Persiljerotsmos
Introduktion och förberedelse
Laga ett mos med söt och fyllig smak av persiljerot och lite potatis.
Persiljerotsmos är gott som lite lyxigare tillbehör där potatismos passar - speciellt till vilt, stek, kyckling, vegetariskt, fläsk eller som jag hade till pluma - fläskstek.
Vegant persiljerotsmos
Byt ut mjölk, smör och grädde mot havremjölk, mjölkfritt margarin och havregrädde.

Tillagning
- Skala persiljerötter och potatis. Skär i grova bitar. Lägg i en kastrull och täck med vatten. Tillsätt en tsk salt.
- Koka rotfrukterna mjuka i ca 15 minuter med lock. Testa så att potatis och persiljerötter är mjuka med en sticka eller gaffel. Häll av.
- Värm och sjud mjölk, grädde och smör, salt och vitpeppar i en kastrull.
- Pressa persiljerot och potatis lite i taget i en potatispress ner i en kastrull eller bunke. Rensa efter hand bort de trådiga bitar persiljerot som fastnar i potatispressen.
- Tillsätt den varma blandningen av mjölk, grädde och smör lite i taget till önskad tjocklek på moset. Rör hastigt ihop till ett mos.
- Smaka på moset och tillsätt ev. mer salt och vitpeppar.
- Persiljerotsmoset är klart att servera. Kan garneras med lite persiljekvistar eller hackad persilja.
Uppskattat näringsvärde per portion: 201 kcal