Krustader med oströra
Fyllda krustader med en röra av lagrad ost, crème fraiche och gräddfil samt toppa med rom som stenbitsrom och hackad gräslök.
Tillagning
- Riv ost.
- Blanda crème fraiche med gräddfil, salt och riven ost utan att röra för mycket. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
- ÖVERKURS: För extra knapriga krustader. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn. Lägg upp krustaderna på en plåt. Värm krustaderna i 5 minuter. Ta ut och låt svalna.
- Skölj och hacka gräslök.
- Lägg ut krustaderna på en bricka eller skärbräda. Fördela oströran i krustaderna. 1-2 msk i varje krustad är lagom.
- Toppa varje krustad med en tsk rom samt lite hackad gräslök.
- Lägg upp på fat, skärbräda eller bricka. Servera direkt så inte krustaderna blir fuktiga och mjuknar.
Serveringsförslag
- Servera som tilltugg eller aptitretare.
- Krustaderna passar även på en buffé.
Portionsberäkning
- Jag räknade 3 krustader per portion som aptitretare.
- Två per portion kan räcka om man även har lite annat tilltugg - förslagsvis krustader med räkor, Dovhjortsröra och/eller kantarellcrostinis - och då räcker receptet till 7 portioner.
Tips
Jag tog färdiga krustader av filodeg - filokrustader från Lazaridis - men andra krustader går också bra.
Varianter
- Istället för stenbitsrom kan du toppa med annan rom som löjrom, laxrom, caviar, sikrom, tångkaviar osv.
- Rom kan bytas mot handpillade räkor och dill, smörstekta kantareller; eller tärnat rökt kött som vilt eller dovhjort.
- Byt ut hälften av osten mot smulad ädelost eller chèvre getost och toppa med rostade valnötter och en små skivor av päron penslade med citronsaft.
- Oströra kan bytas mot potkäs eller en smaksatt färskost samt toppas med valnötter och fikonmarmelad.
Att dricka till
Ett kylt glas vitt vin av Sauvignon Blanc eller Chardonnay från förslagsvis Australien passar bra. Extra festligt blir det med mousserande vin som kyld Champagne, Cava, Prosecco eller Cremant de Bourgogne.
Uppskattat näringsvärde per portion: 123 kcal