Krustader med räkor

Introduktion och förberedelse

Fyll färdiga krustader med en god krämig räkröra och servera som tilltugg eller aptitretare.

Krustaderna passar även på en buffé.

Portionsberäkning

Jag räknade 3 krustader per portion som aptitretare.

Två per portion kan räcka om man även har lite annat tilltugg - förslagsvis kantarellcrostinis - och då räcker receptet till 7 portioner.

Överbliven röra kan sparas i kylen några dagar. Gott till frukostägget.

Tips

  • Jag tog färdiga krustader av filodeg - filokrustader från Lazaridis - men andra krustader går också bra.
  • Till röran hackar du räkorna så då kan du ta lite billigare räkor i lag eller frysta räkor och tina samt krama ur.
  • Till garneringen tog jag stora räkor med skal och skalade för hand. Det finns även fina stora handskalade räkor i lag.

Varianter

Att dricka till

Ett kylt glas vitt vin av Sauvignon Blanc eller Chardonnay från förslagsvis Australien passar bra.

Extra festligt blir det med mousserande vin som kyld Champagne, Cava, Prosecco eller Cremant de Bourgogne.

Krustaderna fylls med en röra av räkor samt en fin handskalad räka på toppen.
Krustaderna fylls med en röra av räkor samt en fin handskalad räka på toppen och lite dill.

5 portioner, 15 krustader - 3 per portion

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 15 krustader som förslagsvis filokrustader från Lazaridis
  • 80 gram skalade räkor - färska, i lag eller frysta, tinade och urkramade till röran
  • 15 handskalade stora räkor i lag eller skala stora räkor till garnering
  • 1/2 dl gräddfil
  • 2 msk majonnäs
  • 1/2 tsk finrivet citronskal från en ekologisk citron
  • 1/2 tsk pressad citronjuice
  • 3 tsk röd rom som sikrom eller caviar
  • 3 msk hackad dill till garnering

Tillagning

  1. Hacka räkorna grovt och lägg i en skål.
  2. Tillsätt gräddfil, majonnäs, citronskal, pressad citron, rom eller caviar samt hälften av den hackade dillen.
  3. Handskala 15 räkor eller använd köpta handskalade stora räkor i lag. Hit kan du förbereda och ha röra, räkor samt hackad dill i kylen till servering.
  4. Lägg ut krustaderna på en bricka eller skärbräda. Fördela räkröran i krustaderna - fyll varje krustad med 1 stor tesked. Toppa med en räka på varje samt lite hackad dill som garnering.
  5. Lägg upp på fat, skärbräda eller bricka. Servera inom kort så inte krustaderna blir fuktiga och mjuknar.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 105 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-22