Tunnbrödskorgar med skagenröra

En god förrätt. Knapriga korgar av tunnbröd fyllda med skagenröra, majonnäs, riven rotselleri, avokado, extra räkor och rom.
Här har jag valt att göra skagenröran på skalade billigare räkor och toppa med några handskalade dyrare räkor. Det går såklart bra att bara använda handskalade räkor (dyrare men också godare).
Gott med ett vitt fatlagrat vin ex. en Chardonnay från USA eller Australien.
Som sallad kan du ex. välja isbergsallad, grönsallad eller romansallad.
Riktigt lyxigt blir det med löjrom på toppen.

2 tunnbrödskorgar med skagenröra

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 hårda tunnbröd (delas till 4 stycken) ex. Mjälloms korntunnbröd
  • 2 dl skalade räkor
  • 2 msk hackad dill
  • 4 msk majonnäs
  • 2 msk matyoghurt
  • 1 tsk citronsaft
  • 0,5 schalottenlök
  • 0,5 avokado
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 4 salladsblad att ha i botten
  • 3 cocktailtomater
  • 6 oskalade räkor eller stora skalade räkor till garnering
  • 2 msk rom, ex Abbas finkorniga rom
  • 2 dillvippor
  • 2 klyftor citron

Tillagning

  1. Tunnbrödskorgar: Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Koka upp en kastrull med vatten.
  3. Lägg ett galler över det kokande vattnet och lägg på tunnbröden så de ångas mjuka.
  4. Sätt dem i små skålar eller valfria formar i den storlek du önskar korgarna.
  5. Sätt in tunnbrödskorgarna i ugnen att torka i 20 minuter.
  6. Låt svalna och stelna. Förbered under tiden resten av receptet.
  7. Blanda skalade räkor med majonnäs, matgoghurt, hackad dill och citronsaft i en skål. Skala och finhacka löken samt tillsätt den. Smaka av skagenröran med salt och peppar.
  8. Tärna avokadon och halvera tomaterna.
  9. Skala räkor till garnering om du köpt räkor med skal till detta.
  10. Skär två klyftor citron.
  11. Dags att lägga upp och servera: skölj sallad och torka av bladen. Lägg 1-2 blad i botten på varje tunnbrödskorg.
  12. Varva skagenröra, tomater och avokado i varje korg.
  13. Toppa skagenröran med de handskalade fina räkorna, citronklyfta och dillvippa samt servera på tallrik.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer