Ägghalvor med makrill

Introduktion och förberedelse

Ägghalvor med makrill. Gör en röra av rökt makrill, den kokta äggulan, majonnäs och gräslök eller dill.

Passar till sillbord, påsk, midsommar, julbord eller svenskt smörgåsbord.

Här har jag räknat 2 ägghalvor per portion. Totalt 6 ägg som blir 12 ägghalvor. Gör gärna några extra ägghalvor om du är osäker på hur många som går åt på buffé, julbord och liknande fest.

Ägghalvorna med makrillröran kan förberedas och förvaras i kylen några timmar innan. Koktider för ägg hittar du här.

Varmrökt makrill kan bytas mot annan varmrökt fisk som lax, spätta eller böckling.

6 portioner ägghalvor med makrill

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 6 stora frukostägg
  • 125 gram rökt makrill, 1 makrillfilé eller cirka 1,2 dl urbenad grovt hackad rökt makrill
  • 6 msk majonnäs eller matyoghurt
  • 1 krm cayennepeppar (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 2 msk hackad gräslök eller dill

Tillagning

  1. Koka äggen hårda. Räkna cirka 13 minuter från ljummet vatten eller 8 minuter om du lägger dem i kokande vatten.
  2. Skölj äggen kalla.
  3. Rensa rökt makrill från ben och dela eller hacka den grovt.
  4. Skala äggen och dela i halvor. Ta ur äggulan och lägg i en skål.
  5. Mosa äggulan grovt och blanda i makrill, majonnäs, salt och hälften av gräslöken samt eventuellt lite cayennepeppar. Blanda till en röra. Smaka av.
  6. Fördela och klicka ut röran i ägghalvorna.
  7. Garnera ägghalvorna med resten av gräslöken.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 129 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-13

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.