Tunnbrödskorgar med skagenröra
Bjud på en god förrätt med knapriga korgar av tunnbröd fyllda med skagenröra, majonnäs, riven rotselleri, avokado, extra räkor och rom.
Tillagning
- Tunnbrödskorgar: Sätt ugnen på 100 grader.
- Koka upp en kastrull med vatten.
- Lägg ett galler över det kokande vattnet och lägg på tunnbröden så de ångas mjuka.
- Sätt dem i små skålar eller valfria formar i den storlek du önskar korgarna.
- Sätt in tunnbrödskorgarna i ugnen att torka i 20 minuter.
- Låt svalna och stelna. Förbered under tiden resten av receptet.
- Blanda skalade räkor med majonnäs, matgoghurt, hackad dill och citronsaft i en skål. Skala och finhacka löken samt tillsätt den. Smaka av skagenröran med salt och peppar.
- Tärna avokadon och halvera tomaterna.
- Skala räkor till garnering om du köpt räkor med skal till detta.
- Skär två klyftor citron.
- Dags att lägga upp och servera: skölj sallad och torka av bladen. Lägg 1-2 blad i botten på varje tunnbrödskorg.
- Varva skagenröra, tomater och avokado i varje korg.
- Toppa skagenröran med de handskalade fina räkorna, citronklyfta och dillvippa samt servera på tallrik.
Val av räkor
Här har jag valt att göra skagenröran på skalade billigare räkor och toppa med några handskalade dyrare räkor. Det går såklart bra att bara använda handskalade räkor (dyrare men också godare).
Varianter
- Som sallad kan du ex. välja isbergsallad, grönsallad eller romansallad. Eller blanda som du vill.
- Riktigt lyxigt blir det med 1-3 tsk löjrom på toppen.
- En variant kan du göra med laxröra istället för skagenröra.
Att dricka till
Gott med ett vitt fatlagrat vin ex. en Chardonnay från USA eller Australien.
Uppskattat näringsvärde per portion: 332 kcal