Laxrilette

Introduktion och förberedelse

Laxrilette - en lyxig och lättlagad laxröra du kan servera som snittar, tilltugg och aptitretare.

Detta är min snabba och lättlagade variant på rilette med varmrökt lax blandad med lite crème fraiche, majonnäs, Dijonsenap, salt och peppar.

Rilette är en klassisk fransk röra som annars lagas med långlagad skinka, kanin, gås, anka eller kyckling som delas till en trådig konsistens, kryddas, blandas och täcks med fett. Röran serveras kall som en slags paté till bröd, pålägg, tilltugg och så vidare.

Serveringsförslag

Servera laxriletten på köpta eller hembakta kex, hårda tunnbröd, lyxknäckebröd, crostinis eller valfria kex. Du kan även baka själv - några förslag är:

  • Tunna lyxiga knäckebröd.
  • Frökex - som även är glutenfria.
  • Crostinis eller du enkelt fixa själv av snett skuren baguette. Pensla med lite olivolja och rosta i ugnen på galler med bakplåtspapper i 200 grader ca 5 minuter på varje sidan tills de har fin färg. Kan förberedas en stund innan.
  • Smörstekt ljust bröd. Ta ut i små rundlar ca 4 cm diameter eller skär ut trekanter - skär ut till fyra trekanter av ett ljust rostabröd utan kanter. Du brer med lite smör och steker på medelvärme gyllenbruna någon minuter på varje sida. Serveras nystekta.

Varianter

  • Byt varmrökt lax mot annan varmrökt fisk som böckling, flundra, sik, öring, röding eller makrill.
  • Byt majonnäs mot enbart créme fraiche, gräddfil, mjukt smör eller matyoghurt.
  • Garnera med färsk dill istället för gräslök.
  • Dijonsenap kan uteslutas.
  • Smaksätt laxriletten med någon tsk citron- eller limesaft och/eller något krm chiliflakes.

Laxrilette som snittar, tilltugg och aptitretare på knäckebröd samt ljust smörstekt bröd.
Laxrilette kan du servera som lyxig röra som snittar, tilltugg och aptitretare på valfritt tunnbröd, lyxigare tunnare knäckebröd, ljust smörstekt bröd eller det du gillar. Gott och enkel.

Att dricka till

Till laxrilette passar kylt mousserande vin som välkomstdrink. Några förslag är spansk Cava, fransk Champagne eller Cremant, tysk Sekt, italiensk Prosecco eller annat bubbel ex. från Australien. Det finns alkoholfritt bubbel också.

Ett annat alternativ är ett kylt vitt vin från Alsace av druvan Pinot Gris.

6 portioner, 18 stycken, 3x6 tilltugg med laxrilette

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 200 gram varmrökt lax
  • 2 msk crème fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 2 tsk fransk Dijon-senap
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 msk hackad färsk gräslök

Tillagning

  1. Mosa sönder den varmrökta laxen i en skål.
  2. Tillsätt crème fraiche och majonnäs samt rör ihop till en röra.
  3. Smaka av med Dijon-senap, salt och peppar.
  4. Hacka gräslöken. Hit kan du förbereda och ha allt i kylen.
  5. SERVERING: Lägg upp 18 bitar tunt knäckebröd, kex, crostinis eller smörstekta små ljusa rostbröd - runda eller skurna i trianglar på en bricka.
  6. Toppa varje bit med en klick typ msk laxrilette - fördela så röran räcker till alla och toppa upp varje bit med resten av röran.
  7. Garnera med hackad gräslök.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 68 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-17

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.