg upp på en tallrik.
- Sätt in potatisen i mitten av ugnen i ca 25 minuter tills de fått fin färg. Laga under tiden resten.
- Hetta upp hälften av smör och olja i en stekpanna och stek två till tre schnitzlar i taget. Det tar ca 5 minuter på varje sida på medelvärme (då ströbrödet annars lätt bränner om du steker på högsta värme). Du kan också tillsätta mer olja och nästan fritera schnitzlarna.
- Lägg upp de nystekta schnitzlarna på ett ugnsbleck. När du stekt alla snitzlarna så sätt in i ugnen med potatisen någon minut och ta sedan ut när potatisen är klar.
- Koka gröna ärtor några minuter och häll av.
- Skölj och skiva en lime till servering.
- Dela och pressa en lime i en skål. Blanda i yoghurt till en kall sås.
- Ta ut och servera kycklingsnitzlarna med yoghurt- och limesåsen, gröna ärter, limeskivor och klyftpotatis.
Serveringsförslag
- Jag serverade schnitzeln med en kall enkel yoghurt- och limesås, klyftpotatis, en bit lime samt kokta gröna ärtor.
- Kan serveras som klassisk wienerschnitzel med tillbehör - vanlig är en skiva citron toppad med en msk kapris lindade med en bit sardell. Vidare passar tysk potatissallad till.
- Istället för klyftpotatis kan du ta kokt potatis, råstekt potatis eller pommes frites.
- Istället för potatis funkar spätzle, gnocchis eller rostade rotfrukter till.
- Istället för lime kan du ta en citron och dela halva till klyftor till servering och den andra halvan pressar du till såsen.
Portionsberäkning
Räkna 8-12 skivor färdigskivad kycklingfilé (ca 500 g) eller 4 mindre kycklingfiléer. Det finns färdigskivade kycklingfiléer eller så kan du skiva och banka ut egna filéer.
Uppskattat näringsvärde per portion: 250 kcal