Räksmörgås med avokado

Introduktion och förberedelse

Räksmörgås med avokado och handpillade, räkor, kokt ägg, majonnäs, tomat, dill, rödlök och citron. Här med smörstekt ljust surdegsbröd eller levainbröd. Du kan använda skivat ljust bröd som rostbröd, runda polarbröd, tekaka, rågkaka eller liknande.

Riktigt god och lyxig blir smörgåsen med stora handskalade räkor så använd det om du ska servera mackan i festligare sammanhang. Istället för handpillade räkor kan du ta räkna ca 2 burkar räkor i lag, ca 4 dl skalade räkor eller ca 600 gram oskalade räkor.

Räksmörgås passar till festligare lunch, lättare middag eller till fikat. Gör du små räkmackor kan du servera dem till cocktail, buffé, tilltugg eller förrätt.

Räkmackans dag firas den 14 oktober.

4 portioner räksmörgås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 skivor bröd som rostbröd, surdegsbröd, polarbröd, tekaka, rågkaka eller liknande
  • 4 kokta ägg
  • 4 dl skalade räkor
  • 40 gram blandad sallad som isbergssallad, babyspenat, mache osv
  • 8 cocktailtomater
  • 0,5 citron
  • 0,5 rödlök
  • 1 dl majonnäs
  • 2 avokados
  • 4 dillkvistar

Tillagning

  1. Tina och skala räkor om du köpt räkor med skal. Häll av och krama ur räkor i lag.
  2. Koka äggen hårdkokta. Sätt åt sidan att svalna.
  3. Rensa och skölj sallad.
  4. Skölj tomater och dela dem.
  5. Skölj och skär citron i klyftor.
  6. Skala och strimla rödlök.
  7. Skiva bröd om det är i limpa.
  8. Rosta gärna brödet i en panna med smör eller olivolja om du använder rostbröd eller surdegsbröd. Du kan också ha brödet som det är.
  9. Bred ett tjockt lager majonnäs på brödet.
  10. Lägg på några blad blandad sallad.
  11. Skala och skiva äggen. Lägg ägg på salladen.
  12. Lägg en klick majonnäs på varje ägg.
  13. Lägg på tomater vid sidan om ägget.
  14. Dela avokadosarna och ta ut kärnan. Gröp ur avokadosarna med en sked. Skiva varje halva och fördela bredvid äggen på smörgåsarna. Pressa lite citronsaft över avokadobitarna.
  15. Fördela räkorna på smörgåsarna.
  16. Garnera räksmörgåsarna med dillkvistar, citronklyftor samt strimlad rödlök.
  17. Räkmackorna är klara att servera.
E-mail
Medel: 4.5 (20 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-13

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.