Stekta ägg

Introduktion och förberedelse

Ett grundrecept på hur man steker ägg med olika varianter som solsidan upp, vändstekta ägg, spegelägg samt förslag på smaksättning och servering.

Serveringsförslag

Med lock

En variant på stekta ägg är att sätta ett lock över stekpannan efter 1 minut och sedan steka klart dem. Det gör att äggulan stelnar lagom och ej blir rinnig som vanliga stekta ägg med solsidan upp.

Ägg är riktigt nyttiga och innehåller det mesta man behöver.

Köp helst svenska ägg och gärna Krav-märkta.

Spegelägg

Fransmännen har såklart förfinat många sätt att steka ägg. På franska pratar man om Oeuf Miroir eller oeuf au miroir - spegelägg - stekta ägg med solsidan upp.

Ägg knäcks då i en varm smörad stekpanna, öses med smält eller brynt smör och tillagas under salamander - en slags öppen grillugn - eller i ugnen under grillelementet. Kan även stekas i stekpanna med lock över.

Tips

  • Saltar du äggen medan de steks så blir äggulan prickig.
  • Vill du ha fin form på äggen kan du steka dem i plättlagg eller runta utstickare i stål i stekpanna.

Varianter

  • Förutom salt och peppar kan man smaksätta äggen genom att strö över paprikapulver; curry;
  • Salt som flingsalt; örtsalt; chilisalt eller ramslökssalt.
  • Några droppar worcestershiresås, HP-sås, chilisås eller ljus soja.
  • Strö över hackad persilja, gräslök eller strimlad salladslök.
  • Strö över rostad eller friterad lök.

4 portioner, 4 stekta ägg

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 6 min

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 1 msk smör, margarin eller matolja som rapsolja, olivolja eller majsolja
  • 1/2 tsk flingsalt eller 1/2 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar (valfritt)

Tillagning

  1. Värm en stekpanna. Gärna non-stick.
  2. Sänk värmen till medelvärme.
  3. Lägg i en klick smör, margarin eller olja. Sprid ut i pannan. Smör eller margarin ska blir ljust ej brynt.
  4. Knäck i ett ägg i taget. Förslag är mot stekpannans kant. Lät ägget glida ner i stekpannan.
  5. Du kan välja att steka ägget med hel gula eller peta sönder den. Ibland går gulan sönder ändå men det lika gott ändå tycker jag.
  6. Stek äggen 3-5 minuter tills äggvitan stelnat, koagulerat och blivit vit. Peta isär äggen försiktigt med stekspaden.
  7. Servera äggen med lös gula - solsidan upp. Eller vänd äggen och låt steka någon minut till för vändstekta ägg.
  8. Salt äggen innan servering. Man kan även peppra och ta ett varv med svartpepparkvarnen över om man vill.
  9. Stekta ägg kan serveras varma som de är till frukost eller tillbehör. Eller låt svalna på en tallrik och förvara i kylen. Kalla stekta ägg är goda i mackor och så vidare.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-07-26