Persiljerotsmos

Introduktion och förberedelse

Laga ett mos med söt och fyllig smak av persiljerot och lite potatis.

Persiljerotsmos är gott som lite lyxigare tillbehör där potatismos passar - speciellt till vilt, stek, kyckling, vegetariskt, fläsk eller som jag hade till pluma - fläskstek.

Vegant persiljerotsmos

Byt ut mjölk, smör och grädde mot havremjölk, mjölkfritt margarin och havregrädde.

Persiljerotsmoset serverat som tillbehör - jag hade det till pluma - fläskstek - med rödvin- och timjansky samt en sallad till.
Persiljerotsmoset serverat som tillbehör - jag hade det till pluma - fläskstek - med rödvin- och timjansky samt en sallad till.

4 portioner persiljerotsmos

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram persiljerot
  • 300 gram potatis, mjölig sort
  • 1,5 dl mjölk (standard)
  • 1,5 dl grädde
  • 50 gram smör
  • 1 tsk salt + 1 tsk salt till kokvatten
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 persiljekvistar eller 2 msk hackad persilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Skala persiljerötter och potatis. Skär i grova bitar. Lägg i en kastrull och täck med vatten. Tillsätt en tsk salt.
  2. Koka rotfrukterna mjuka i ca 15 minuter med lock. Testa så att potatis och persiljerötter är mjuka med en sticka eller gaffel. Häll av.
  3. Värm och sjud mjölk, grädde och smör, salt och vitpeppar i en kastrull.
  4. Pressa persiljerot och potatis lite i taget i en potatispress ner i en kastrull eller bunke. Rensa efter hand bort de trådiga bitar persiljerot som fastnar i potatispressen.
  5. Tillsätt den varma blandningen av mjölk, grädde och smör lite i taget till önskad tjocklek på moset. Rör hastigt ihop till ett mos.
  6. Smaka på moset och tillsätt ev. mer salt och vitpeppar.
  7. Persiljerotsmoset är klart att servera. Kan garneras med lite persiljekvistar eller hackad persilja.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 201 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-11-17