Rödvinsgryta gryta med rödvin

Rödvinsgryta. Laga en klassisk god gryta med rödvin. Mustig och god gryta av högrev eller nötkött med rödvin, rotselleri, lök, vitlök, timjan och morot.
Servera förslagsvis rödvinsgrytan med potatis- och palsternacksmos (koka hälften av varje och mosa med lite mjölk, smör, salt och peppar).
Vidare är något sötsurt gott till som snabbinlagd gurka (skiva gurka och salt samt sockra den och blanda med lite ättika. Smaksätt med lite riven pepparrot).
Gott vin till rödvinsgryta är ett fylligt rött ex. en Shiraz från Australien eller Cabernet Sauvignon från Argentina.
Rödvinet i grytan ska du välja ett fylligt rödvin runt 65 kr helst utan så lång fatlagring ex. är ett franskt Cote du Rhone eller liknande.
Har du bråttom så kan du laga grytan med mört biffkött istället för högrev. Då tar grytan ca 40 minuter att laga då köttet ej behöver koka mört.
Rödvinsgrytan kan också lagas med styckad kyckling i delar, älggrytbitar eller viltgrytbitar.

4 portioner rödvinsgryta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 kg högrev eller andra grytbitar av nötkött
  • 3 msk mjöl
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 2 morötter
  • 0,5 rotselleri
  • 1 purjolök
  • 8 schalottenlökar
  • 5 klyftor vitlök
  • 2 msk socker
  • 7 dl rödvin
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 lagerblad
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 0,5 tsk timjan
  • 3 msk hackad persilja (valfritt)
  • Potatis och palsternacksmos: 500 gram potatis
  • 500 gram palsternackor
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Snabbinlagd gurka: 1 gurka
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 dl ättika 12 %
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk riven pepparrot (valfritt)
  • 2 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Skär köttet i ca 3x3 cm kuber.
  2. Skala och rensa morötter, selleri samt lökar. Skär i kuber i ca samma storlek som köttet. Skala och halvera vitlöken tvärs över klyftorna.
  3. Blanda mjöl, 0,5 tsk salt och några krm vitpeppar på en tallrik eller skål.
  4. Vänd köttbitarna i mjölblandningen.
  5. Värm en stor stekpanna och bryn köttet i omgångar i smör eller olivolja några minuter. Vänd runt köttbitarna och akta så inte mjölet bränner fast. Lägg upp köttbitarna efterhand i en stekgryta. Koka ur stekpannan med någon dl vatten efter varje omgång och häll över vattnet i grytan med köttet.
  6. Bryn grönsakerna lite taget i lite olja eller smör och tillsätt dem till grytan. Rör runt.
  7. Tillsätt tomatpuré och fräs runt.
  8. Tillsätt vin och kryddor. Fyll upp med vatten så att köttet är täckt. Rör om.
  9. Koka rödvinsgrytan i ca 2 timmar på medelvärme gärna med lock. Smaka på köttet så att det är mört. Lagar du med mör biff så behöver du inte koka så länge utan en halvtimme räcker. Smaka av grytan med salt, peppar samt socker. Tillsätt ev. hackad persilja på slutet som garnering.
  10. Potatis och palsternacksmos: Skala potatis och palsternacka och skär i bitar.
  11. Lägg i en kastrull och koka i väl saltat vatten tills potatis och palsternackan är mjuka, ca 20 minuter (beroende på storlek).
  12. Häll av vattnet. Blanda i smör, mjölk och grädde och stöt ihop till ett mos. Smaka av med salt och peppar.
  13. Snabbinlagd gurka: Skala gurkan och skiva den tunt.
  14. Blanda med salt, socker, ättika och vatten. Massera in blandningen i gurkan.
  15. Smaka av gurkan med riven pepparrot och hackad persilja.
  16. Servera rödvinsgrytan med moset och gurkan bredvid.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer