Tunnbrödskorgar med skagenröra

Introduktion och förberedelse

En god förrätt. Knapriga korgar av tunnbröd fyllda med skagenröra, majonnäs, riven rotselleri, avokado, extra räkor och rom.

Här har jag valt att göra skagenröran på skalade billigare räkor och toppa med några handskalade dyrare räkor. Det går såklart bra att bara använda handskalade räkor (dyrare men också godare).

Som sallad kan du ex. välja isbergsallad, grönsallad eller romansallad. Riktigt lyxigt blir det med löjrom på toppen.

Att dricka till

Gott med ett vitt fatlagrat vin ex. en Chardonnay från USA eller Australien.

2 tunnbrödskorgar med skagenröra

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 hårda tunnbröd (delas till 4 stycken) ex. Mjälloms korntunnbröd
  • 2 dl skalade räkor
  • 2 msk hackad dill
  • 4 msk majonnäs
  • 2 msk matyoghurt
  • 1 tsk citronsaft
  • 0,5 schalottenlök
  • 0,5 avokado
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 4 salladsblad att ha i botten
  • 3 cocktailtomater
  • 6 oskalade räkor eller stora skalade räkor till garnering
  • 2 msk rom, ex Abbas finkorniga rom
  • 2 dillvippor
  • 2 klyftor citron

Tillagning

  1. Tunnbrödskorgar: Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Koka upp en kastrull med vatten.
  3. Lägg ett galler över det kokande vattnet och lägg på tunnbröden så de ångas mjuka.
  4. Sätt dem i små skålar eller valfria formar i den storlek du önskar korgarna.
  5. Sätt in tunnbrödskorgarna i ugnen att torka i 20 minuter.
  6. Låt svalna och stelna. Förbered under tiden resten av receptet.
  7. Blanda skalade räkor med majonnäs, matgoghurt, hackad dill och citronsaft i en skål. Skala och finhacka löken samt tillsätt den. Smaka av skagenröran med salt och peppar.
  8. Tärna avokadon och halvera tomaterna.
  9. Skala räkor till garnering om du köpt räkor med skal till detta.
  10. Skär två klyftor citron.
  11. Dags att lägga upp och servera: skölj sallad och torka av bladen. Lägg 1-2 blad i botten på varje tunnbrödskorg.
  12. Varva skagenröra, tomater och avokado i varje korg.
  13. Toppa skagenröran med de handskalade fina räkorna, citronklyfta och dillvippa samt servera på tallrik.
E-mail
Medel: 3.5 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.