Tunnbrödskorgar med skagenröra

En god förrätt. Knapriga korgar av tunnbröd fyllda med skagenröra, majonnäs, riven rotselleri, avokado, extra räkor och rom.
Här har jag valt att göra skagenröran på skalade billigare räkor och toppa med några handskalade dyrare räkor. Det går såklart bra att bara använda handskalade räkor (dyrare men också godare).
Gott med ett vitt fatlagrat vin ex. en Chardonnay från USA eller Australien.
Som sallad kan du ex. välja isbergsallad, grönsallad eller romansallad.
Riktigt lyxigt blir det med löjrom på toppen.

2 tunnbrödskorgar med skagenröra

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 hårda tunnbröd (delas till 4 stycken) ex. Mjälloms korntunnbröd
  • 2 dl skalade räkor
  • 2 msk hackad dill
  • 4 msk majonnäs
  • 2 msk matyoghurt
  • 1 tsk citronsaft
  • 0,5 schalottenlök
  • 0,5 avokado
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 4 salladsblad att ha i botten
  • 3 cocktailtomater
  • 6 oskalade räkor eller stora skalade räkor till garnering
  • 2 msk rom, ex Abbas finkorniga rom
  • 2 dillvippor
  • 2 klyftor citron

Tillagning

  1. Tunnbrödskorgar: Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Koka upp en kastrull med vatten.
  3. Lägg ett galler över det kokande vattnet och lägg på tunnbröden så de ångas mjuka.
  4. Sätt dem i små skålar eller valfria formar i den storlek du önskar korgarna.
  5. Sätt in tunnbrödskorgarna i ugnen att torka i 20 minuter.
  6. Låt svalna och stelna. Förbered under tiden resten av receptet.
  7. Blanda skalade räkor med majonnäs, matgoghurt, hackad dill och citronsaft i en skål. Skala och finhacka löken samt tillsätt den. Smaka av skagenröran med salt och peppar.
  8. Tärna avokadon och halvera tomaterna.
  9. Skala räkor till garnering om du köpt räkor med skal till detta.
  10. Skär två klyftor citron.
  11. Dags att lägga upp och servera: skölj sallad och torka av bladen. Lägg 1-2 blad i botten på varje tunnbrödskorg.
  12. Varva skagenröra, tomater och avokado i varje korg.
  13. Toppa skagenröran med de handskalade fina räkorna, citronklyfta och dillvippa samt servera på tallrik.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer