Ägghalvor med makrill
Ägghalvor med makrill. Gör en röra av rökt makrill, den kokta äggulan, majonnäs och gräslök eller dill.
Tillagning
- Koka äggen hårda. Räkna cirka 13 minuter från ljummet vatten eller 8 minuter om du lägger dem i kokande vatten.
- Skölj äggen kalla.
- Rensa rökt makrill från ben och dela eller hacka den grovt.
- Skala äggen och dela i halvor. Ta ur äggulan och lägg i en skål.
- Mosa äggulan grovt och blanda i makrill, majonnäs, salt och hälften av gräslöken samt eventuellt lite cayennepeppar. Blanda till en röra. Smaka av.
- Fördela och klicka ut röran i ägghalvorna.
- Garnera ägghalvorna med resten av gräslöken.
Serveringsförslag
Passar till sillbord, påsk, midsommar, julbord eller svenskt smörgåsbord.
Portionsberäkning
Här har jag räknat 2 ägghalvor per portion. Totalt 6 ägg som blir 12 ägghalvor. Gör gärna några extra ägghalvor om du är osäker på hur många som går åt på buffé, julbord och liknande fest.
Kan förberedas
Ägghalvorna med makrillröran kan förberedas och förvaras i kylen några timmar innan.
Tips
- Koktider för ägg hittar du här.
- Varmrökt makrill kan bytas mot annan varmrökt fisk som lax, spätta eller böckling.
Uppskattat näringsvärde per portion: 129 kcal